Loading...
 Start Page
Οι υπουργοί «σνομπάρουν» τη Βουλή – Οι πρωταθλητές στην… κοπάνα

Ακριβοθώρητοι έχουν γίνει κάποιοι υπουργοί στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ άλλοι, περισσότερο προκλητικοί, δεν διστάζουν να φωτογραφίζονται στο κυλικείο της Βουλής, ενώ έχουν δηλώσει «κώλυμα» στην Ολομέλεια.

 

Οι στατιστικές καταγράφουν, ωστόσο, και ποιοι είναι οι επιμελείς του Κοινοβουλίου που συμμετέχουν σε επιτροπές, καταθέτουν ερωτήσεις και προσέρχονται τακτικά στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας για να δίνουν απαντήσεις.

 

Ο καφές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στο κυλικείο της Βουλής, την ίδια ώρα που συζητείτο στην Ολομέλεια επίκαιρη ερώτηση που απευθυνόταν στον ίδιο δεν είναι το μοναδικό κρούσμα απαξίωσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Είναι γεγονός ότι στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός υπουργών ή αναπληρωτών υπουργών «σνομπάρει» τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων που διεξάγεται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, κάτι που φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει και τον ίδιο τον Νίκο Βούτση.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα, δεν δίστασε να εκδηλώσει την ενόχλησή του στην τελευταία προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, όπου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έψεξε δημοσίως τους υπουργούς που κατ’ εξακολούθηση απουσιάζουν και δεν προσέρχονται για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών.

 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά κωλύματα. Αρκετοί υπουργοί είναι συνεπείς, άλλοι όχι τόσο. Πρέπει να αλλάξει επί τα βελτίω αυτή η κατάσταση», είχε δηλώσει ο ΠτΒ, προειδοποιώντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επικαιροποιημένα μέτρα, οι ερωτήσεις που δεν απαντώνται επανέρχονται αυτομάτως στην αμέσως επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας, χωρίς να χρειάζεται να έχουν επανακατατεθεί από τον ερωτώντα βουλευτή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ερωτήσεων που περιλαμβάνονται σε μια μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και η διάρκειά του.

 

Ποιο είναι το «κώλυμα»

 

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δηλώνεται ευθαρσώς το «κώλυμα» του υπουργού, που δεν προσέρχεται, από τους ίδιους τους προεδρεύοντες, οι οποίοι πολλές φορές σχολιάζουν αρνητικά τις απουσίες από τα υπουργικά έδρανα, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αλλά και ο Γιώργος Βαρεμένος, που συμφώνησε με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ότι δεν είναι δυνατόν να έχει καταθέσει 11 φορές την ερώτηση για το Ελληνικό και να μην έρχεται ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει.

 

Ποιοι είναι,όμως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που απουσιάζουν κατ’ εξακολούθηση από τα υπουργικά έδρανα;

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και έχει τακτική παρουσία στη Βουλή, δεν είναι τόσο συνεπής στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εξου και η οργή του κ.Κωνσταντινόπουλου, που διερωτήθη τι πρέπει να κάνει για να φανεί και να απαντήσει στην ερώτησή του, ενώ στην ίδια διαδικασία δεν έχει προσέλθει σχεδόν ποτέ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Από το οικονομικό επιτελείο, το «παρών» δίνει συχνά πυκνά ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ αυτός που κρατά τα σκήπτρα και προηγείται του συνόλου των βουλευτών στην κατηγορία των ομιλιών και των παρουσιών στη Βουλή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του περιοδικού «Βουλή και Ευρωβουλή», είναι ο… εξω-κοινοβουλευτικός Τρύφων Αλεξιάδης.

 

Συστηματικά απών ο Κοτζιάς

 

Συστηματικά απών από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρά τις ερωτήσεις που κατατίθενται, ενώ, αν και δεν είχε δώσει έντονη παρουσία, λόγω επικαιρότητας τελευταία εμφανίζεται πιο τακτικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

 

Από το υπουργείο Εξωτερικών σπανίως παρίστανται στις επίκαιρες ερωτήσεις ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, και οι υφυπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Μάρδας.

 

Ακριβοθώρητοι κοινοβουλευτικά είναι ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας,Θεοδώρα Τζάκρη. Πιο τακτικοί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που προσέρχεται για να εξηγήσει τα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Οι δραστήριοι της Βουλής

 

Από την άλλη, υπάρχουν και υπουργοί ή βουλευτές που, με βάση τις ομιλίες, τις ερωτήσεις, τις παρεμβάσεις, τις αναφορές τους και τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ανταποκρίνονται στην εντολή των εκλογέων, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι το τέλος του 2015 πρώτοι σε ομιλίες βουλευτές έρχονται οι Τρύφων Αλεξιάδης (29), Χάρης Θεοχάρης (24), Γεώργιος Καρράς (24), Ανδρέας Λοβέρδος (22), Βασίλης Κεγκέρογλου (20), Δημήτρης Καμμένος (19), Σπύρος Δανέλλης (18), Γιάννης Κουτσούκος (18), Αθανάσιος Παπαχρηστόπουλος (17) και Ευάγγελος Αποστόλου (16).

 

Πρώτος, τόσο σε κατάθεση ερωτήσεων όσο και σε υποβολή αναφορών, έρχεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που έχει καταθέσει 229 ερωτήσεις και 399 αναφορές, κατακτώντας το κοινοβουλευτικό ρεκόρ.

 

Στη λίστα με τους πιο δραστήριους ερωτώντες βρίσκονται,επίσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης (101), ο Θεόδωρος Καράογλου (85), ο Γιάννης Μανιάτης (61), ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (56), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (55), ο Γιάννης Ανδριανός (46) και ο Εμμανουήλ Συντυχάκης (45).

 

Στους δέκα πρώτους σε αναφορές περιλαμβάνονται οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Μανιάτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Εμμανουήλ Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Θεόδωρος Καράογλου, Αθανάσιος Βαρδαλής και Στέργιος Γιαννάκης.

 

Αναφορικά, τέλος, με τη συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές,από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ηνία κρατούν οι Κωνσταντίνος Σέλτσας, Γιώργος Δημαράς, Κατερίνα Ιγγλέζη, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, από τη ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης και από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

Τον Παύλο Πολάκη «κάρφωσε» αρχικά στον προεδρεύοντα, Δημήτρη Κρεμαστινό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας στην Ολομέλεια: «Ένας από τους υπουργούς που είπατε ότι απουσιάζει λόγω φόρτου εργασίας είναι στο καφενείο», χωρίς να τον κατονομάζει. Λίγο αργότερα, ο ερωτών βουλευτής από το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, εξέδωσεανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «για κάποιους, ένας φραπές στο κυλικείο της Βουλής είναι σημαντικότερος από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

 

Στην ίδια ανακοίνωση, ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρει ότι «για πολλοστή φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακύρωσε τη συζήτηση επίκαιρης κοινοβουλευτικής ερώτησης που αφορούσε την τραγική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Ο κ. Πολάκης είχε αράξει με τις ώρες στο καφενείο της Βουλής, απολαμβάνοντας τον φραπέ του, την ώρα που θα έπρεπε να παρευρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στο μεταξύ, τα θύματα της γρίπης ξεπέρασαν τα εκατό, δεκάδες ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά ο “πολύς” κ. Πολάκης δεν νιώθει την ανάγκη να ενημερώσει ούτε τη Βουλή ούτε την κοινωνία».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος