Loading...
 Start Page
 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.  ΝΙΚΟΥ Ι.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ (18-11-09)

ΟΜΙΛΙΑ

ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αχαίας

στην Βουλή

(Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009)


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία με την υπεύθυνη στάση της στην προεκλογική περίοδο δεν αναστέλλονται.


Υποχρεώνουν την σημερινή αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις σε αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και του ρόλου των βουλευτών, και βεβαίως την ουσιαστική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Βουλής.

Είναι ώριμη απαίτηση της κοινωνίας να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να διευκολυνθεί ο έλεγχος.

Προς τούτο, εκτός των άλλων, απαιτείται αναδιάρθρωση και απλοποίηση του συστήματος καταγραφής των στοιχείων ισολογισμού και προϋπολογισμού ώστε να είναι ταχύτερος αλλά και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος.


Το σημαντικότερο όμως είναι τα οικονομικά στοιχεία του κράτους να καταστούν ακριβή, κατανοητά από όλους και βεβαίως επίκαιρα ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση για την έγκαιρη θεραπεία ενδεχομένων αποκλίσεων.

Εμείς ως κυβέρνηση, με την εισαγωγή του προϋπολογισμού προγραμμάτων, είχαμε δρομολογήσει διαδικασίες για την βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελέγχου του προϋπολογισμού, και ελπίζουμε ότι και η παρούσα κυβέρνηση θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο επίσης θα σταματήσει και η παραπληροφόρηση που γίνεται για την δημοσιονομική διαχείριση στα πλαίσια της μικροκομματικής λογικής να παρουσιάζονται επί τα χείρω τα στοιχεία που παρελήφθησαν ώστε να υπάρχει περιθώριο να επιδειχτούν επιτυχίες.

Τακτική η οποία όχι μόνο μας εκθέτει διεθνώς αλλά και αυξάνει το κόστος του δανεισμού.


Σημαντικό επίσης θα είναι να ελέγχεται και η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης υπό την έννοια της ορθολογικής χρήσης των πόρων ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνησή μας είχε κάνει ουσιαστικά βήματα.


Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007 από τα γεγονότα αυτού του έτους θα σας παρακαλούσα να κάνουμε μια αναδρομή.

Ήταν το έτος με τις καταστροφικές πυρκαγιές όπου θρηνήσαμε δεκάδες αθώα θύματα και η καταστροφή περιουσιών και περιβάλλοντος ήταν πρωτοφανής. Επειδή δε αυτά συνέβησαν στην τουριστική περίοδο είχαμε σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον αντίστοιχο κλάδο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ενίσχυσε με ουσιαστικό τρόπο τους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες.

Επίσης το ίδιο φθινόπωρο είχαμε βουλευτικές εκλογές.

Ταυτόχρονα και στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας οι εξελίξεις ήταν αρνητικές.


Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν, γεγονός που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό λόγω της υψηλής μας εξάρτησης από το πετρέλαιο, το ευρώ ανατιμήθηκε πλήττοντας τις εξαγωγές μας και οι ευρωπαϊκές χώρες προς τις οποίες κατευθύνεται πάνω από το 50% των εξαγωγών μας είχαν χαμηλότερη ανάπτυξη από την Ελλάδα με αποτέλεσμα η δική τους ζήτηση να μην μπορεί να ακολουθήσει την δική μας επέκταση.


Παράλληλα στα τέλη του 2007 άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παρά ταύτα οικονομία μας συνέχισε να αναπτύσσεται κατά 4%, ρυθμός κατά 1,3% υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης και οι επενδύσεις διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα.

Κάνοντας μια γενική εκτίμηση μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού επετεύχθησαν.

Υπήρξαν βεβαίως μικρές αποκλίσεις οι οποίες όμως δικαιολογούνται από τα συσσωρευμένα απρόβλεπτα γεγονότα που προανέφερα.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα προϋπολογισθέντα επίπεδα.

Δεν πρέπει ακόμα να αγνοήσουμε το γεγονός ότι στα πιστωτικά έσοδα, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών, μέσω της επαναβεβαίωσης, προσαυξάνουν αυτά του τρέχοντος έτους.


Υπάρχει δε χρονική υστέρηση των εισπράξεων λόγω των διαφόρων φορολογικών ρυθμίσεων που μεταθέτουν μέρος της πληρωμής των οφειλομένων σε άλλες περιόδους, αλλά και λόγω των υψηλών επισφαλειών.

Βελτιώσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε κατά 25% τους στόχους των εσόδων στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.

Τα ποσά που καταβάλαμε για χρεολύσια αυξήθηκαν περίπου κατά 24 δις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες οι δαπάνες έναντι των προϋπολογισθέντων.

Δεν θα επεκταθώ σε παράθεση αριθμητικών στοιχείων τα οποία διεξοδικά ήδη ανέφεραν άλλοι συνάδελφοι.

Άλλωστε μόνες οι στήλες εξόδων και εσόδων είναι στατικές, φωτογραφίζουν μια χρονική περίοδο και δεν αποκαλύπτουν παρά μέρος της δυναμικής και της πραγματικότητας.

Η Νέα Δημοκρατία κατήρτισε και εκτέλεσε τον προϋπολογισμό στα ασφυκτικά πλαίσια του υπέρογκου δημόσιου χρέους που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στόχος ήταν η υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και η μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, όπου μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων του καταβάλλαμε 19 € για κάθε 100 € εσόδων.

Παρακολουθώντας διαχρονικά την εξέλιξη της οικονομίας διαπιστώνεται ότι οι κυβερνήσεις μας κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση.

Μειώθηκε σημαντικά η ανεργία στο 8,3 % από το 10,5% το 2004 και το χρέος της Κεντρικής κυβέρνησης από 98,9% του ΑΕΠ το 2004 βελτιώθηκε στο 95,6% το 2007.


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατάρτιση ισολογισμού και η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά και πολιτικό.

Οι πολιτικοί στόχοι και προτεραιότητες καθορίζουν και την κατανομή των πόρων της οικονομίας.

Και η κυβέρνηση το γνωρίζει και ας προσποιείται ότι το αγνοεί.

Προσπαθεί να απαξιώσει συνολικά την πολιτική διαδρομή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποκτήσει άλλοθι για την διαφαινόμενη ήδη δική της διάσταση λόγων και έργων.

Προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι η πραγματικότητα που βίωνε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ.

Γνωρίζει ότι οι επόμενες μέρες θα είναι ζοφερές και ότι η σύγκριση θα είναι σε βάρος της.

Αφού προεκλογικά ακολούθησε την ολισθηρή λεωφόρο υποσχέσεων των πάντων προς τους πάντες, τώρα αναζητά οδό διαφυγής.

Και όμως είχε την ευκαιρία να είναι ειλικρινής και ξεκάθαρη απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν.

Περιέγραψε με ειλικρίνεια την κατάσταση αλλά και την πολιτική που θα ακολουθούσε και το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.

Τώρα η κυβέρνηση εμφανώς αμήχανη είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την πολιτική που εμείς είχαμε εξαγγείλει.

Πολύ φοβάμαι όμως με περιορισμένη επιτυχία.

Πιστεύει ότι με το να αμφισβητήσει τα πεπραγμένα του 2007, με το να μεγαλώσει το έλλειμμα του 2009 και ποιος ξέρει με τι άλλο, θα καταστήσει αναξιόπιστη την κυβερνητική μας θητεία.

Ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και οι υπόλοιποι που συντάξαμε και εκτελέσαμε, μείωσαν την ανεργία, στήριξαν την κοινωνική συνοχή, μείωσαν το έλλειμμα και το Δημόσιο χρέος και μας έδωσαν τη δυνατότητα να λάβουμε τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης την ώρα που άλλες οικονομίες, πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και εκτόξευσαν το έλλειμμά τους πολύ υψηλότερα από το δικό μας το πραγματικό ή το επαυξημένο.


Τελειώνοντας τα απολογιστικά θα ήθελα να εκφράσω μια προτροπή και μια ευχή προς την Κυβέρνηση για τα ερχόμενα.

Έχουμε γνώση των προβλημάτων της Οικονομίας.

Εμείς τα απαριθμήσαμε πρώτοι.

Όμως ας μην παρασυρθούμε στην αριθμολαγνεία.

Δεν είμαστε τεχνοκράτες, είμαστε πολιτικοί.

Στα νούμερα και στα ποσοστά για τα οποία συζητάμε σήμερα, κρύβονται ανθρώπινες ζωές.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε πλάι τους και να τους στηρίξουμε.

Η κρίση θα περάσει και οι αριθμοί θα ευημερήσουν και πάλι.

Μια εξουθενωμένη κοινωνία όμως πολύ δύσκολα ανακάμπτει.

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος