Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:2172/4.1.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον , το οποίο ήταν ένα σχέδιο που είχε εγκαταλειφτεί κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , φέρεται να επανεξετάζεται από το Μαξίμου. Η αρχή έγινε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων , όπου ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας έκανε μία μικρή αναφορά στο θέμα, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες ούτε να μιλήσει ευθέως για απλή αναλογική. Το θέμα όμως μπήκε ξανά στο τραπέζι , κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 28 Νοεμβρίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και υπήρξε η συμφωνία όλων, πλην του κ.Γιάννη Πλακιωτάκη, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, επί το αναλογικότερον, και μάλιστα μέσα στο 2016.

Το ανακοινωθέν της Προεδρίας μετά το συμβούλιο , ήταν συγκεκριμένο: ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίστηκε η ανάγκη αλλαγής του από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον , δίχως όμως να θίγετε η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος, υπενθυμίζει προς όλες τις πλευρές , ότι από την μεταπολίτευση έως σήμερα μόνιμο φαινόμενο ήταν η επίκληση αλλαγής του εκλογικού νόμου, «επί το αναλογικότερο» από όλα τα μικρά κόμματα. Στην διάρκεια των 41 χρόνων της Μεταπολίτευσης , ακόμα και μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) που διεκδικούσαν την πρωτιά έταζαν απλή αναλογική έως την ημέρα που κέρδιζαν τις εκλογές, Στο διάστημα αυτό, 27 παραλλαγές εκλογικών συστημάτων εφαρμόστηκαν στον μακρύ δρόμο προς την …αναλογικότητα.

Επειδή, ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν είναι ο αναλογικότερος, ο δικαιότερος, ο αντιπροσωπευτικότερος, ο καθαρότερος και ο απλούστερος που είχαμε έως τώρα.

Επειδή ,ο εκλογικός νόμος είναι ο μαθηματικός μηχανισμός κατανομής εδρών,.

Επειδή, την αλλαγή του εκλογικού νόμου προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλής από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι : «η Κυβέρνηση θα «πάει και στον εκλογικό νόμο» και εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει κανένα λόγο να υπηρετεί σκοπιμότητες, ότι θέλει ένα εκλογικό νόμο πιο δίκαιο και ότι θα τολμήσει αυτό που δεν τόλμησε κανείς».

Επειδή, προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική έγινε λάβαρο, και υπόσχονταν μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα δρομολογήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου , εφαρμόζοντας την απλή αναλογική συνταγματικά κατοχυρωμένη,

Επειδή ,η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάσθε:

1. Πότε θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο φέρνοντας ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής;

 

2. Ποια από τις δύο «λογικές» πρέπει να αναδειχθεί στο νέο εκλογικό νόμο, Κυβερνησιμότητα ή αντιπροσωπευτικότητα;

 

3. Θα καταργήσετε το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα;

 

4. Με ποιο ελάχιστο ποσοστό θα μπαίνει ένα κόμμα στην Βουλή;

 

5. Μήπως με αφορμή την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικά υποστηριζόμενης ψηφοφορίας κατά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της ΝΔ, είναι ευκαιρία με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να εξεταστεί η θέσπιση της ίδιας διαδικασίας ηλεκτρονικής υποστήριξης και κατά τις εθνικές εκλογές τόσο ως προς τους ετεροδημότες, όσο και ως προς τον απόδημο Ελληνισμό;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος