Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1520/25.11.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Είναι γνωστό ότι στην ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων του 2012, γνωστή ως PSI και PSI+ συμπεριλήφθησαν και οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων -φυσικά πρόσωπα.

Πρόκειται για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κρατικά ελληνικά ομόλογα και που πείθονταν για την αγορά τους από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας με το σκεπτικό, ότι τα ομόλογα αυτά είναι καταθετικά προϊόντα που απλώς παρείχαν ένα κατά ελάχιστα υψηλότερο επιτόκιο έναντι των κλασσικών καταθέσεων και απολάμβαναν της πλήρους και παρόμοιας κρατικής εγγύησης, όπως οι καταθέσεις.

Εκ συστήματος, κατά συρροή και εκ προθέσεως τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα παρέλειπαν την υπογραφή σύμβασης MiFID με τους συγκεκριμένους πελάτες τους κατά τη πώληση των ομολόγων, παρότι η ευρωπαϊκή οδηγία έχει ενσωματωθεί με το ν. 3606/2007 και είναι σε ισχύ από τη 1η Νοεμβρίου 2007 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νόμο, ο αγοραστής και των κρατικών ομολόγων οφείλει να ενημερωθεί και να υπογράψει ότι γνωρίζει ότι τα κρατικά ομόλογα είναι επενδυτικά προϊόντα και εμπεριέχουν τους κινδύνους των επενδυτικών προϊόντων. Μόνο στα καταθετικά προϊόντα, δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή της σύμβασης MiFID.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν δύο μόνο προϋποθέσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων από φυσικό πρόσωπο: α. έγκυρος αριθμός Σ.Α.Τ. και β. υπογραφή σύμβασης MiFID από αυτόν. Ήδη υπάρχουν 5 (πέντε) περιπτώσεις επιβολής σημαντικού προστίμου σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα για παραλείψεις και παρανομίες κατά την πώληση ομολόγων ελληνικού δημοσίου από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, μετά από σχετικές καταγγελίες ομολογιούχων φυσικών προσώπων.

Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από το ανακριτικό υλικό της υπόθεσης της διαχείρισης των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων (γνωστά και ως CDs) από το κρατικό τότε «ταχυδρομικό ταμιευτήριο», είναι πασιφανές ότι τόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και οι ελεγκτικοί φορείς αυτών, γνώριζαν, ως όφειλαν, ότι τα κρατικά ομόλογα είναι επενδυτικά προϊόντα με ρίσκο –γι’ αυτό υπήρχαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου- . Άρα η πώλησή κρατικών ομολόγων ως καταθετικό προϊόν, ιδίως σε άπειρα επί των χρηματοοικονομικών φυσικά πρόσωπα, αποτελεί παράνομη πράξη και συνιστά σαφή εξαπάτηση του αγοραστή. Δυστυχώς οι παράνομες αυτές πράξεις έγιναν κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, σε βάρος χιλιάδων φυσικών προσώπων, με την ανοχή σε βαθμό συνέργειας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.

Για όλες τις παράνομες πράξεις πώλησης ελληνικών κρατικών ομολόγων σε φυσικά πρόσωπα χωρίς την υπογραφή σύμβασης MiFID μετά την 1η Νοεμβρίου 2007, δηλαδή πώληση επενδυτικού προϊόντος ως καταθετικού, προκύπτουν ευθύνες και πιθανές οικονομικές αξιώσεις, τόσο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έδειξαν σκανδαλώδη ολιγωρία επί των καθηκόντων τους. Σημειώνουμε ότι το θέμα αφορά δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις.

Επειδή, ούτε ο τραπεζικός κλάδος θα σταθεροποιηθεί ή θα ωφεληθεί με το να εκκρεμούν σε βάρος του χιλιάδες αγωγές οικονομικών διεκδικήσεων, ποινικές υποθέσεις για απάτες, καθώς και πρόστιμα, ούτε η κοινωνία ανέχεται τη συνέχιση της κρατικής ολιγωρίας στο θέμα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, δεδομένου ότι οι ευθύνες και οι οικονομικές αξιώσεις αφορούν και ιδιωτικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, αλλά και παλαιές υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, τις διοικήσεις αυτών, καθώς και τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό;

2. Θα κατατεθεί άμεσα σχέδιο αποζημίωσης των εν λόγω ομολογιούχων που εξαπατήθηκαν, ώστε να λυθεί εντίμως και συντόμως το ζήτημα ή θα σύρονται χιλιάδες πολίτες σε δικαστικές διαμάχες και αξιώσεις έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του κράτους;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος