Loading...
 Start Page
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ (2η ΑΝΑΓΝΩΣΗ) (τελικό κείμενο) Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πράγματι περίεργο, πώς υπάρχουν συνάδελφοι, αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού στην αίθουσα και να έχουν βεβαίως συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί εδώ και 21 μήνες στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή, πώς βιώνει με αυτόν τον επώδυνο τρόπο τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών και όμως, να μπορούν, ενώ άλλα ομολογούν στις κατ'ιδίαν ή πολλές φορές και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, να «σηκώνουν το βάρος» να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από εκείνο που και οι ίδιοι διαπιστώνουν. Δηλαδή, αυτό το εύρος και το βάθος της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία όμως εφαρμόζεται χάρις της δικής του ανοχής και της δικής τους ψήφο.
Σήμερα, όπως ερχόμουν με το μετρό, ένας πολίτης με αναγνώρισε και μου πρόσφερε την εφημερίδα που διάβαζε, τη σημερινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Με παρακάλεσε λοιπόν, το οποίο κάνω με μεγάλη χαρά, να διαβιβάσω εδώ σε όλους τους συναδέλφους ένα απόσπασμα ενός νομπελίστα που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στα οικονομικά της φύλλα. Διότι, μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση και να σταματήσουν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις και οι διακοπές, όπως πριν λίγα λεπτά συνέβη από συνάδελφο του κυβερνώντος κόμματος, βλέποντας τόσο δα περιορισμένα αυτό το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες και όχι μόνο της Ευρωζώνης.
Αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος «Αmartya Sen» με δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα «Le Guardian» και αναδημοσιεύει όπως σας είπα η σημερινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». «Η Ελλάδα δείχνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί με το να αφήνει στους οίκους αξιολόγησης παρά το αβυσσαλέο τους ποινικό μητρώο να διαφεντεύουν τη πολιτική σκηνή. Προκαλεί ως εκ τούτου ανησυχία, ότι οι κίνδυνοι της δημοκρατικής διακυβέρνησης έρχονται σήμερα από την «πίσω πόρτα» της οικονομικής αναγκαιότητας χωρίς να τους δίνεται η πρέπουσα σημασία». Επίσης, ακούστε και αυτό το σημείο: «η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από τον περιορισμό της άμεσα ανεξέλεγκτης ισχύος των οίκων αξιολόγησης να εκδίδουν μονομερώς διαταγές» και καταλήγει ότι «πρέπει να σταματήσουμε χωρίς υπερβολή επειγόντως την περιθωριοποίηση της δημοκρατικής παράδοσης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι σημαντική για την Ευρώπη και για τον κόσμο».
Δεν ξέρω, μια Κυβέρνηση που νιώθει τόσο αδύναμα και αμήχανα, ακόμα και για να διαπραγματευτεί, πόσο έχει λάβει υπόψη και αυτή τη διάσταση αυτού του γεγονότος. Ξέρω όμως πολύ καλά και νιώθω την ανάγκη από αυτό εδώ το βήμα, να εκφράσω την προσωπική μου ικανοποίηση αλλά και των συμπατριωτών μου και όλων των Ελλήνων, όπου και να βρίσκομαι περιοδεύοντας τη χώρα, για αυτή την περήφανη στάση του κ. Σαμαρά. Αυτή τη περήφανη στάση, να επιμένει να διαπραγματεύεται, να αντιστέκεται και να διακηρύττει ότι ακόμα σε αυτή εδώ τη χώρα είναι σεβαστή η λαϊκή κυριαρχία και να νιώθουμε ότι είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος όπου μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς και να λέμε και «όχι» συμφωνώντας και διαφωνώντας με κάποια από τα επιχειρήματα που εκφράζονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οριζόντια επιβολή αυτών των νέων φόρων που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ομολογουμένως από όλες τις πτέρυγες κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Όταν καλούνται οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε ενιαία συνεισφορά στα «βάρη» του μνημονίου με τα υψηλότερα εισοδήματα, τότε καταλήγουμε σε μια πρωτόγνωρη στρέβλωση της οικονομικής πολιτικής. Η παρατεινόμενη αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής και κυρίως η απροθυμία να οριστούν πιο δίκαιοι κανόνες φορολόγησης των πολιτών, υπονομεύει όχι μόνο τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και την κοινωνική συνοχή. Η αψυχολόγητη και ανάλγητη αυτή συμπεριφορά εκκολάπτει και ενθαρρύνει τα κινήματα άρνησης πληρωμής. Τα αδιέξοδα που «καλλιέργησε» η Κυβέρνηση, η πίεση και ο εκβιασμός των πολιτικών συνειδήσεων δεν έχουν προηγούμενο. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ανασκευάσει τις αδικίες, να εξαιρέσει τους άνεργους, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους κατεστραμμένους ήδη από την οικονομική κρίση.
Αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους ή έκλεισε η μικρή ή μεσαία επιχείρηση τους, είναι αδιανόητο να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους.
Αυτά, λοιπόν, τα νέα μέτρα ξεπέρασαν και τις χειρότερες προβλέψεις. Κόβουν για άλλη μια φορά συντάξεις και μισθούς για να καλύψουν τις αποτυχίες της πολιτικής του μνημονίου. Αντί μέτρων για την ανάπτυξη, τη τόνωση της αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση περικόπτει συντάξεις και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Έτσι, περιορίζει τη ζήτηση, αυξάνει την ύφεση, διογκώνει τους δείκτες της φτώχειας. Τα αδιέξοδα του μνημονίου δεν μπορεί άλλο να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι στιγμές που ζούμε είναι όντως κορυφαίες ως προς τη σοβαρότητα τους. Βρισκόμαστε μπροστά στη λήψη αποφάσεων, για τη στάση που θα επιλέξουμε να κρατήσουμε απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και στις εκβιαστικές κερδοσκοπικές πιέσεις. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν υφίσταται καν η έννοια του διλήμματος. Σε ώρες που διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία, αποτελεί μονόδρομο να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, λέγοντας το όχι στο λάθος δρόμο. Ακούμε την κραυγή των συμπολιτών μας και απαντάμε στην αγανάκτησή τους με έργα ευθύνης. Αποτελεί συνταγματική μας αποστολή και χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας να ελέγξουμε και να βρεθούμε απέναντι σε μια κυβέρνηση που με πάσα σαφήνεια ξεκαθαρίζει ότι αδυνατεί να επαναδιαπραγματευθεί τους επαχθείς όρους του μνημονίου, αφού έχει αποτύχει σε όλους τους βασικούς της άξονες της πολιτικής της, στη μείωση του χρέους, του ελλείμματος, στη μείωση των δαπανών της, στις αποκρατικοποιήσεις, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι και σήμερα όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα και ο Πρωθυπουργός, συναγωνίζονται μεταξύ τους ένα μπαράζ παλινωδιών και ανασχεδιασμών, που πλήττουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση των δανειστών σε αδιαλλαξία και αδιαπραγμάτευτη υλοποίηση ενός σχεδίου σωτηρίας, που προκαλεί όμως την καταστροφή.
Η κυβέρνηση, τελειώνοντας, κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να πω ότι πρέπει άμεσα να δεχτεί τις προτάσεις της Ν.Δ.. Να επαναδιαπραγματευθεί τη πολιτική του μνημονίου και ταυτόχρονα, να αξιοποιήσει τις εγγενείς δυνάμεις, τις δυνατότητες της πατρίδας μας. Οφείλει να εκβάλλει από την πολιτική της την αδράνεια και την αδικαιολόγητη ατολμία της και να εντάξει στο μείγμα των μέτρων της, τη διάσταση της ανάπτυξης και των κινήτρων. Εμείς, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλουμε, και αυτό κάνουμε, να αφουγκραστούμε την αγανάκτηση του Ελληνικού λαού και να αποτελέσουμε την πηγή της ελπίδας και της έμπνευσης. Οφείλουμε να αποτελέσουμε, για όλους τους Έλληνες, τους θεματοφύλακες του εναλλακτικού δρόμου, που δεν διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα των δανειστών, αλλά θεραπεύει την αιτία, που δεν είναι άλλη για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του κράτους και της δημιουργίας πρωτογενούς ανάπτυξης στη βάση της πραγματικής οικονομίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος