Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1536/28.11.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

 

Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής πολιτικής για την προστασία της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει «φρένο» στα προϊόντα μαϊμού που έχουν κατακλύσει τα ράφια των διεθνών αγορών και να «κοπεί ο βήχας» σε όσους ορέγονται να οικειοποιηθούν την ελληνικότητά τους, όπως οι Τσέχοι.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), Χρήστος Αποστολόπουλος, το φαινόμενο των απομιμήσεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού υπάρχουν αναρίθμητα προϊόντα που χρησιμοποιούν ελληνικούς όρους, παραπλανώντας συνειδητά τους καταναλωτές και εμποδίζουν τα ελληνικά προϊόντα να αναπτύξουν τις εξαγωγές τους. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού, όπου οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες με εξαίρεση τη ΦΑΓΕ έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα μικρό μερίδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, από τα 6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα οι πωλήσεις ελληνικού γιαούρτιου παγκοσμίως, οι ελληνικές εταιρείες αποκομίζουν μόλις τα 30.000.000 εκατ. ευρώ. «Είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστείς τους ξένους, ειδικά όταν οι καταναλωτές εκτίθενται σε κακής ποιότητας προϊοντα που δεν έχουν σχέση με το πραγματικό προϊόν και ταυτόχρονα πωλούνται σε φθηνότερες τιμές», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ. Η πλήρης προστασία και η απαγόρευση της χρήσης του όρου «ελληνικό» ή οποιοδήποτε άλλου παραπέμπει ευθέως σε αυτό, όπως το «ελληνικού τύπου» από ξένους θεωρείται κομβικής σημασίας για να λυθεί στο πρόβλημα. Η κατοχύρωση και η ένταξη στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ θεωρείται απαραίτητη.

Η αγωνία των Ελλήνων παραγωγών για τις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και το καθεστώς προστασίας των εμβληματικών προϊόντων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ, είναι μεγάλη, καθώς η επιβίωση αρκετών εξαρτάται από τις εξαγωγές, αφού η κατανάλωση στο εσωτερικό βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Ειδικά στον χώρο των γαλακτοκομικών, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, με τα νοικοκυριά να περιορίζουν διαρκώς τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις γάλακτος στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο σύνολο της αγοράς υποχώρησαν κατά περίπου 10%, μια πρωτοφανής κάμψη για τα δεδομένα του κλάδου.

Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της ενέργειας, η παραγωγή και διάθεση γάλακτος, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου έχει καταστεί «ακριβό σπορ», ενώ ειδικά για το φρέσκο, είναι σχεδόν απαγορευτική, ακόμη και για μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Όλοι γνωρίζουν πως οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζουν διαρκώς ζημιές, παρά τη συγκράτηση των δαπανών και των εξόδων λειτουργίας.

Επειδή δεν ζητάμε χάρη από κανέναν αλλά διεκδικούμε να προστατεύονται τα δικαιώματά μας, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους άλλους».

Επειδή η Κομισιόν, δεν προστάτεψε όπως θα έπρεπε τα ελληνικά συμφέροντα στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες που έκανε η Ε.Ε. με τον Καναδά και τα κράτη της Ν. Αφρικής.

Επειδή δεν αρκούν οι προφορικές δεσμεύσεις για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων, αλλά χρειάζονται έγγραφες δεσμεύσεις.

Επειδή οι προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση του φαινομένου των απομιμήσεων ελληνικών προϊόντων, με επίκεντρο τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι που «ζει και βασιλεύει» στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους Έλληνες εξαγωγείς.

Επειδή πέρα από την ένταξή τους στο καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ χρειάζονται να αναληφθούν δυναμικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να σταματήσουν οι ανταγωνίστριες χώρες να οικειοποιούνται τη μοναδικότητά τους, με φθηνές και κακής ποιότητας απομιμήσεις, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ το υπεσχέθη ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Τσεχία για το ελληνικό γιαούρτι;

2. Τι θα κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να προστατευτούν οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά και την Ν. Αφρική;

3. Τι ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ασφαλούς ένταξης και κατοχύρωσης των ελληνικών προϊόντων από το καθεστώς ΠΟΠ και ΠΓΕ;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος