Loading...
 Start Page
Έργα για εξάλειψη πλημμυρικών φαινομένων, ζητά η τοπική κοινωνία - Τι ειπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη

Με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού, εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αιγιαλείας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, με κυρίαρχο θέμα τις σοβαρές επιπτώσεις των συγκοινωνιακών έργων στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας, με σημείο αιχμής την μη πρόβλεψη της απορροής των ομβρίων υδάτων και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους εργολάβους, οι οποίες καθιστούν πολλά σημεία επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα, με καταστροφικές συνέπειες για σπίτια και καλλιέργειες.

 

Στην εισαγωγή του ο δήμαρχος σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, λίγους μήνες πριν παραδοθεί το έργο του αυτοκινητοδρόμου, μιας και όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποβεί άκαρπες. "Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε δεν είναι οι πρέπουσες, μιας και ειδικά για την απορροή των υδάτων μας απαντούν πως πρέπει να καθαρίζουμε τα ρέματα και τα ποτάμια εμείς ως Δήμος, κάτι που κάνουμε ανελλιπώς και κάναμε και στο παρελθόν, μόνο που τότε δεν είχαμε πλημμύρες ενώ τώρα έχουμε" τόνισε με νόημα ο κ. Παναγόπουλος, για να δώσει το λόγο στον τεχνικό του σύμβουλο κ. Απόστολο Λιόγκα, ο οποίος παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα σημείων στα οποία έχουν γίνει παρεμβάσεις μη ενδεδειγμένες και στο όριο της νομιμότητας, αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου (δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση).

 

Ο αντιδήμαρχος έργων κ. Δημήτρης Φιλιππάτος, με τη σειρά του, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για να εξαλειφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τις εργασίες, έκανε λόγο και για τη σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο, για την οποία υπάρχει ώριμη μελέτη και αναζητείται χρηματοδότηση μέσω του αρμοδίου Υπουργείου, της τάξης των 6 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στον Άνω Πλάτανο, με τον πρόεδρο κ. Ανδρέα Ρεκούτη να παίρνει το λόγο και να καταγγέλει πως υπάλληλος του Υπουργείου ουσιαστικά προέτρεψε τους κατοίκους να... μετακομίσουν, αφού τα σπίτια τους έχουν υποστεί ρωγμές λόγω των έργων!

 

Κοινός τόπος της συνάντησης ήταν η άποψη των παρευρισκομένων πως, με τη συμπαράσταση των βουλευτών και κυρίως των κυβερνητικών, όπως και των φορέων του Δήμου και τις Περιφέρειας, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο πραγματικό του μέγεθος το πρόβλημα, σε ραντεβού με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη (ο οποίος μάλιστα είχε προσκληθεί...) όπου θα ζητηθεί η χρηματοδότηση και η υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, ίσως με κάποια εργολαβία 'σκούπα'. Όχι όμως με φορείς υλοποίησης τον Δήμο ή την Περιφέρεια αλλά το ίδιο το Υπουργείο, με τη συμβολή των εργολάβων που βρίσκονται ακόμα στην περιοχή και που θα διευκολύνουν-επιταχύνουν την όλη διαδικασία.

 

Ιδιαίτερα για τη σύνδεση του νέου λιμένα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες με θετική προοπτική για τη χρηματοδότηση του έργου και των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα εντός του 2017, με αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Δέδε.

 

Στο τέλος της συνεδρίασης, έγινε αναφορά και στις εξελίξεις για την άρση της μεταβατικότητας του τμήματος Οπτικής του παραρτήματος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα στο Αίγιο, μιας και αναμένονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, οι συνολικές αποφάσεις για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

 

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές κ.κ. Αναγνωστοπούλου και Σπαρτινός, όπως και εκπρόσωπος του κ. Ριζούλη (ΣΥΡΙΖΑ), Κατσανιώτης (ΝΔ), Φωτήλας και Νικολόπουλος (ανεξάρτητοι), οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αλεξόπουλος και Λύτρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπούνιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βάσω Ψυχράμη, Δημήτρης Φιλιππάτος και Βασίλης Χριστόπουλος, οι βοηθοί δημάρχου κ.κ. Νίκος Θανασούλιας και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος κ.α..

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος