Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5702/17/5/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης των σουπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», οι υπεύθυνοι της εταιρείας καλούνται να δηλώσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο εισαγγελέας καλείται να διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος προμηθεύτριας εταιρείας.

Προφανώς ενδιαφέρει το γεγονός ότι έμεινε «κουφάρι» η διαχειρίστρια των σουπερμάρκετ, μεταβιβάζοντας εξουσίες επί περιουσιακών στοιχείων της σε πρόσωπα που σχετίζονται με άλλες «συγγενείς» εταιρείες.

Την προσωπική περιουσία που κατέχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υποχρεούνται να δηλώσουν με «βεβαιωτικό όρκο» ενώπιον των δικαστικών αρχών ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος, οι γιοι του Δημήτρης και Γιώργος, καθώς και στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που διαχειριζόταν την αλυσίδα των σουπερ-μάρκετ Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ. Σε περίπτωση μάλιστα που αρνηθούν να το πράξουν, απειλούνται να οδηγηθούν στη φυλακή για δύο μήνες, με ποινή προσωποκράτησης. Αυτό έκρινε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας με την υπ' αριθμ. 742/17.3.2017 απόφασή του, την οποία παρουσιάζει αναλυτικότερα το Documento, ενώ παράλληλα αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι της Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ έχουν διαπράξει το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης.

Στο Ειρηνοδικείο είχαν προσφύγει οι υπεύθυνοι της προμηθεύτριας εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη», υποστηρίζοντας ότι οι αντίδικοι με συμφωνία που υπέγραψαν στις 8.2.2016 αναγνώρισαν οφειλή ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου 2016, τους κάλεσαν να υπογράψουν νέα συμφωνία για αναγνώριση της οφειλής, μειωμένη κατά 10 εκατ. ευρώ, με την υπόσχεση ότι η Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ δεν πρόκειται να προσφύγει στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ωστόσο, η συμφωνία παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη» να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για αναγκαστική εκτέλεση προς είσπραξη των οφειλομένων. Στη συνέχεια, με δικαστικές αποφάσεις η οφειλέτρια υποχρεώθηκε να καταβάλει μέρος της συνολικής οφειλής, ύψους 1.400.000 ευρώ. Ούτε όμως αυτή την οφειλή εξόφλησε, αφού τον Ιούνιο του 2016 κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της σε καθεστώς εξυγίανσης και με προσωρινή διαταγή ανεστάλησαν τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον της Μαρινόπουλος. Έτσι, οι υπεύθυνοι της οφειλέτριας επέδειξαν «απατηλή συμπεριφορά» λόγω αθέτησης συμφωνιών, με αποτέλεσμα η «Αφοί Καρυπίδη» να μην μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Οι δικηγόροι της προσφεύγουσας εταιρείας υποστήριξαν στο Ειρηνοδικείο -όπως προκύπτει από τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά της δίκης- ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου από πρόθεση οδήγησε την εταιρεία σε πτώχευση, αφού ο πα-τέρας και οι δύο γιοι από τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν... φροντίσει να εκχωρήσουν εξουσίες και αρμοδιότητες για συγκεκριμένες πράξεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων από την εταιρεία τους σε τρίτα άτομα.

Για παράδειγμα, τα φυσικά πρόσωπα είναι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας holding της Κύπρου, η οποία με τη σειρά της είναι ιδιοκτήτρια της «Μαρινόπουλος Holding Sari», με έδρα το Λουξεμβούργο. Και αυτή όμως είναι ιδιοκτήτρια της Μαρινόπουλος Brothers, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Highway Investments και Ipsen ΕΠΕ που είναι επίσης κατά 100% ιδιοκτήτρια της Μαρινόπουλος Brothers, δηλαδή των αδερφών Μαρινόπουλου στην Κύπρο!

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα πρακτικά της συζήτησης του Ειρηνοδικείου, η Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ έχει παραμείνει «κουφάρι άδειο, κενό», αφού όλα τα περιουσιακά στοιχεία της έχουν μεταβιβαστεί στα νομικά πρόσωπα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προαναφερόμενων αλλοδαπών εταιρειών.

Επομένως, ευθύνη γι' αυτές τις περίεργες διαδρομές των περιουσιακών στοιχείων της Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ έχουν και τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται, αφού αν και τυπικά δεν ήταν εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, φέρεται να μετείχαν σε αδικοπραξία.

Ένα ακόμη στοιχείο που προέκυψε κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου ήταν ότι ενώ οι συνολικές οφειλές της προς τους προμηθευτές άγγιζαν το 1,5 δισ. ευρώ και τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατέθετε ισολογισμούς, κάποιες τράπεζες συνέχιζαν να της δανείζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λαμβάνουν προσωπικές εγγυήσεις από τους ιδιοκτήτες...

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι της εταιρείας «Μαρινόπουλος» που παρέστησαν στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι οι πελάτες τους δεν οφείλουν να δώσουν βεβαιωτικό όρκο για τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία, αφού στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.

Επίσης πρόσθεσαν ότι οι δύο διαταγές πληρωμής προς την προμηθεύτρια εταιρεία είναι εξοφλημένες, ενώ με προσωρινή διαταγή -ενόψει της υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης του ν. 3588/2007- έχει απαγορευθεί η λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου εναντίον της. Επομένως, τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας βρίσκονται υπό καθεστώς «ειδικής προστασίας».

Τελικά, το Ειρηνοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απόφασή του, «...όταν κατά τη διάρκεια πολιτικής ή ποινικής δίκης ανακύπτει γεγονός δυνάμενο να χαρακτηριστεί ως έγκλημα διωκόμενο εξ επαγγέλματος ο δικαστής οφείλει να συντάξει έκθεση και να τη διαβιβάσει στον αρμόδιο εισαγγελέα με κάθε πληροφορία και με τα στοιχεία έγγραφα, αν σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να το δικάσει ο ίδιος αμέσως».

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα πρακτικά και από την κατάθεση του μάρτυρα, «έχουν τελεστεί άδικες πράξεις σε βάρος των αιτούντων. Επομένως, πρέπει να διαβιβαστεί αντίγραφο των πρακτικών της παρούσας δίκης στον κύριο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για περαιτέρω έρευνα».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει διαβιβασθεί το αντίγραφο της προαναφερόμενης δίκης στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών;

2. Αν όχι, γιατί; Αν ναι, ποιες δικαστικές πρωτοβουλίες ανέπτυξε ο κ. Εισαγγελέας;

3. Γιατί, αν και δεν είχαν κατατεθεί ισολογισμοί τα δύο τελευταία χρόνια, συνέχιζαν οι Τράπεζες να δανείζουν την «Μαρινόπουλος»; Έχουν ασκηθεί πειθαρχικοί και ποινικοί έλεγχοι; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Αν όχι, γιατί;

4. Από τις περίεργες διαδρομές των περιουσιακών στοιχείων της «Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ», έχουν προκύψει ευθύνες; Αν ναι, ποιες ποινικού χαρακτήρα διαδικασίες έχουν αναληφθεί; Αν όχι, γιατί;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2018 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας