Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1074/09.11.16

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

 

Ανακοινώθηκε η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί περαιτέρω ακόμη 24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έλαβε εντολή να προμηθευτεί τα 24 αμερικανικά αεροσκάφη της Λόκχιντ Μάρτιν έως το 2018, πληροφορία η οποία διασταυρώνεται τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από τη μόνιμη δομή της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα (Joint Strike Fighter) που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην αντικατάσταση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Ο εκπεφρασμένος τουρκικός στόχος είναι η προμήθεια 100 και πλέον F-35 με σκοπό την αντικατάσταση του στόλου των F-16. Στην αμυντική βιομηχανία της όμορης χώρας (η οποία αποτελεί ήδη συμπαραγωγό) υπάρχει η φιλοδοξία ότι έως το 2023 θα υφίσταται η δυνατότητα για ανάπτυξη και ενός αμιγώς τουρκικού μαχητικού.

Αυτή είναι μια περαιτέρω εξέλιξη στην ήδη τεταμένη κατάσταση από τις συνεχείς επίσημες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το σκεπτικισμό από πλευράς των Ελλήνων αξιωματούχων (πολιτικών και στρατιωτικών), αφού η αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Ελληνικού στόλου (F-16 και Mirage 2000) προσκρούει στη δημοσιονομική συγκυρία…

Πρόκειται όμως για ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας, λόγω της άκρως επεκτατικής και επιθετικής πολιτικής της Τουρκικής ηγεσίας των Νέο-Οθωμανών.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας», προσθέτοντας ότι «απέναντι (σ.σ. στην Τουρκία) θα πάρουν F-35 και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα ανάλογο σύστημα».

 

Στο σημείο αυτό όμως μπαίνει και μια άλλη παράμετρος, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει πρόταση της Ρωσίας προς την Ελλάδα να αποκτήσει το μαχητικό 4++ γενιάς Su-35 ως μοναδικό αντίμετρο σε ότι αφορά την από αέρος απάντηση στα συνολικά πάνω από εκατό τουρκικά μαχητικά F-35. Με κόστος που προσεγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ για πλήρες πακέτο, με υποστήριξη, εκπαίδευση, νέα όπλα, δυτικοποίηση ηλεκτρονικών κλπ, κοστίζει κάπου στη μισή τιμή από όλα τα δυτικά μαχητικά 4ης γενιάς και το ένα τρίτο από το F-35 (βάσει της τιμής που το προμηθεύτηκε το Ισραήλ). Δηλαδή τρεις Μοίρες Su-35 (60 αεροσκάφη) θα κόστιζε περίπου 4,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, το πολύ σημαντικό με την ρωσική πρόταση είναι ότι αναφέρεται σε χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο 2,5% με 20ετείς όρους αποπληρωμής και μέρος αυτού (το 20%) θα εξοφληθεί με αγροτικά προϊόντα. Το ρεπορτάζ αναφέρει δε ότι έχουν γίνει δύο φορές παρουσιάσεις στην Μόσχα στον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (Ι), Χ.Βαΐτση, ο οποίος έχει δηλώσει εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του αεροσκάφους, αλλά η απόφαση θα κριθεί σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.

Τέλος δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι υπό τις επείγουσες ανάγκες ποιοτικής ενίσχυσης της Ελληνικής αμυντικής θωράκισης από αέρος σε βάθος 20ετίας και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές που προσφέρονται με προτεραιότητα στο “value for money” για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων όπως π.χ. το υπό κατασκευή Ρωσικό μαχητικό 5ης γενεάς Sukhoi PAK FA.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Κατόπιν της εκπεφρασμένης πια σε ανώτατο επίπεδο Τουρκικής πολιτικής για αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών που διέπουν το καθεστώς συνόρων με τις γειτονικές τους χώρες, ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας για την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας με υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του στόλου με υπερσύγχρονα αεροσκάφη, πότε θα γίνει η επιλογή αναδόχου και πότε θα παραδοθούν στην Ελληνική αεροπορία;

3. Έχει εξετασθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Αμύνης), η Ρωσική πρόταση στο σύνολο της, αφού περιλαμβάνει και άλλες διευκολύνσεις όπως μέρος της πληρωμής να γίνεται με διάθεση απευθείας αγροτικών προϊόντων;

4. Μήπως από την Ελληνική πλευρά πρέπει να εξετασθεί και η προσθήκη στο στόλο της Π.Α. αεροσκάφους αμιγώς 5ης γενιάς;

5. Πότε θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει επί του θέματος της ενίσχυσης του στόλου της Π.Α.;

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

● Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

● Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος