Loading...
 Start Page

Προκόπης Αγγελόπουλος - Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν έντονες διαφωνίες στη σημερινή πρώτη συζήτηση επί της σύνταξης του πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να περιμένει αυτό που συνέβη με τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς κανείς να καταλάβει γιατί, τελικά, προέκυψε αυτή η διαφωνία.

 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της επιτροπής ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο ταμίας και ο ελεγκτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2008-2011, με βάση ένορκη κατάθεσή ότι χιλιάδες έξοδα μετακίνησης και παράστασης (15 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά) έγιναν χωρίς καθόλου παραστατικά εκείνη την τετραετία, ωστόσο, στην ψηφοφορία μπήκε ως πρόταση να κλείσει ο κύκλος των καταθέσεων και να ξανανοίξει μόνο εφόσον κριθούν βάσιμα και ουσιώδη τα στοιχεία που θα προσκομίσουν στην επιτροπή δύο πρόσωπα από άλλες άσχετες υποθέσεις με αυτή που αφορά στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 11-10 υπέρ της πρότασης του προεδρείου και ο Δημήτρης Καμμένος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος (ούτως ή άλλως θα αποχωρούσε για να παραστεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων).

 

Στην Επιτροπή τέθηκε θέμα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, με αφετηρία τον κ. Μαυρωτά από το Ποτάμι, να κληθεί και ο κ. Δαβαράκης να καταθέσει για τα όσα περιείχε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο με ισχυρισμό του ότι είχε συνεργαστεί με τον κ. Παπά για τη δημιουργία μπλογκ που θα στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του. Τόσο ο πρόεδρος, κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, όσο και οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφώνησαν κρίνοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι σχετικό με το αντικείμενο της επιτροπής, καθώς δεν αφορά σε δανειοδότηση ούτε εμπλέκεται κάποια τράπεζα. Ο κ. Λάππας, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ίδιος ο κ. Δαβαράκης σημείωνε στα λεγόμενά του ότι η συνεργασία ναυάγησε και ότι αναφερόταν στην περίοδο 2013-2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην κυβέρνηση, για να απαντήσει ο Μάκης Βορίδης ότι το ναυάγιο είχε να κάνει με τη θέση που πήρε ο κ. Δαβαράκης υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι η συνεργασία βρισκόταν εν ισχύ και στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το άλλο πρόσωπο το οποίο μπήκε στην ψηφοφορία ήταν ο τελευταίος εκδότης της Ελευθεροτυπίας, Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εφημερίδα έκλεισε μετά από μεθοδεύσεις των τραπεζών. Και για τις δύο υποθέσεις αποφασίστηκε από την επιτροπή να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγήσουν ή όχι σε απόφαση για κατάθεση των προσώπων.

 

Κόντρες για το κτίριο της Κουμουνδούρου

 

Κατά τα άλλα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πόρισμα Καλούδη και στη μεθοδολογία έκδοσης του τελικού πορίσματος της Επιτροπής, με την υποβολή τριών προτάσεων από τον κ. Μπαλωμενάκη, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βορίδη. Φυσικά, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με συγκεκριμένες αναφορές, από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και τη ρελάνς των βουλευτών της ΝΔ με αναφορές κυρίως στο θέμα του δανείου της ΕΑΡ για την αγορά του κτιρίου της Κουμουνδούρου με την αναφορά στη ρύθμιση που έγινε με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποπλήρωσε, τελικά, το δάνειο, καταβάλλοντας 175 εκατομμύρια δραχμές από το ποσό των 400 εκατομμυρίων που είχε φτάσει με τις προσαυξήσεις, αν και το αρχικό δάνειο ήταν 80 εκατομμύρια.

 

Μάλιστα, αφορμή για μεγαλύτερη αντιπαράθεση επί του θέματος στάθηκε η τοποθέτηση του κ. Γεωργαντά από τη ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσκομίσει στην Επιτροπή εξοφλητική απόδειξη και ότι επί 16 χρόνια δεν πλήρωνε φόρους και ΕΝΦΙΑ για το κτίριο, και το έκανε μόλις το 2016, μετά το θόρυβο που έγινε στην εξεταστική. Η απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι το δάνειο εξοφλήθηκε, καθώς αν δεν είχε εξοφληθεί θα υπήρχε στα πορίσματα της ΤτΕ. Η Κα Κοζομπόλη, μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ιστορικό έκδοσης του δανείου, που έγινε ληξιπρόθεσμο και οδηγήθηκε σε τρεις άγονους πλειστηριασμούς από την πλευρά της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, με την τελική συμφωνία για αποπληρωμή ποσού 175 εκατομμυρίων για να μείνει το κτίριο ελεύθερο βαρών, όπως και έγινε. Η κα Κοζομπόλη τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το δάνειο της ΝΔ 210 εκατομμυρίων για το οποίο δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από το 2011.

 

Οι προτάσεις για τη σύνταξη του πορίσματος

 

Η πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη αφορά τη σύνταξη 5 ξεχωριστών κεφαλαίων που θα αφορούν α) τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων 2002-2015, β) τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ την ίδια περίοδο, γ) τα ευρήματα από το αποδεικτικό υλικό και τα ευρήματα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, δ) τις προτάσεις και ε) την αναφορά στους τραπεζικούς κανόνες και τις παρεκκλίσεις από τους κανόνες αυτούς.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε το πόρισμα να είναι ένα τεύχος και ένα κείμενο, που θα αναφέρει και τα σημεία στα οποία θα υπάρχουν συμφωνίες και τις διαφωνίες. Στο πρώτο μέρος να γίνεται αναφορά στα δάνεια προς κόμματα και στο δεύτερο μέρος αναφορά στα δάνεια προς ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο είναι απαραίτητο να υπάρχει πλήρης καταγραφή των όσων κατατέθηκαν στην Επιτροπή για να υπάρξει το μίνιμουμ της συμφωνίας, τουλάχιστον στα στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.

 

Στη δική του πρόταση, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να κατατμηθεί το υλικό για να γίνει η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών. Να υπάρχουν ξεχωριστές ενότητες μία για τα δάνεια κομμάτων, με υποενότητα τα δάνεια ανά κόμμα, δεύτερη ενότητα δάνεια ΜΜΕ, με υποενότητες τα δάνεια ανά μέσο. Επίσης, να αξιολογηθούν τα έγγραφα και οι μάρτυρες για να συμφωνήσουν τα μέλη για τα πραγματικά περιστατικά και να κάνουν νομική υπαγωγή ανά ενότητα.

 

Έπαιξε άμυνα η ΝΔ για το πόρισμα Καλούδη

 

Αντιπαράθεση προκάλεσε η συζήτηση για το πόρισμα Καλούδη, με τον κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ, να επιτίθεται με χαρακτηρισμούς που ξέφυγαν από τους κανόνες ευπρέπειας κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (τους οποίους ανακάλεσε στη συνέχεια), υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικοί εγκληματίες. Γενικά, η ΝΔ προσπάθησε να αποδομήσει το πόρισμα Καλούδη, ανάγοντάς το σε μια απλή πρόταση, που κατέπεσε με την αρχειοθέτησή του και τους βουλευτές των περισσοτέρων από τα υπόλοιπα κόμματα να τονίζουν ότι ήταν καθοριστική η τροπολογία που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδήγησε το πόρισμα στο αρχείο, κάτι που όπως ανέφερε η κυβερνητική πλειοψηφία αναφέρεται ρητά και στην αιτιολογική έκθεση του κ. Δραγάτση, που αρχειοθέτησε το πόρισμα.

 

Για γενίκευση του κ. Καλούδη σε ένα πόρισμα που στερείται λογικής και βάζει στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ με τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα δάνειά του, έκανε λόγο ο μκ. Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα, με άξονα την αρχική τοποθέτηση όταν συζητιόταν η σύγκληση της Επιτροπής.

 

Φωνές για κοινό πόρισμα αλλά…

Την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα εξέφρασε ο κ. Σαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση για αν υπάρχει διαπλοκή στη χώρα μας.

 

Τη διαβεβαίωση ότι το Ποτάμι θα προσπαθήσει να συμβάλλει όσο μπορεί στην έκδοση ενός κοινού πορίσματος έδωσε ο κ. μαυρωτάς από το Ποτάμι.

 

Προτάσεις και για πρόσκληση και άλλων προσώπων, όπως του κ. Αυγενάκη, αλλά και του κ. Δραγάτση έκανε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, στη δική του τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι ήδη η Εξεταστική Επιτροπή έχει αποτελέσματα, καθώς ήδη άρχισε να πληρώνει τα δάνειά του ο Κήρυκας Χανίων, αλλά και οι «νταβατζήδες καναλάρχες».

 

Απαντήσεις στα λεγόμενα Τζαβάρα έδωσαν όλοι, σχεδόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο. Ι κ. Παπαηλιού ανέφερε ότι ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης είχε καταθέσει, το 2013, τρπολογία με την οποία ζητούσε την κατάργηση της τροπολογίας με την οποία πήγε το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο.

 

Ο κ. Μηταράκης υπερασπίστηκε τα ΜΜΕ και ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή συστήθηκε για να διαπιστώσει αν υπήρχε τρίγωνο διαπλοκής και δεν προέκυψε ένα συστημικό θέμα, καθώς η έκθεση των τραπεζών όσον αφορά στα ΜΜΕ ήταν ανάλογη των μεγεθών στην Ελληνική οικονομία. Δεν φάνηκε, όπως είπε, να διαφοροποιείται από τους όρους που λάμβαναν από τις τράπεζες δάνεια οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και ως προς τα μη εξυπηρετούμενα ήταν χαμηλότερος σε σχέση με άλλα δάνεια.

 

Ως προς το θέμα των κομμάτων, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και τροποποίηση του υφισταμένου πλαισίου δανειοοδότησης των κομμάτων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το ζήτημα είναι ποιος χρωστάει και ποιος δεν χρωστάει, ποιος πληρώνει και ποιος δεν θα πληρώσει στον αιώνα τον άπαντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει 18 από τα 27 εκατομμύρια σε τόκους κι χρεωλύσια.

 

Τέλος, ο κ. Θεοφύλακτος υποστήριξε ότι η αναφορά του κ. Γεωργαντά στο δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά περίοδο που δεν αφορά την επιτροπή, ωστόσο δήλωσε ότι στην παγίδα μπήκε και ο κ. Μηταράκης να μιλήσει για ένα εξοφλημένο δάνειο, που δεν υπάρχει στις οφειλές που κατέθεσαν οι τράπεζες στην Επιτροπή. «Ψάχνετε να διυλίσετε τον κώνωπα αλλά να μην καταπιούμε την κάμηλο, δηλαδή τα 210 εκατομμύρια που χρωστάτε και υψηλόβαθμα στελέχη σας έχουν πει ότι δεν θα τα πληρώσετε» πρόσθεσε ο κ. Θεοφύλακτος και θύμισε ότι τη μείωση των επιχορηγήσεων δεν την αποφάσισε η ΝΔ αλλά η Τρόικα και ότι όταν έγιναν, το 2014, ήταν πολύ αργά, καθώς είχαν γίνει ήδη από το 2012 οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Νίκος Βούτσης έδωσε μικρή παράταση μέχρι τα Χριστούγεννα για τη σύνταξη του πορίσματος, χωρίς περιθώριο για άλλη αναβολή.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος