Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος προς κυβέρνηση: Κάντε κάτι με τα κόκκινα δάνεια που έχουν συνθλίψει εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας

«Οι προγραμματισμένοι, χιλιάδες πλειστηριασμοί του δημοσίου, που γίνονται ηλεκτρονικά και, έτσι, δεν μπορούν να μπλοκαριστούν με διαμαρτυρίες πολιτών στα Ειρηνοδικεία, δεν γίνεται να λειτουργούν στην πράξη ως πλειστηριασμοί υπέρ των τραπεζών, αφού τα πλειστηριάσματα καταλήγουν κατά 65% σε αυτές» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος, Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και πρόσθεσε: «Έτσι, οτιδήποτε αποκαλείται σήμερα ως προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ανήκει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας όσων την επικαλούνται !!!».

 

Ολόκληρη η ομιλία:

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Με θέμα: «Ασπίδα» στην πρώτη κατοικία η ματαίωση των πλειστηριασμών

 

Κύριε Υπουργέ ,

 

κατ΄αρχήν σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε και εν΄ συνεχεία θέλω να ομολογήσω ότι ευχάριστα με εκπλήξατε.

 

Ο προκάτοχος σας απέφυγε μία – δύο τρεις φορές το τελευταίο δίμηνο, και πλειστάκις κατά την διάρκεια της θητείας του να έρθει να απαντήσει στη Βουλή για το διακεκαυμένο ζήτημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πρώην νοικοκυραίους Έλληνες και νυν φτωχοποιημένους και στοχοποιημένους από την πολιτική των δυναστών δανειστών.

 

Έπρεπε να τον απομακρύνει ο κ. Τσίπρας για να βρεθείτε εσείς που ενώ μέχρι χθες ζούσατε στις ΗΠΑ , που ενώ δεν έχετε εκλεγεί με την ψήφο αυτών, παρόλα αυτά σήμερα με την παρουσία σας, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στέλνετε ένα μήνυμα ότι επιτέλους ο Υπουργός ακούει , πιάνει το σφυγμό της χειμαζόμενης κοινωνίας.

 

Κύριε Υπουργέ, ένας σπουδαίος Έλληνας καθηγητής όπως εσείς, αλλά συνάμα και σπουδαίος ίσως ο σπουδαιότερος Τραπεζίτης στην Πατρίδα μας, ο Μιχ. Σάλλας κατέθεσε μία πρόταση- σανίδα σωτηρίας για του μνημονιόπληκτους ναυαγούς του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ που έλεγε και ο αλήστου μνήμης εθνικός εγκληματίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

η σημερινή ερώτηση που έχετε στα χέρια σας είναι η προστασία των αδυνάτων και ανυπεράσπιστων δανειοληπτών μπροστά στο πραγματικό τσουνάμι αντιδράσεων και ανεξέλεγκτων συμπεριφορών που έρχεται όταν η διαδικασία «φθάσει» σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

 

Με την θέση του έμπειρου τραπεζίτη ταυτίζομαι πλήρως.

 

Και πράγματι η Κυβέρνηση καθώς και οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων.

 

Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημία στις τράπεζες.

 

Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους.

 

Κόστη συντήρησης, φύλαξης κλπ.

 

Για να μην πάμε όμως στο άλλο άκρο, θα μπορούσαν όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία.

 

Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση.

 

Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000€, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200€ το χρόνο ή με 100€ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου.

 

Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι.

 

Η συμβολική καταβολή ενός μικρού ποσού που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κλπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική.

 

Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες είμαστε απόλυτα αντίθετοι να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες.

 

Από τα παραπάνω καθίσταται πασιφανές ότι επιβάλλεται να μείνει ανέγγιχτη η πρώτη κατοικία. Θα είναι αυτή μια ελάχιστη διόρθωση των τεράστιων κοινωνικών αδικιών, σε βάρος των ασθενέστερων, τώρα που η μνημονιακή λαίλαπα βρίσκεται στην κορύφωσή της.

 

Κατόπιν τούτων μία και μοναδική ερώτηση στον κ. Υπουργό:

 

Η Κυβέρνηση θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, θα τραβήξει «κόκκινη γραμμή» απέναντι στους δανειστές και θα θέσει όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που απαιτούνται, σε συνεργασία με τις Τράπεζες, προκειμένου να μην ζήσουμε το «θανατηφόρο» τσουνάμι των πλειστηριασμών;

 

Είναι πράγματι «κόκκινη γραμμή» για την Κυβέρνηση η ματαίωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία;

 

Αν ναι, ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, για να καμφθεί η άκαμπτη, ενδεχομένως, στάση των δανειστών και ποιες δικλείδες ασφαλείας προτίθεστε να επιβάλετε, για να αποτραπεί κάθε «πονηριά» απαράδεκτη «αρπακτική» πρόθεση των τραπεζών και των ξένων funds.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Δεν είναι μόνον ο κ. Σάλλας, αλλά και άλλοι έμπειροι τραπεζίτες και εξειδικευμένοι συλλογικοί φορείς, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος ν’ αποτραπούν οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.

 

Επειδή λοιπόν το σημερινό, απαράδεκτο πλαίσιο που δημιούργησε ο προκάτοχός σας κος Σταθάκης, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους δανειολήπτες αλλά, παράλληλα, είναι καταστροφικό και για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλάξτε το εδώ και τώρα και υιοθετήστε τις προτάσεις όσων έχουν πραγματική γνώση του προβλήματος.

 

Εχθές, για παράδειγμα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι τράπεζες εκλιπαρούσαν το δικαστήριο να αναβάλλει – αν είναι ποτέ δυνατόν – για 8 χρόνια την εκδίκαση Ομαδικής Αγωγής 1.000 περίπου δανειοληπτών του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ, επειδή ακριβώς αντιλαμβάνονται ότι το δικαστήριο θα δικαιώσει τους δανειολήπτες.

 

Αλλάξτε λοιπόν ρότα όσο υπάρχει ακόμη καιρός, πριν καταρρεύσουν τα πάντα όλα, γιατί αλλιώς η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να πέσει όχι από τους δανειστές, τους νταβατζήδες και τα ΜΜΕ, αλλά από την οργή του λαού που θα ενταθεί από την αρχή του χρόνου που οι πλειστηριασμοί θα γίνουν ηλεκτρονικοί και οι περιουσίες των Ελλήνων θα χάνονται με ένα κλικ, ακόμη και μέσα στη νύχτα.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος