Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: «Υπάρχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της άθλιας  και τριτοκοσμικής κατάστασης στο Πρωτοδικείο Αθηνών;».

Τις εικόνες ντροπής, που αποτυπώνουν τα χρόνια κτιριακά προβλήματα αλλά και θέματα που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών μία ημέρα μετά τη μεγάλη νεροποντή της Κυριακής 27 Νοεμβρίου που έπληξε την πρωτεύουσα, έφερε στη βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό δικαιοσύνης, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος.

 

 

Ο Πρόεδρος του Κόμματος και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ζητάει απαντήσεις από τον υπουργό δικαιοσύνης, ,για το αν υπάρχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της άθλιας και τριτοκοσμικής αυτής κατάστασης και αν επίσης υπάρχουν κονδύλια για να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για υποφερτή, έστω, βελτίωση της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης. Τέλος ζητάει από τον κ.Κοντονή να απαντήσει εάν δέχθηκε πιέσεις ο γιατρός κ. Γιαννούκος και άλλαξε την κατάθεσή του εξωραΐζοντας την εικόνα της Ευελπίδων.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Εικόνες ντροπής, που αποτυπώνουν τα χρόνια κτιριακά προβλήματα αλλά και θέματα που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής κατεγράφησαν στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών μία ημέρα μετά τη μεγάλη νεροποντή της Κυριακής 27 Νοεμβρίου που έπληξε την πρωτεύουσα.

Νερά μέσα σε δικαστικές αίθουσες, πεσμένοι σοβάδες στο πάτωμα και στις καρέκλες, ακαθαρσίες, μπάζα, κατεστραμμένα μηχανήματα, σκαλοπάτια και φθαρμένες πόρτες στις εισόδους αλλά και σπασμένα τζάμια, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε αρκετά κτίρια που βρίσκονται στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

 

Η «αυτοψία» μέσα στους χώρους του μεγαλύτερου πρωτοδικείου της Ευρώπης, σε κτίρια που μετρούν 122 χρόνια ζωής, στα οποία μπαίνουν καθημερινά περίπου 30.000 άτομα (διάδικοι, κατηγορούμενοι, δικηγόροι, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί), ανέδειξε τα χρονίζοντα κτιριακά προβλήματα και δευτερευόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής.

Στις περισσότερες τουαλέτες λόγω και της δυσωδίας είναι αδύνατο ακόμη και να πλησιάσεις απέξω ενώ σε αρκετές δικαστικές αίθουσες, διάδικοι, κατηγορούμενοι και δικαστές αντικρίζουν εικόνες που δεν τιμούν τη χώρα. Λείπουν τμήματα από την ψευδοροφή, υπάρχουν σημαντικές φθορές στους τοίχους αλλά και στις εισόδους των κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την μέρα που ξέσπασε η μεγάλη νεροποντή, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και δεκάδες υπάλληλοι βρέθηκαν στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα αλλά και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια καθαρισμού των νερών από τις αίθουσες και τα υπόγεια κτιρίων, ώστε την επόμενη ημέρα να είναι προσβάσιμες στο κοινό.

 

Μάλιστα έγινε και σχετική επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την οποία ζητήθηκε να βρεθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές, προβλήματα που διογκώνονται τις ημέρες που υπάρχουν δυνατές βροχοπτώσεις.

Το θέμα με τα χρόνια κτιριακά προβλήματα αλλά και τις κακές συνθήκες υγιεινής επανήλθε στο προσκήνιο πριν από λίγες ημέρες, από τον γιατρό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Κωνσταντίνο Γιαννούκο, ο οποίος με αυτοψία που έκανε στους χώρους του Πρωτοδικείου και έκθεση που συνέταξε έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νόσων αλλά και για κατσαρίδες και τρωκτικά πάνω στις δικογραφίες.

 

Ωστόσο ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννούκος, με νεότερο έγγραφο που έστειλε προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου, αναιρεί σε πολλά σημεία τον εαυτό του παρουσιάζοντας μια πολύ καλύτερη εικόνα από αυτήν που περιέγραφε ο ίδιος λίγες ημέρες νωρίτερα, ενώ για κάποια από τα προβλήματα που είχε καταγράψει στην αρχική έκθεση, διευκρίνισε ότι στηρίχτηκαν σε διηγήσεις τρίτων. Πιο συγκεκριμένα τονίζει: «Στην παρατήρηση 3, αναφέρω την ύπαρξη τρωκτικών και κατσαρίδων σε όλα τα κτίρια και στον προαύλιο χώρο. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η ύπαρξη τρωκτικών αναφέρεται στον προαύλιο χώρο, λόγω γειτνίασης με το δασάκι της Ευελπίδων. Η αναφορά σε φωλιές από κατσαρίδες σε ντουλάπες έγινε κατόπιν προφορικών διηγήσεων τρίτων, χωρίς να τα δω προσωπικά ο ίδιος. Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι άθλιες, κάτι το οποίο διαπίστωσα σήμερα (σ.σ. 28/11) επισκεπτόμενος τον εσωτερικό χώρο αρκετών κτιρίων.

 

Η αλλαγή των συνθηκών υγιεινής οφείλεται στις άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Πρωτοδικείου και συγκεκριμένα του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου του Πρωτοδικείου κ. Ελ. Γεωργίλη. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες μικρές ελλείψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάληψη του έργου καθαριότητας από τη νέα εταιρεία καθαρισμού θα ολοκληρωθούν γρήγορα». Τέλος, ο γιατρός του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Γιαννούκος καταλήγει λέγοντας ότι ενημερώθηκε πως γίνονται απεντομώσεις και καθαρίστηκαν τα φρεάτια. «Με βάση την επισκεψιμότητα του χώρου και τις ανωτέρω ενέργειες, οι συνθήκες υγιεινής έχουν βελτιωθεί και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα λοιμωδών νόσων».

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Επειδή οι συνθήκες εργασίας στην Ευελπίδων παραπέμπουν στον… 19ο αιώνα, υπάρχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της άθλιας και τριτοκοσμικής κατάστασης;

 

2. Γιατί άλλαξε την κατάθεσή του και εξωράισε την εικόνα της Ευελπίδων ο γιατρός κ. Γιαννούκος; Δέχθηκε πιέσεις κι αν ναι, από ποιους και για ποιο λόγο;

 

3. Υπάρχουν κονδύλια κι αν ναι θα ξεκινήσουν άμεσα εργασίες για υποφερτή, έστω, βελτίωση της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης;

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος