Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:125/8/5/10/2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Με την υπ’ αριθμόν Αρ.Πρ.:2200/124/7.1.2016, ερώτηση & ΑΚΕ σας καλούσα να μου απαντήσετε πότε θα προχωρήσετε στην ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Για το συγκεκριμένο θέμα δεν πήρα πότε απάντηση παρόλο που τόσο ο Πρωθυπουργός την 1η Απριλίου 2015 έλεγε από το κτίριο του υπουργείου Υγείας: «Η ενίσχυση και ανασυγκρότηση και της πρωτοβάθμιας υγείας επίσης, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ, είναι για μας μία άμεση προτεραιότητα και η ενίσχυση της ΠΦΥ είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα καθ ότι στη χώρα μας ελλείψει πρωτοβάθμιας έχουμε αυτό τον υπερβολικό φόρτο εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία» όσο και ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα επαναπροσλάβετε τους απολυμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτω την ερώτηση που σημειωτέον ήσασταν υποχρεωμένοι να απαντήσετε βάση των κανόνων που διέπουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Το κείμενο της ερώτησης :

Τους πόθους τους να διαψεύδονται «βλέπουν» οι γιατροί που υπηρετούν στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Παναγιώτης Ψυχάρης, αναφέρει σχετικά: «Οι Μονάδες του ΠΕΔΥ έχουν αφεθεί σε κατάρρευση και πλήρη απαξίωση παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί προθέσεων στήριξης των δομών του Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ και παρά την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης τους, μεταξύ άλλων και λόγω του γεγονότος της επικείμενης αξιολόγησης από την Τρόικα το ερχόμενο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Μονάδα της Μυτιλήνης που στην παρούσα φάση και λόγω του ειδικού έργου που επιτελεί, αντί να ενισχυθεί, μεθοδεύονται αποσπάσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μονάδες στο χώρο ευθύνης της 2ης ΥΠΕ»

Ο κ. Ψυχάρης εστιάζει, παράλληλα, την κριτική του στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας αναφορικά με: α) τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, αλλά δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΥ ως εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. 1η ΥΠΕ), β) τους γιατρούς που απολύθηκαν με διοικητικές πράξεις αναδρομικά, αλλά δικαιούνται βάσει αποφάσεων του δικαστηρίου να συνεχίσουν προσωρινά την εργασία τους (3η και 4η ΥΠΕ), γ) τους γιατρούς που κέρδισαν με δικαστική απόφαση την επαναπρόσληψή τους στο ΠΕΔΥ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει (6ηΥΠΕ).

«Επισημαίνουμε την υπόσχεση που έχει δώσει στη βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ο αν. Υπουργός κ. Π. Πολάκης ότι θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ» συμπληρώνει ο Π. Ψυχάρης, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει την απογοήτευση του κλάδου για την απλήρωτη εργασία που προσφέρουν 6 μήνες τώρα γιατροί που εργάζονται στις Μονάδες επί 1,5 χρόνο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ σημειώνει, τέλος, πως παρά την πρότερη διάθεση συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους άλλοτε απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως Πρωθυπουργούς έχει απορρίψει όλες τις προσκλήσεις για διάλογο.

«Η Ομοσπονδία παρακολουθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Έχει όλα τα στοιχεία προκειμένου να αποδείξει συνεπείς ή μη ενέργειες σε σχέση με προηγούμενες διακηρυγμένες αρχές, αλλά έχει και την εμπειρία του αγώνα, όταν παραβιάζονται αρχές, δίκαιο και κανόνες» καταλήγει ο κ. Ψυχάρης.

 

Επειδή, η ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), είχε αποτελέσει κορωνίδα της προεκλογικής περιόδου στην Υγεία, καθώς και μία εκ των βασικών στόχων της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας – όπως αυτοί διατυπώθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν από τα έδρανα της Βουλής, τα δελτία τύπου και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Επειδή, ο Πρωθυπουργός την 1η Απριλίου 2015 έλεγε από το κτίριο του υπουργείου Υγείας: «Η ενίσχυση και ανασυγκρότηση και της πρωτοβάθμιας υγείας επίσης, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ, είναι για μας μία άμεση προτεραιότητα και η ενίσχυση της ΠΦΥ είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα καθ ότι στη χώρα μας ελλείψει πρωτοβάθμιας έχουμε αυτό τον υπερβολικό φόρτο εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1ον Με ποιους τρόπους και πότε θα προχωρήσετε στην ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ);

Να μας καταθέστε αναλυτικό πλάνο ενεργειών ως προς τον σκοπό αυτό καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

2ον Πως απαντάτε στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Παναγιώτης Ψυχάρης;

3ον Θα επαναπροσλάβετε τους απολυμένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, υπόσχεση που έχει δώσει στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και ο αν. Υπουργός κ. Π. Πολάκης;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας