Loading...
 Start Page
Δευτερολογία Βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου Νομοσχέδιο Οδηγίες ΕΚ Δευτέρα 05 Ιουλίου 2010

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας σε τρεις οδηγίες που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, την προληπτική αξιολόγηση απόκτησης συμμετοχής σε επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις καλύπτουν οι διατάξεις του συζητούμενου νομοσχεδίου.

Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει άδεια λειτουργίας για ιδρύματα πληρωμών που θέλουν να αρχίσουν την δραστηριότητα του στην Ελλάδα.
Η ενσωματωμένη οδηγία στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενιαίας αγοράς στον τομέα υπηρεσιών πληρωμών.
Να υπάρξει ελάφρυνση των καταναλωτών, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας.
Οι στόχοι για μία ευρωπαϊκή ένωση που προσφέρει ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία των εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών κεφαλαίου μεταξύ κρατών μελών.
Η ενοποίηση της αγοράς της παροχής υπηρεσιών.
Για την δημιουργία μιας ελεύθερης ενιαίας αγοράς με ενιαίο χώρο πληρωμής.
Η οδηγία βοηθά για να μπορέσει να ενοποιηθεί μία διαδικασία με διασυνοριακές μεταφορές και κεφάλαια σε ευρώ και υπηρεσίες πληρωμών, για την ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Επιδίωξη είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, των πληρωμών και η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των χρηστών και των παρόχων καθώς και των καταναλωτών.
Με την προστασία των προσωπικών δεδομένων προχωρά σε μία αυτοματοποίηση πληρωμών, αποκτά ταχύτητα κυκλοφορίας το χρήμα μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών και όχι με μετρητά ή με επιταγές.
Επίσης βάζει τέλος στις διαφορές μεταξύ εγχώριων και διασυνοριακών πληρωμών.
Τα εθνικά, τα εσωτερικά δίκαια εναρμονίζονται με το κοινοτικό δίκαιο.

Με το πρώτο μέρος του προτεινόμενου σχεδίου η επιδίωξη είναι η ουσιαστική εγκαθίδρυση της εσωτερικής αγοράς που εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
Σε μία ενιαία λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών.

Η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου στον τομέα των υπηρεσιών πληρωμών και της άρσης της σύγχυσης και της ανασφάλειας δικαίου που είχε δημιουργηθεί από την συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών διατάξεων.
Απελευθέρωση για ενιαίο ευρωπαικό χώρο πληρωμών
Με την οδηγία επιτρέπεται σε εταιρείες να χορηγούν καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Σε εμπορικές αλυσίδες να ιδρύουν αυτόνομες εταιρείες τέτοιας μορφής, να εκδίδουν πιστωτική κάρτα.
Έχουμε θα έλεγα μία επέκταση τραπεζικών εργασιών.
Αντικείμενο του δεύτερου μέρους του σχεδίου νόμου είναι η ενσωμάτωση της οδηγίας 2007/44/εκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου 2007.
Η δεύτερη οδηγία δίνει την δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας να κάνει έναν έλεγχο των υποψηφίων αγοραστών, σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κ.α.


Για τον καθορισμό διαδικασιών κανόνων και κριτηρίων για την προληπτική αξιολόγηση προτάσεων απόκτησης συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρμοδίων αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλειας) καθώς και μεταξύ κάθε μιας εξ αυτών με εποπτικές αρχές των άλλων κρατών - μελών.

Η συνεργασία αυτή σκοπεύει κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν υποψηφίους αγοραστές υπό την έννοια του παρόντος σχεδίου νόμου, ιδίως όσον αφορά την φερεγγυότητα, την εντιμότητα, το οικονομικό μέγεθος και την προηγούμενη επιχειρηματική τους συμπεριφορά.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος της Οδηγίας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε κοινοτικό επίπεδο, η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η ενίσχυση της αξιοπιστίας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα με την εκτίμηση της καταλληλότητας των σημαντικών μετόχων των εταιρειών αυτών και η εξασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού στις αγορές κεφαλαίου.
Η οδηγία περιέχει επίσης διαδικασίες ελέγχου.
Προβλέπει αυστηρούς ελέγχους για να αποκλεισθούν κεφάλαια από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για το άρθρο 93 θα επαναλάβω ότι ήταν απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό που μας ζητούσε ο Υπουργός Οικονομικών, να του δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση να υπογράφει συμβάσεις, να υπογράφει δάνεια στα πλαίσια του ΔΝΤ και της τρόικας, να υπογράφει οτιδήποτε χωρίς να έρχεται ούτε για ενημέρωση, ούτε για κύρωση στην Ελληνική Βουλή.
Ο πρόσφατος νόμος που κυρώθηκε το μνημόνιο παρότι στο τελευταίο άρθρο λέει ότι θα περνά από την Βουλή για κύρωση οποιαδήποτε συμφωνία του Υπουργού Οικονομίας.
Θυμάστε την επόμενη ημέρα το πήρε πίσω η Κυβέρνηση.
Έφερε τροπολογία και μετά το σάλο που ξέσπασε από τα κόμματα ο Υπουργός δήλωσε ότι θα περνούν οι δανειακές συμβάσεις από την Ολομέλεια για επικύρωση.
Γιατί αυτά έτσι κουτοπόνηρα;
Τι έχετε να κρύψετε;
Η ενσωμάτωση οδηγιών αποτελεί υποχρέωση μας έναντι της Ε.Ε..
Για αυτό και τις ψηφίζουμε.
Σας ευχαριστώ

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος