Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:3328/18.2.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ και στον κ.Άγγελο Αθανασόπουλο στις 23 Μαρτίου 2014, ο Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος και πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κ.Δημήτριος (Τζέιμς) Σταυρίδης απάντησε σε μία φαινομενικά «αδιάφορη» ερώτηση του δημοσιογράφου με έναν εκπληκτικό για την Ελλάδα τρόπο.

Η ερώτηση ήταν: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο της θαλάσσιας ισχύος στον 21ο αιώνα. Ως άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του στη θάλασσα, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι τάσεις και τα διακυβεύματα;»

Απάντηση: «Θα υπάρξει μεγάλη έμφαση σε ναυτικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα. Το 95% των προϊόντων παγκοσμίως διακινείται μέσω θαλάσσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο ευκαιρίες (ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ορυκτός πλούτος) όσο και προκλήσεις (πειρατεία, εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και συμβατικών όπλων). Υπολογίζεται, ότι περίπου το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει κοντά στη θάλασσα, κυρίως σε μεγαλουπόλεις στα παράλια των ωκεανών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό μας πρέπει να συνεργαστεί με τους εμπορικούς στόλους μας. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να την επικυρώσουν, ενώ κράτη με θαλάσσια παράδοση όπως η Ελλάδα έχουν ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας».

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Αναλυτής κ. Φίλης εξηγεί: Για όσους δεν κατάλαβαν τι ακριβώς μας είπε ο Ελληνοαμερικανός παρασημοφορημένος Ναύαρχος να τους το εξηγήσουμε: Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσουν την Συνθήκη UNCLOS III άρα ΚΑΙ το ζήτημα της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (οι ΗΠΑ ΔΕΝ έχουν επικυρώσει ακόμα την Σύμβαση) προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, ενώ η Ελλάδα έχει «ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας».

Όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει ένας «Αμερικανός» επίσημος δεν θα μπορούσε να θέσει πιο διπλωματικά αλλά και πιο ανοιχτά το θέμα, ενώ ως στρατιωτικός και ως επιστήμονας αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα της θαλάσσιας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά το πώς και πότε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει αφορά την πολιτική της Ελλάδας και όχι φυσικά με το ότι μία ημέρα οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι να μας πουν «οκ παιδιά κάντε ΑΟΖ και εμείς θα σας υπερασπιστούμε έναντι στον δυνητικό εισβολέα».

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ για την Κυβέρνηση;

 

2. Σε ποιο σημείο επαφών βρίσκεται η διαδικασία ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ:

• Με την Κύπρο;

• Με την Αίγυπτο;

• Με την Αλβανία;

• Με την Ιταλία;

 

3. Υπό την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται αυτήν την περίοδο δυνάμεις διαχρονικά εχθρικές προς την Ελλάδα με πολλά ανοικτά μέτωπα εναντίον τους, δεν είναι μια κατάλληλη χρονική στιγμή για να προχωρήσει με τη δέουσα φρόνηση και προσοχή η Ελληνική Κυβέρνηση σε περαιτέρω βήματα προς το ζητούμενο στόχο στο θέμα των ΑΟΖ;

 

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος