Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:172/06-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

 

Με την υπ΄ αριθμόν Αρ.Πρ.: 2468/19-1-2016 , ερώτηση μου με θέμα «Το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, δεν έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των κινήσεων των πλοίων στην περιοχή», σας καλούσα να δώσετε απαντήσεις αλλά κυρίως λύσεις αφού παρότι στην περιοχή μας κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά παράνομης μετανάστευσης, είχαν αποκαλυφθεί πολλές υποθέσεις λαθρεμπορίου αλλά και σκληρών ναρκωτικών, δεν παρέχεται στις λιμενικές υπηρεσίες η δυνατότητα απόκτησης ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, έστω και τοπικά.

 

Η μη απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση μου , προκάλεσε την αγανάκτηση των συμπολιτών μου , αφού το ζήτημα αυτό καταδεικνύει τη γύμνια των λιμενικών αρχών στην περιοχή μας, μιας και η εποπτεία των πλοίων γίνεται με απαρχαιωμένα συστήματα καταγραφής κινήσεων, ενώ με το συγκεκριμένο σύστημα, εκτός του μειωμένου χρόνου επίβλεψης, παρέχεται αξιοπιστία στις διαδρομές των πλοίων.

 

Για το λόγο αυτό επανακαταθέτω την συγκεκριμένη ερώτηση και σας ξανακαλώ να απαντήσετε ξεκάθαρα.

 

Το κείμενο της αναπάντητης ερώτησης μου :

 

 

«Μετεξεταστέο» κρίνεται στον τομέα των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας, που εδώ και καιρό δεν έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των κινήσεων των πλοίων στην περιοχή μας .

 

Και αυτό γιατί εδώ και μια τετραετία τα στελέχη του Λιμεναρχείου δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των πλοίων επειδή το σύστημα VTS (Vessel Traffic Services), που είχε τοποθετηθεί, παραμένει εκτός λειτουργίας.

 

Επρόκειτο για σύγχρονο σύστημα καταγραφής που έδινε ανά λεπτό το στίγμα όσων πλοίων κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής και επέτρεπε επίσης τον εντοπισμό παράνομων φορτίων, εφόσον το πλοίο δεν έδινε το στίγμα τους και τα στοιχεία του στους λιμενικούς. Δυστυχώς, από τον Οκτώβριο του 2012, το συγκεκριμένο σύστημα παραμένει εκτός λειτουργίας, επειδή έληξε η σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη διαχείρισή του, έχει απομείνει μόνο ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του που όμως πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 

Ο ΟΛΠΑ, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κάλεσε το Λιμεναρχείο Πατρών να παραλάβει κτήριο εντός της λιμενικής ζώνης που προορίζεται για τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πύργο ελέγχου μέσα στη λιμενική ζώνη χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό, διότι οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά δεν επιτρέπουν στα παλαιωμένα μηχανήματα να λειτουργήσουν και πάλι.

 

Έτσι η παραχώρηση του χώρου αποτελεί δώρο-άδωρο και ουσιαστικά οι λιμενικοί καλούνται να παραλάβουν κτίριο που δεν θα μπορούν να το αξιοποιήσουν.

 

«Το VTS ήταν κοινό σύστημα μεταξύ των λιμανιών της Πάτρας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας και Πειραιά με το οποίο είχαμε την εποπτεία της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Μας έχει απομείνει ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του, τον οποίο καλούμαστε να μεταφέρουμε στο νέο κτήριο, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει» εξηγεί ο κ.Τρύφωνας Κοροντζής, κεντρικός λιμενάρχης Πατρών.

 

Επειδή ,το ζήτημα, πάντως, καταδεικνύει τη γύμνια των λιμενικών αρχών στην περιοχή μας, μιας και η εποπτεία των πλοίων γίνεται με απαρχαιωμένα συστήματα καταγραφής κινήσεων, ενώ με το συγκεκριμένο σύστημα, εκτός του μειωμένου χρόνου επίβλεψης, παρέχεται αξιοπιστία στις διαδρομές των πλοίων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε :

 

● Γιατί παρότι στην περιοχή μας που κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά παράνομης μετανάστευσης, είχαν αποκαλυφθεί πολλές υποθέσεις λαθρεμπορίου αλλά και σκληρών ναρκωτικών, δεν παρέχεται στις λιμενικές υπηρεσίες η δυνατότητα απόκτησης ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, έστω και τοπικά;

 

● Γνωρίζετε ότι οι ίδιες αγκυλώσεις είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν και με το ειδικό μηχάνημα καταγραφής μέσω ακτίνων ( scanner), το οποίο είχαν ζητήσει πολλές φορές τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου να τους παραχωρηθεί και ότι χρειάστηκε τελικά να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία, το μεταναστευτικό πρόβλημα να φουντώνει και τελικά να περιοριστεί, μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την απόκτησή του;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας