Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1208/15-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

Η εξυγίανση και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί συνολικά με περισσότερα από 250 δισ. Ευρώ για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία του και, έτσι, να απελευθερωθούν πόροι για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί, για τη σύντομη επίτευξη αυτού του στόχου. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί εντατικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, βρίσκεται ουσιαστικά ακέφαλο, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στελέχωσης της Διοίκησής του. Επιπλέον, μετά τις τελευταίες αλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Συμβουλίου, η ελληνική συμμετοχή είναι μειοψηφική, αφού Έλληνες είναι πλέον τέσσερα από τα εννέα μέλη.

Διοικητική κρίση αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, την ώρα που εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, αλλά και των απαιτούμενων κινήσεων λειτουργικής αναδιάρθρωσης. Η Τράπεζα Πειραιώς στερείται σταθερής ηγεσίας εδώ και πολλούς μήνες, καθώς ένα κερδοσκοπικό hedge fund επιχειρεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης. Η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε επίσης σε κενό ηγεσίας, μετά την αδυναμία του Διοικητικού Συμβουλίου και του ΤΧΣ να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου.

Η προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην επιμονή των δανειστών για έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα διασφαλιστεί η αποπολιτικοποίηση, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και οι διοικητικές ικανότητες των ηγεσιών. Αυτό όμως που έχει συμβεί στην πραγματικότητα, είναι να συντηρείται μια εκκρεμότητα η οποία πλήττει θανάσιμα την αξιοπιστία των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια για τη σταθεροποίηση του συστήματος. Επιπλέον, δημιουργείται ο κίνδυνος να περάσει ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας στα χέρια ξένων funds με ευκαιριακή και βραχυπρόθεσμη επενδυτική παρουσία στη χώρα.

 

Όλα αυτά δε συμβαίνουν ενώ οι κεφαλαιακές πιέσεις προς τις τράπεζες αυξάνονται.

 

Με ιοβόλα βέλη κατά Φραγκιαδάκη «απάντησε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Μετά τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, ο αντιπρόεδρος υπό την εποπτεία του οποίου είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, έκανε λόγο για «σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στο Δ.Σ. της τράπεζας και το ΤΧΣ». Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπροεδρία και αναφέρεται στην συνάντηση Δραγασάκη-Φραγκιαδάκη, τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι: «Την αποκατάσταση της ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει.

Επειδή, όπως έγραψε ο Γιάννης Κουρτάκης στο «Secret» της 12.11.2016, «Ο Γ. Δραγασάκης έχει αποφασίσει (και δικαίως) να τελειώνει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη. Και άργησε…».

Επειδή, όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται δραστικά, όχι μόνο δεν θα καταστεί δυνατή η απαραίτητη πιστωτική επέκταση, αλλά το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ξανά μπροστά στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης και της ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση που, αυτή τη φορά, θα περάσει υποχρεωτικά από τις συμπληγάδες του κουρέματος των καταθέσεων.

Επειδή , όπως πληροφορούμαστε προθεσμία λίγων ημερών , αν όχι ωρών , αποφάσισε να δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιάδακη.

Επειδή, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλει στην κυβέρνηση να δώσει τέλος στην καταστροφική διελκυστίνδα για τον έλεγχο των τραπεζών, αφού πρέπει να οριστούν άμεσα διοικήσεις οι οποίες θα έχουν ως αποκλειστική προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι κινήσεις για τη λύση του μείζονος σήμερα κοινωνικού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ανακουφιστούν οι έντιμοι δανειολήπτες, αλλά και οι τράπεζες να ανακτήσουν το ρόλο τους ως βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε :

 

1ον Ποιος δίνει εντολές στον Λ. Φραγκιαδάκη και ποιος τον καλύπτει, ώστε ένας διορισμένος υπάλληλος, που δεν είναι ούτε καν μικρομέτοχος της τράπεζας, με την συμπεριφορά του, να προκαλεί ρήγμα με το βασικό μέτοχο;

 

2ον Ο πολυπράγμων διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μπορεί να υποδεικνύει στον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη την μη συμμόρφωσή του προς τις κυβερνητικές εντολές;

 

3ον Υπάρχει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις τράπεζας και βασικού μετόχου;

 

4ον Το «αντάρτικο» Φραγκιαδάκη θα μείνει αναπάντητο;

 

5ον Μπορεί στο βωμό του ατομικού-επαγγελματικού συμφέροντος του κ. Λ. Φραγκιαδάκη, να επισυμβεί μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Εθνικής Τράπεζας;

 

6ον Στα όσα έγιναν με την «υπόθεση Εθνική» τι ρόλο έπαιξε ο Γιάννης Στουρνάρας;

 

7ον Αληθεύει ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για το άδειασμα του υποψήφιου του ΤΧΣ για την Προεδρία της Εθνικής Τράπεζας και της «μεγάλης διευκόλυνσης που παρείχε στο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και την ομάδα του;»

 

8ον Αληθεύει ότι χωρίς την παρέμβαση Στουρνάρα, οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα θα ήταν πολύ διαφορετικές, με την εξαρχής αποπομπή Φραγκιαδάκη;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος