Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1429/23-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

Οι δύο συλληφθέντες υπάλληλοι του Αλβανικού ΥΠΕΞ στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα δηλώνοντας άγνοια για το περιεχόμενο των βιβλίων που μετέφεραν, με παραλήπτη τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο κατηγορούμενοι για παραβίαση του άρθρου 141 του ποινικού κώδικα το οποίο αφορά την έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων του ελληνικού με ξένο κράτος.

Η σύλληψη των δύο υπαλλήλων έγινε μετά από έλεγχο σε Ι.Χ. φορτηγό του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν περισσότερα από 1.500 βιβλία, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο παραστατικό. Το γεγονός αυτό κίνησε την περιέργεια των αστυνομικών, οι οποίοι διαπίστωσαν στη συνέχεια πως σε τρεις διαφορετικούς τίτλους βιβλίων περιέχονταν χάρτες με τον τίτλο «Η Γεωγραφία της Δημοκρατίας της Αλβανίας και άλλα αλβανικά εδάφη», στους οποίους εμφανίζονταν ως εδάφη της Αλβανίας η Φλώρινα, η Καστοριά, τα Γρεβενά, τα Γιάννενα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Και τα τρία βιβλία με το ανθελληνικό περιεχόμενο προκύπτει πως είναι σχολικά εγχειρίδια, εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της γειτονικής χώρας. Τίτλος τους είναι «Ας μάθουμε τη μητρική μας γλώσσα και τον αλβανικό πολιτισμό-Σχολικές εκδόσεις» (τόμοι 1,2 και 3) και πέρα από τους χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», περιλαμβάνουν και αναφορές στην Τσαμουριά και στους «Αλβανούς» Μάρκο Μπότσαρη και Ιωάννη Καποδίστρια.

Όμως, έχει ήδη ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές να κληθεί να καταθέσει και κάποιο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τον κίνδυνο διατάραξης των σχέσεων των δύο κρατών από τα συγκεκριμένα βιβλία, καθώς και αν υπήρχε ενημέρωση για τη μεταφορά των βιβλίων στην πρεσβεία.

Όπως είναι ξεκάθαρο, το όλο ζήτημα έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, από τη στιγμή που η αλβανική κυβέρνηση δείχνει πως, όχι απλώς παραχαράσσει την ιστορία και εκδίδει σχολικά εγχειρίδια με αλυτρωτικό περιεχόμενο, αλλά επιχειρεί να το διανείμει και σε αλβανούς μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Κάτι που ενδεχομένως να έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, καθώς συνήθως το υλικό που μεταφέρεται είναι «σφραγισμένο» και δεν ελέγχεται κατά την είσοδό του στην Ελλάδα, πράγμα που δε συνέβη αυτή τη φορά.

Επειδή το θέμα με το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων της Αλβανίας δεν είναι νέο και κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα.

Αν και τουλάχιστον εδώ και δώδεκα χρόνια το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έχει αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά για τη Βόρειο Ήπειρο και τον ελληνισμό της περιοχής, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία η οποία προβλέπει αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν έπραξαν το ίδιο.

 

Στα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Γεωγραφίας στην Αλβανία, το κεφάλαιο υπό τον τίτλο «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» παραμένει αμετακίνητο. Έτσι, αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ, ενώ τονίζεται πως εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα. Οι αναφορές αυτές συνοδεύονται από χάρτες των αλβανικών περιοχών και φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας.

Επειδή για το θέμα είχε κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου και ερώτηση από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος προς τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά.

Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς -στις 26 Οκτωβρίου- χαρακτήριζε το θέμα γνωστό και σοβαρό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η «διατήρηση του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” στα αλβανικά σχολικά βιβλία, καθώς και στο αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας, καταδεικνύει, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες για την ίδια την Αλβανία». Σημείωνε, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει απολύτως σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω τμήμα των βιβλίων πρέπει να αφαιρεθεί και συνέδεε τη συμμόρφωση της γείτονος χώρας με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερο ουσιαστική είναι η απάντηση –στις 2 Νοεμβρίου- του τότε υπουργού Παιδείας, ο οποίος κάνει γνωστό πως τον Ιούνιο του 2007 και τον Νοέμβριο του 2014 είχαν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις της Μεικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελλάδας και Αλβανίας, ενώ τέθηκε και χρονοδιάγραμμα, χωρίς, όμως, να τηρηθεί.

«Αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως η Μεικτή Επιτροπή επιταχύνει το έργο της, προκειμένου να υπάρξουν το συντομότερο δυνατόν έμπρακτα αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς», σημείωνε, μεταξύ άλλων, και παρέπεμπε στο υπουργείο Εξωτερικών για διπλωματικές αντιδράσεις και προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς.

Επειδή την ανθελληνική προπαγάνδα των αλβανικών βιβλίων Γεωγραφίας και την κρατική ολιγωρία επί του θέματος, κατήγγειλε με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο πρώην εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Αφορμή για την Ερώτησή του στάθηκε δημοσίευμα στο ιστολόγιο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού «ellogosar.blogspot.gr». Ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος ζητούσε εξηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών αντίστοιχα, καθώς τα επίμαχα βιβλία καθίστανται πλέον επικίνδυνα, αφού στις «αλβανικές περιοχές» («treva shqiptare») περιλαμβάνεται… ολόκληρη η βορειοδυτική Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας!

Επειδή καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ της Αλβανίας που δεν είχαν επάνω τους διπλωματικά έγγραφα αλλά συμβατικά, όμως δεν γνωρίζουμε αν έγινε η αλλαγή όπως έχει συμφωνηθεί διακρατικά στα ‘’μη εγκεκριμένα’’ όπως δήλωσαν βιβλία αλλά και στα ήδη εγκεκριμένα βιβλία.

Επειδή η υποχωρητικότητα απέναντι σε τέτοιες Κυβερνήσεις, επιφέρει την διεκδίκηση εκ μέρους τους ακόμα περισσότερων εδαφών κι έτσι ριζώνεται στα μυαλά των παιδιών, μελλοντικών πολιτικών και στρατιωτών της Αλβανίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1) Υποτίθεται πως υπήρξε διακρατική συμφωνία με την Αλβανία, η οποία προβλέπει «αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης». Γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει έλεγχος από το υπουργείο Παιδείας και ποιος είναι υπόλογος και υπεύθυνος για την τήρηση της διακρατικής συμφωνίας από την πλευρά της Αλβανίας;

2) Προτίθεστε να ζητήσετε από το αλβανικό κράτος την ΑΜΕΣΗ απόσυρση των επίμαχων σχολικών βιβλίων ή όχι;

3) Αντιλαμβάνεσθε κ. κ. Υπουργοί, ότι η κυβέρνηση Ράμα προχωρεί ακάθεκτη στα σχέδιά της και μέσω της ανθελληνικής προπαγάνδας των σχολικών βιβλίων αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την μεθόδευση της Αλβανίας εις βάρος της Ελληνικής μειονότητας;

4) Σε ποιες άλλες ενέργειες (διμερούς, ευρωπαϊκού/διεθνούς επιπέδου) πρόκειται ενδεχομένως να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άθλια και προκλητικότατη συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος