Loading...
 Start Page
Νίκος Νικολόπουλος: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην υπόθεση των δανείων των κομμάτων και το Πόρισμα Καλούδη»

Πλήρως εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ήταν η τοποθέτηση, του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων.

 

Ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλούμενος το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη που είχε προτείνει την ποινική δίωξη σε βάρος δεκάδων τραπεζικών στελεχών και κορυφαίων κομματικών παραγόντων.

 

Εξέφρασε δε, την δυσαρέσκειά του διότι μετά την υποβολή του πορίσματος Καλούδη δεν ασκήθηκαν άμεσα διώξεις και ένα μήνα αργότερα ψηφίσθηκε τροπολογία που ακύρωνε την ισχύ του πορίσματος!

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής υπενθύμισε, ακολούθως, ότι ο Εισαγγελέας Π. Αθανασίου δεν δέχθηκε την πρόταση αρχειοθέτησης του πορίσματος Καλούδη και ζήτησε να κληθούν Επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα και δη, αν η ψηφισθείσα τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.

 

Η Τ.τ.Ε. -τόνισε ο Νίκος Νικολόπουλος- αντί επιθεωρητών έστειλε δύο νεαρούς και άπειρους υπαλλήλους της, που δεν ήταν νομικοί, αλλά παρά ταύτα κατέθεσαν πανομοιότυπη εξειδικευμένη νομική άποψη, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία αφορά τα κόμματα και τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις δανειοδότησής τους. Μ’ αυτές τις καταθέσεις τέθηκε το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο!

 

Εσχάτως, όμως, ο Πρόεδρος της Τ.τ.Ε. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ο νόμος αυτός δεν αφορά τα κόμματα!

 

Στη βάση αυτής της κραυγαλέας αντίφασης ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε στα μέλη της Επιτροπής ότι πρέπει να ασκηθούν οι διώξεις που προβλέπονται με το πόρισμα Καλούδη και να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών, ώστε να εξακριβωθεί με ποιους μίλησαν τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αρχειοθέτηση, στις καταθέσεις των άπειρων υπαλλήλων της Τ.τ.Ε. κ.α.

 

Επίσης να αρθεί το απόρρητο των καταθέσεων, ώστε να φανεί ποια πρόσωπα έκαναν αναλήψεις από τους λογαριασμούς των κομμάτων, πότε, πώς κλπ.

 

Εξάλλου ο ανεξάρτητος βουλευτής υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει αναφορά κατά παντός υπευθύνου τραπεζικού στελέχους, που με τις πράξεις και τις παραλήψεις του έχει εγκρίνει, υπογράψει, εκταμιεύσει, ρυθμίσει, αναδιαρθρώσει και αναχρηματοδοτήσει, τα δάνεια και τις πάσης φύσης πιστώσεις που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά την έννοια της περίπτωσης (β) της Τροπολογίας με Γενικό Αριθμό 390 και Ειδικό Αριθμό 37 (ΦΕΚ Α΄ 90/18-04-2013).

 

Οι χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια αυτά δεν εμπίπτουν σε καμία περίπτωση στην ασυλία της ανωτέρω Τροπολογίας 390/37/2013, επειδή προκύπτει αβίαστα και, έτσι, καθίσταται αυταπόδεικτο, από το ίδιο το κείμενο της ανωτέρω μηνυτηρίου αναφοράς, ότι δεν συντρέχει η προϋπόθεση υπ’ αριθ. (β) αυτής (της Τροπολογίας 390/37/2013) αφού, κατά την έγκριση, συνομολόγηση, χορήγηση, εκταμίευση, ρύθμιση, αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση τους, τουλάχιστον μέχρι την 31/12/2013, οι διοικούντες και οι αρμόδιοι υπάλληλοι των πιστωτριών τραπεζών, καθώς επίσης και οι επιφορτισμένοι με την προληπτική εποπτεία αυτών υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι μόνο δεν τήρησαν σε καμία περίπτωση αλλά, αντιθέτως, με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, παραβίασαν ευθέως όλες τις αναλυτικά αναφερόμενες στην ανωτέρω μηνυτήριο αναφορά μου Κανονιστικές Πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τις λεγόμενες κατά την επίσημη ορολογία της Τραπέζης της Ελλάδος «ΠΔΤΕ».

 

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο τραπεζικό σκάνδαλο είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αφού το προηγούμενο, το γνωστό σε όλους μας σκάνδαλο Κοσκωτά του 1989, για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη, εκτός από τους τραπεζικούς υπαλλήλους και τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κρήτης Γιώργο Κοσκωτά, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μένιος Κουτσόγιωργας, Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, Υπουργός Οικονομικών και Γιώργος Πέτσος, Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, ήταν πολύ μικρότερο, αφού η συνολική ζημία της Τράπεζας Κρήτης ανήλθε στο ποσό των 33,5 δις δραχμών. Είναι, δηλαδή ποσό μικρότερο των 100.000.000 ευρώ, που σήμερα φαντάζει ως πλημμέλημα μπροστά στο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο των κομματικών θαλασσοδανείων, που ζημίωσε ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον κατά το ποσό των 300.000.000 ευρώ, προς βλάβη της περιουσίας των φορολογουμένων στην Ελλάδα φυσικών και νομικών προσώπων, που χρεώθηκαν, δια του δημοσίου χρέους, την ενίσχυσή του με τους δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτι τέτοιο άλλωστε ομολογεί την 07/04/2014 ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν κος Χοακίν Αλμούνια, σε κοινή απάντηση ερωτήσεων των ευρωβουλευτών κκ Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Χουντή για τα δάνεια των κομμάτων στην Ελλάδα, στην οποία αναφέρει επί λέξει ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος