Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:5704/17/5/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

 

Οριστικό τέλος στην ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν φοροφυγάδες, καταχραστές δημόσιου χρήματος, μιζαδόροι, φοροφυγάδες και κατηγορούμενοι για μεγάλα σκάνδαλα, βάζει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με μια τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να γεμίσει με δισεκατομμύρια τα δημόσια ταμεία.

Στα άμεσα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης είναι η εκμετάλλευση από το δημόσιο, όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από κατηγορούμενους για σκάνδαλα και φοροδιαφυγή.

Τα ακίνητα των υποδίκων θα ενοικιάζονται ή θα πωλούνται από εταιρεία η οποία θα συσταθεί και θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υποδίκων για σκάνδαλα, φοροδιαφυγή και γενικά υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Μέχρι τώρα οι υπόδικοι για σκάνδαλα και οι φοροφυγάδες συνέχιζαν να εκμεταλλεύονται την ακίνητη περιουσία τους, παρά το γεγονός ότι ήταν δεσμευμένη.

Έπρεπε να τελεσιδικήσει η υπόθεση στο ανώτατο Δικαστήριο για να μπορέσει το δημόσιο να πάρει αυτά τα οποία του ανήκουν.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες με την υλοποίηση του νόμου Παπαγγελόπουλου, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί θα περάσουν στη δικαιοδοσία του δημοσίου.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων και από τους τόκους των καταθέσεων αναμένεται να φτάσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα σταματήσει η πρόκληση με τους μεγαλόσχημους καταχραστές του δημοσίου να συνεχίζουν ανενόχλητοι να μένουν σε πολυτελείς βίλες, να νοικιάζουν τα ακίνητα και να εισπράττουν τόκους από τα κλεμμένα.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν και οι αρμόδιοι δίνουν πλέον απαντήσεις είναι: γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα του Λάκη Γαβαλά; Γιατί να ενοικιάζει ανενόχλητος τη βίλα του στην Αντίπαρο ο φυγόδικος για τη Siemens, Χρήστος Καραβέλας και να παίρνει το αντίτιμο; Γιατί ένας επιχειρηματίας με μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό να μπορεί ό ίδιος να κάνει π.χ. προθεσμιακό το (δεσμευμένο) λογαριασμό του και να εισπράττει από αυτόν ή να παίρνει τόκους από τον ίδιο και να μην τα παίρνει το δημόσιο; Γιατί να σαπίζει και να μην ενοικιαστεί το πολυτελές ακίνητο του Άκη Τσοχατζόπουλου;

Στόχος είναι η γρηγορότερη διερεύνηση υποθέσεων, η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου που θα καταχωρούνται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης αλλά και ο γρηγορότερος καταλογισμός και είσπραξη. Βασικό ζήτημα για τις αρχές είναι πλέον η διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε αυτά να μη χάνουν την εμπορική τους αξία για όσο χρονικό διάστημα παραμένει η δέσμευση.

Έτσι στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, εξετάζεται ήδη η νομοθέτηση της δημιουργίας Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους (Asset Management Office), αξιοποίησης της περιουσίας που δεσμεύεται και ταυτόχρονο «μπλόκο» στο κέρδος των εμπλεκομένων σε υπό εξέταση υποθέσεις.

Η δημιουργία ενός Γραφείου Διαχείρισης, που απαιτεί φυσικά λόγω πολυπλοκότητας του ζητήματος εξαιρετική μελέτη, θα βοηθούσε και στην εξάλειψη φαινομένων όπως αυτό της είσπραξης τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που είναι δεσμευμένες. Ειδικότερα, στην περίπτωση δέσμευσης ενός τραπεζικού λογαριασμού, αν ο εισαγγελέας δεν προβεί σε καθολική δέσμευση και των καρπών ή αποκτημάτων, μπορεί ο ελεγχόμενος να ανανεώνει την προθεσμιακή κατάθεση και να λαμβάνει κανονικά τους τόκους! Μάλιστα, σε περιπτώσεις που ο τραπεζικός λογαριασμός είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ, το ποσό των τόκων που αναλογούν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε :

1. Πότε και από ποιους θα συσταθεί ο φορέας διαχείρισης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων;

2. Σε ποιες, επακριβώς, περιπτώσεις θα περιέρχεται η διαχείριση στο εν λόγω Γραφείο Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2018 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας