Loading...
 Start Page
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Εισήγηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (Τρίτη 01 Μαρτίου 2011)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην χώρα μας αποδείχτηκε ότι οι «συνταγές» σωτηρίας της, που εκπονήθηκαν από το ΔΝΤ δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ήταν καταστροφικές.
Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά.
Επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρουν την λειτουργία τους στο εξωτερικό.
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται και τα ελλείμματα περιορίζονται μόνο από τις περικοπές δαπανών για κοινωνικές παροχές και δημόσιες επενδύσεις.
Κατακρεουργήθηκαν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα.
Καθιερώθηκαν συντάξεις πείνας.
Άλλαξε το εργασιακό με στόχο την μείωση των μισθών.
Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία για οικονομίες κλίμακας.
Τα ταμεία δεν πληρώνουν τα φάρμακα.
Αυξάνονται συνεχώς οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι.
Αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Ένα νέο μπαράζ περικοπών εξυφαίνεται και εκ των πραγμάτων πλέον δημιουργείται το ερώτημα:
«Διαθέτει η κυβέρνηση του μνημονίου ετοιμότητα υπέρβασης των οικονομικών προβλημάτων»;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι σήμερα κανείς δεν αισθάνεται υπερήφανος και ειδικά από τους κυβερνητικούς συναδέλφους, που βρίσκεται μέσα σε αυτή την αίθουσα και θα κληθεί εκών-άκων, να ψηφίσει ένα νόμο, μαζί με τόσους άλλους που έχουν ψηφισθεί στην μετά-τρόϊκα εποχή και που στερεώνουν την ταφόπλακα της Ελληνικής κοινωνίας..

Δυστυχώς κύριοι της κυβερνητικής παράταξης αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά -κύριοι της κυβέρνησης - χάσατε την επαφή με τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.
Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς;
Όταν με την βίαιη συρρίκνωση που προκαλέσατε στο εισόδημα τους έχει ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση με αποτέλεσμα την ραγδαία σμίκρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Και προσδοκάτε έσοδα.
Από ποιους;
Από μία κοινωνία που δεν έχει όραμα και χρήματα ούτε για τα απαραίτητα;
Από μία επιχείρηση που έχει προ πολλού χάσει την ισορροπία της και παραπαίει ανάμεσα σε πιστωτές, κλειστές τράπεζες, απίθανη μείωση του τζίρου, τειρεσίες και τώρα αντιμετωπίζει και την πόρτα της φυλακής...χωρίς ελπίδα και προσδοκία.....
Δεν υπάρχει επιχείρηση και καφενείο στην Ελλάδα που να μην ασχολείται με το μνημόνιο και να μην ρωτάει: «θα έχουμε και άλλα μέτρα».
Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην διερωτάται:
«Που πάνε τόσα λεφτά που δίνω μέσω των περικοπών σε μισθούς, δώρα, συντάξεις, φόρους και επιδόματα».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παλιά πεπατημένη και αποτυχημένη συνταγή ακολουθείται για μία φορά ακόμη.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί «μία ακόμη επιβεβαίωση της λανθασμένης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, υπηρετώντας εισπρακτικούς και όχι αναπτυξιακούς στόχους».
Η δική μας θέση μας είναι γνωστή:
Δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος που θα είναι σταθερό, ανταγωνιστικό, απλό και λειτουργικό.
Η σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προυποθέτει πλήρη μηχανογραφική λειτουργία των υπηρεσιών, περισσότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο και κατανεμημένο προσωπικό.
Μελετήσατε την πρώτη επιστημονική αξιολόγηση για την φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης από το ΚΕΠΕ;
Για την πορεία των φορολογικών εσόδων προβλέπει απώλεια των εσόδων περίπου 778 εκατ. Ευρώ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, δυστυχώς, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις βάσιμες ενστάσεις της ΝΔ σχετικά με τους υπέρμετρους φορολογικούς συντελεστές.
Το σημερινό νομοσχέδιο 9ο κατά σειρά σε 16 μήνες, φέρνει μέτρα που οδηγούν σε ένα μακροχρόνιο "παγετώνα" την Ελληνική Οικονομία.
Μέτρα που δεν τα αντέχει η ούτε η οικονομία ούτε και η κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μία συρραφή τροπολογιών χωρίς στόχο.
Οι πάντες το χαρακτηρίζουν ως ακραίο και υπερβολικά σκληρό, για αυτό είναι και τέτοιας μορφής και έντασης, οι αντιδράσεις που προκαλούν οι περισσότερες διατάξεις.
Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο, δεν ρωτάει και δεν συμβουλεύεται τους φορείς της αγοράς και επιμένει στην λήψη μέτρων επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Που ξανακούστηκε;
Η απλή εκτίμηση των φορολογικών διατάξεων από τους φορολογικούς ελεγκτές να επιφέρει άμεσα την ατιμωτική για τον πολίτη ποινική διαδικασία.
Αυτή την δύσκολη στιγμή όλοι παραδέχονται ότι η ποινικοποίηση της δυσκολίας των επιχειρηματιών να είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους δεν θα λύσει την "γάγγραινα" της φοροδιαφυγής.
Με το μέτρο της επιβολής αυτόφωρου για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη καταβολή ΦΠΑ, ουσιαστικά επανέρχεται με άλλο τρόπο ο θεσμός της προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο.
Δεν φτάνει όμως αυτό, αυξάνετε σε 50% και το ποσοστό προβεβαίωσης του αμφισβητούμενου φόρου ενώ σε συνδυασμό με την αδυναμία αναστολής των βεβαιωμένων οφειλών καταργείτε σημαντικό βαθμό η παροχή της δικαστικής προστασίας.

Φοβάμαι ότι καμία επιχείρηση δεν θα έχει αυτήν δυνατότητα.
Και τίθεται το ερώτημα.
Ο στόχος ποιος είναι;
Να τους ρημάξουμε στις ποινές, στα διοικητικά πρόστιμα και στις ποινές φυλάκισης;
Η άντληση εσόδων ή αύξηση των φυλακισμένων πρώην επιχειρηματιών;
Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι στην μανία καταδίωξης προστίθεται και η λογική της διαπόμπευσης, με την ουσιαστική άρση του φορολογικού απορρήτου και την πρόβλεψη της δημοσιοποίησης των φοροδιαφευγόντων.
Με μία πρόταση θα τολμήσω να πω ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οδηγεί την οικονομία στο αυτόφωρο και την κοινωνία στους δρόμους.
Όμως όταν διαρρηγνύεται το Κοινωνικό Συμβόλαιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό, τότε καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους και διαχέεται κάθε είδους αντικοινωνική προδιάθεση.
Όταν διαλύεται η οικονομία από αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές, εκεί οδηγούμαστε.
Όταν πληρώνουμε επί δεκαετίες για...μελλοντικά αγαθά και υπηρεσίες εκεί οδηγούμαστε.
Όταν αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πολύ πέρα από τα όρια ανοχής των ανθρώπων εκεί οδηγούμαστε.
Με τούτα και με τα άλλα δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η θέση του Αντώνη Σαμαρά για το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το "θεραπευτικό σχήμα" που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην χώρα μας απεδείχθη ακατάλληλο και το ομολογούν όλες οι διατάξεις που συζητούνται σήμερα.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πρέπει επιτέλους να αναχαιτίσουν την ύφεση και να δώσουν ανάσα και προοπτική με πολιτικές όπως αυτές που έχει προτείνει η ΝΔ που εμπεριέχουν αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, χάραξη αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με χαμηλούς φορολογικής συντελεστές, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Για να μπορέσει, ωστόσο, η ιδιωτική πρωτοβουλία να παράγει καρπούς απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον:
με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας.
Τότε οι θυσίες του Ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.
Απαιτούνται, επίσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πειστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο ολοκληρωμένες και συνεκτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ιρλανδία κατάφερε να πείσει τους πιστωτές της να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε σε 11 χρόνια όταν η Ελλάδα υπέγραψε αρχικά 5ετή αποπληρωμή, έχει διατηρήσει το χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% και η αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει κατά 1μονάδα το 2013 το 2014, ενώ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ σε 4 μονάδες το 2010»
Ναι, πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ελληνική κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε.
Αλλά η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει με λογικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»
Υπάρχουν φοροκλέφτες, παράσιτα απατεώνες, τρωκτικά.
Είναι καθήκον και υποχρέωση σας να τους ανακαλύψετε και να τους τιμωρήσετε.
Όμως δεν επιτρέπεται να θεωρείτε όλους τους απατεώνες.
Η υπομονή των πολιτών έχει και τα όρια της.
Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πετυχαίνει να υπηρετήσει ουσιαστικά τον μεγάλο εθνικό στόχο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
Καλούμε την κυβέρνηση όσο είναι ακόμη καιρός, να αλλάξει πολιτική και να προχωρήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με ισονομία και ευκαιρίες για όλους.
Με ανάπτυξη και εξωστρέφεια.
Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, και προνόμια για κανένα.
Με δικαιοσύνη για όλους.
Με διάχυση της ευημερίας σε όλους.

Σας ευχαριστώ.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος