Loading...
 Start Page
Στη Βουλή ο "κόκκινος φάκελος" του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας μετά την έρευνα της "Π"

Ερώτηση για τον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας ύστερα από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ", κατέθεσε ο αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος αναφέρει:

 

"Με αφανισμό απειλήθηκε το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό κίνημα της χώρας μας έχοντας διαγράψει μία πορεία 140 χρόνων προσφοράς στον άνθρωπο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όλα δείχνουν ότι μέρος του προβλήματος που έχει να ξεπεράσει ο Οργανισμός αποτελούν αμαρτωλές επιδόσεις στελέχους ή στελεχών του Σώματος Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος της Πάτρας, που έδρασαν για αρκετό καιρό, πριν το έτος 2010.

Πρόκειται για ένα αμαρτωλό παρελθόν με εξωφρενικές διαστάσεις, το οποίο πρέπει να καθαρθεί και ταυτόχρονα να γίνει το επόμενο βήμα που θα οδηγήσει το κίνημα σε νέες συνθήκες λειτουργίας κατά τις κατευθύνσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με διοικητική επανεκκίνηση. Κεντρικά και τοπικά.

Το παραπάνω αποτελεί αίτημα της κοινωνίας. Αίτημα των χιλιάδων εθελοντών που έχουν στρατευτεί και υπηρετούν το κίνημα από καρδιάς αλλά και των πολιτών που ενίσχυσαν κι εξακολουθούν να ενισχύσουν όλο αυτό το έργο. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο παραμένουν σύννεφα που σκιάζουν την πορεία του κινήματος.

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», έχοντας στη διάθεσή της τον φάκελο της υπόθεσης, τον άνοιξε και μεταφέρει το αίτημα της κοινωνίας για αποκατάσταση.

Ο ίδιος φάκελος έχει κατατεθεί από τη σημερινή διοίκηση του ΕΕΣ στις εισαγγελικές αρχές. Αλλά λιμνάζει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών λόγω φόρτου εργασίας.

Ο φάκελος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυσέλιδη καταγγελία πρώην στελέχους του Σώματος Σαμαρειτών Πάτρας του ΕΕΣ, προς τον νέο πρόεδρο, στην οποία γίνεται λόγος για υπεξαίρεση κατά συρροήν χιλιάδων ευρώ και μιας σειράς άλλων φαινομένων κακοδιαχείρισης που έλαβαν χώρα μέχρι και πριν από μια επταετία.

Το πρώην στέλεχος καταγγέλλει λεηλασία, την οποία αποδίδει σε μονοπρόσωπο, επί της ουσίας, μηχανισμό που φέρεται να είχε άμεση σύνδεση με τον πρώην πρόεδρο του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη.

Μιλάει για ελλειμματικούς εράνους λόγω υπεξαιρέσεως και για μερική κάλυψη ελλειμμάτων μέσα από εικονικά τιμολόγια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκδιώχθηκε επειδή αντιπαλεύει τη διαφθορά μέσα από κατά καιρούς καταγγελίες. Παράλληλα διαμαρτύρεται ότι ενώ η τότε τοπική διοίκηση ενημερώθηκε (από τον ίδιον) δεν έλαβε μέτρα.

Οι ισχυρισμοί του εν λόγω πρώην στελέχους επιβεβαιώνονται σε ουσιαστικά σημεία από την ΕΔΕ που διενήργησε η διοίκηση με τη διαφορά ότι τον συμπεριλαμβάνουν ως μέρος του προβλήματος. Η συγκεκριμένη ΕΔΕ (2011) δεν φαίνεται να αξιοποιείται.

Ερχόμενη στο σήμερα, η νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο υπό τον νέο πρόεδρο Αντώνη Αυγερινό έστειλε όλο τον φάκελο στον ανακριτή Αθηνών.

«Ο,τι στοιχεία συλλέξαμε και τα πορίσματα των ΕΔΕ έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς διαφθοράς και περιμένουμε οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατό να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις ευθύνες και σε ποιους ανήκουν» δήλωσε στην «Π» ο κ. Αυγερινός.

Προσθέτει πως «η ζημία που έχει υποστεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος έχει μία πορεία 140 χρόνων με ανθρώπους που διέθεσαν όχι μόνον περιουσίες αλλά και τη ζωή τους επειδή πίστεψαν σε αυτή τη μεγάλη ιδέα, δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Μόνο το οικονομικό άνοιγμα που κληρονομήσαμε πανελλαδικά είναι της τάξεως, κατ' ελάχιστο, των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Από κει και πέρα, η μεγαλύτερη ζημιά είναι η χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτή τη χαμένη αξιοπιστία προσπαθούμε να ανακτήσουμε με την καθημερινή μας δράση πάντα στο πλαίσιο των αρχών που επιβάλλει το κίνημα».

Σχετικά με τον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος της Πάτρας, στην υπόθεση αυτή ο κ. Αυγερινός αναγνωρίζει ότι το Τμήμα Σαμαρειτών που εμπλέκεται στην υπόθεση, και ειδικότερα οι επικεφαλής του, λειτουργούσε αυτόνομα και ανεξάρτητα από το υπόλοιπο, δηλαδή το τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας. Ομως εκτιμά ότι πράξεις αναχαίτισης μπορούσαν να είχαν υπάρξει:

«Βεβαίως και ενεργούσε τελείως αυτόνομα το Τμήμα Σαμαρειτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνουν κινήσεις τέτοιες που θα μπορούσαν ίσως να επηρεάσουν πολύ πιο καταλυτικά και πολύ πιο αποτελεσματικά αυτούς τους ανθρώπους που κινούσαν αυτά τα νήματα στον τομέα αυτό. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνουν πιο αυστηρές, πιο αιχμηρές κινήσεις από τη διοίκηση, η οποία επί σειρά ετών βρίσκεται στο τιμόνι του Περιφερειακού Τμήματος. Αλλωστε μην ξεχνάτε πολλές φορές όταν δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι και όταν η ηθική μας δεν συμβαδίζει και δεν συμπορεύεται με αυτές τις κινήσεις υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως παραίτηση κ.λπ. Κατά τη γνώμη μου, δεν έγιναν οι ανάλογες πρωτοβουλίες που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι να αναλογιστούν την πραγματικά μεγάλη βλάβη που προξενούσαν στο μεγάλο αυτό κίνημα».

Υπενθυμίζουμε ότι το ανεξέλεγκτο της κατάστασης που επικρατούσε στον τομέα των Σαμαρειτών είχε οδηγήσει σε παραίτηση σύσσωμο το ΔΣ του περιφερειακού τμήματος του οποίου πρόεδρος τότε ήταν ο γιατρός Δημήτρης Γιαννακόπουλος και αντιπρόεδρος η νυν πρόεδρος Μόνικα Σολωμού. Ωστόσο αυτή η πράξη αυτή διαμαρτυρίας δεν πτόησε την κεντρική διοίκηση, η οποία μάλιστα άφησε ακέφαλο το περιφερειακό τμήμα περίπου για ένα χρόνο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα σημεία από την ΕΔΕ

>«Η οικονομική διαχείριση του Τομέα από τον (η «Π» δεν δημοσιεύει το όνομα γιατί δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία) χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, αδιαφορία και παντελή έλλειψη ευθύνης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ελλείμματα …¦»

>«...η οικονομική διαχείριση του Τομέα γινόταν μέσω τραπεζικού λογαριασμούς της Eurobank με συνδιαχειριστές τους ... (τομεάρχη) και ... (καταγγέλλοντα).Τις αναλήψεις των χρημάτων τις πραγματοποιούσε κυρίως ο δεύτερος, κατόπιν όμως σχετικής εξουσιοδότησης του πρώτου, στον οποίο παρέδιδε κάθε φορά τα αναλαμβανόμενα χρηματικά ποσά».

>«…¦ το συσσωρευμένο έλλειμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του ΕΕΣ στις …¦. είναι 38.706,74 ευρώ. Το έλλειμμα αυτό οφείλει να το δικαιολογήσει ο υπόλογος τομεάρχης με επίσημα παραστατικά, άλλως να του καταλογιστεί».

>«Ο τομεάρχης..., υπόλογος για την οικονομική διαχείριση του Τομέα, υποστηρίζει ότι είχε αναθέσει εν λευκώ τόσο την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του Τομέα στην (...)bank, όσο και την όλη οικονομική διαχείριση στον ..., ο οποίος υπέγραφε αντ' αυτού, αναλάμβανε τα χρήματα από την τράπεζα και γενικά διενεργούσε όλες τις διαχειριστικές πράξεις του Τομέα ανεξέλεγκτα».

>« …¦ζήτησε (ο καταγγελλόμενος) να ευρεθούν εθελοντές του τομέα να υπογράψουν ότι έλαβαν 120 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να καλύψει ποσό 6.000 ευρώ που διατέθηκε σε έξοδα νυχτερινής διασκέδασης».

>«…¦σε διάστημα 5-6 μηνών τον προμήθευσε (καταγγέλλων) 8- 9 εικονικά τιμολόγια από εμπόρους των οποίων τα ονόματα ανέφερε συνολικού ύψους 20.000 ευρώ περίπου».

Το πόρισμα καταλήγει ως εξής: «Η επιτροπή (ελέγχου) ομόφωνα θεωρεί ότι η διαπιστωθείσα και περιγραφείσα ανωτέρω διοικητική και οικονομική κακοδιαχείριση του Τομέα, οι καταγγελλόμενες παράνομες πράξεις και τα πιστοποιηθέντα ελλείμματα τόσο στην αυτοτελή ατομική οικονομική διαχείριση του τομεάρχη όσο και στη διαχείριση του Τομέα, αποδίδονται αποκλειστικά στον …¦., η παρουσία του οποίου ως επικεφαλής του Τομέα αποτελεί πηγή προβλημάτων και διασυρμού του ΕΕΣ»"

Κατόπιν όλων των ανωτέρω , όπως εγράφησαν στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ " ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1ον Ποια η τύχη της Ε.Δ.Ε. που χρονολογείται από το 2011;

2ον Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διαδικασία μετά την αποστολή του «αμαρτωλού» φακέλου στον Εισαγγελέα;

3ον Έχει κινηθεί η διαδικασία για να γίνουν οι καταλογισμοί του ελλείμματος στους υπευθύνους;

4ον Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι ποια σχέση έχουν σήμερα με τον Ε.Ε.Σ.;

 

Κοινοποίηση: ΚΕΦΟΜΕΠ, ΣΔΟΕ ΚΑΙ Γ.Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος