Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:7019 /14/07/16

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Για την άμεση υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης των ακτών της Αιγιάλειας, μίλησαν επιστήμονες, φορείς και πολιτικοί, που συμμετείχαν σε σχετική ημερίδα διάσωσης των παραλιών, από τον Περιβαλλοντολογικό Σύλλογο Αιγιάλειας «Ίριδα» και την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» και βασικό εισηγητή τον καθηγητή γεωλόγο και ωκεανογράφο κ.Γιώργο Χρόνη , με πολλές αναφορές στις απαιτούμενες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Με έμφαση στην επίδραση που έχουν τα μεγάλα έργα υποδομής (Ολυμπία οδός και νέα σιδηροδρομική γραμμή), οι συμμετέχοντες ζήτησαν «εδώ και τώρα» αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της πολιτείας, ώστε τα έντονα προβλήματα που η θάλασσα αλλά κι ο ανθρώπινος παράγοντας έχουν επιφέρει σε κατοικημένες και πολυσύχναστες ακτές, να απαλειφθούν, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ένα πρώτο και σημαντικό συμπέρασμα ήταν η απόλυτη σύγκλιση των επιστημόνων για παρεμβάσεις με βάση μελέτες που θα εκπονηθούν σ’ όλη την παραλιακή ζώνη ενιαία κι όχι ανά περιοχή - όπως ο Δήμος ξεκίνησε με τοπικά σχέδια δράσης πολλών χιλιάδων ευρώ- αφού όπως τονίστηκε «η μία αντιδιαβρωτική παρέμβαση μπορεί, ναι μεν, να αποκαταστήσει το πρόβλημα σε μια ακτή, ενδεχομένως όμως την ίδια στιγμή αυτή μπορεί να προκαλεί αρνητικά επακόλουθα σε μια γειτονική. «Εμείς έχουμε προτείνει, με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κι όχι με εκατομμύρια, να παρθούν υλικά π.χ από τον ποταμό Σελινούντα και να κάνουν τον λεγόμενο τεχνικό εμπλουτισμό. για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε 1.800 μέτρα παραλίας των Βαλιμητίκων και της Τεμένης Αιγίου» λέει ο γραμματέας της «Αλκυών» κ.Δήμος Αγγελόπουλος, κατηγορώντας ευθέως το κράτος ότι «παίζει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν τα 5,5 εκατ. ευρώ που τώρα ακούγεται ότι θα δώσει το υπουργείο περιβάλλοντος, για τις περιοχές από Κόρινθο μέχρι Ρίο, είναι λόγια ή πραγματικότητα»«!

Στην ημερίδα έγινε μια περιεκτική παρουσίαση της περισυλλογής στοιχείων, για την κατάσταση που βρίσκονται παραλίες της Αιγιάλειας, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Πάτρας που έχει αντλήσει στοιχεία -και από προμελέτες- και αφορούν στις παραλίες Διακοπτού, Πλατάνου, Αιγείρας, Τέμενης, Βαλιμητίκων και Σελιανιτίκων, αλλά και σε Λόγγο, Ακράτα, Ελαιώνα, Ροδιά, Νικολαίικα, Διγελιώτικα, Άβυθο και Λαμπίρι, με το ξεκάθαρο συμπέρασμα, ότι οι όποιες εργασίες γίνουν θα πρέπει να ΄ναι ήπιες, με αποτελέσματα σε απροσδιόριστο χρόνο, σίγουρα όμως αποδοτικά σταδιακά μέσα σε 5-10 έτη.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Γιατί δεν προχωράτε στην άμεση υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης των ακτών της Αιγιαλείας;

2. Γιατί ο Υπουργός ανέχεται το ζήτημα παράνομων αμμοληψιών;

3. Γιατί δεν παρακολουθείτε την τήρηση των δεσμεύσεων για τις αμμοληψίες;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος