Loading...
 Start Page
Πολιτικό μνημόσυνο για Μ. Έβερτ  Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011  Ομιλία ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Μέρες όπως η σημερινή που είναι αφιερωμένες στη μνήμη ανθρώπων που δεν πλέον μαζί μας, πέραν από την απότιση φόρου τιμής έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους μας, αφού μας επιτρέπουν να αφουγκραστούμε το σήμερα μέσα από τη ματιά και τις πεποιθήσεις τους.

Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που η Πολιτική ως θεσμός διέπεται από βαθιά κρίση και βάλλεται από παντού, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη από τη ματιά και την εμπειρία Πολιτικών του διαμετρήματος του Μιλτιάδη Έβερτ.

Προσπαθώντας να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και να γράψω λίγα λόγια για τον άνθρωπο, τον φίλο, τον πολιτικό, τον πρόεδρο Μιλτιάδη Έβερτ, συνειδητοποίησα το πόσο Άχαρη και συνάμα Γοητευτική είναι αυτή η διαδικασία.

Άχαρη γιατί μέσα σε λίγη ώρα, μέσα σε λίγες λέξεις, μέσα σε λίγες εικόνες θα πρέπει να συρρικνωθεί η ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος έζησε τόσα, όσα πολλοί από εμάς δεν τολμούμε ούτε να ονειρευτούμε. Άχαρη γιατί μέσα σε λίγες αράδες θα πρέπει να αποτυπωθούν τόσες πράξεις, τόσα έργα, τόσες αποφάσεις, τόσες επιτυχίες, τόσες αγωνίες, τόσοι αγώνες, που χρειάζονται σελίδες επί σελίδων απλά και μόνο για να τα αναφέρεις. Άχαρη γιατί πώς είναι δυνατόν να πεις με λίγα λόγια το πόσο επηρέασε ο Μιλτιάδης Έβερτ με το σαρωτικό πέρασμά του από την Ελληνική Πολιτική ζωή το πλήθος των ανθρώπων που τον συναναστράφηκαν και τελικά την ίδια την Ελλάδα;

Το να πρέπει να πεις όμως λίγα λόγια για τον Μιλτιάδη Έβερτ, είναι συνάμα και μία διαδικασία Γοητευτική. Ομιλώντας για αυτόν σου δίδεται η δυνατότητα να δεις έστω και φευγαλέα λίγη από την τόσο πλούσια ζωή του. Μιλώντας για αυτή, μπορείς να δεις μπροστά σου ένα μέρος της πορείας της Ελλάδας, μέσα σε τόσο δύσκολα χρόνια. Μπορείς να κάνεις ένα τόσο γεμάτο από γεγονότα και συναισθήματα πέρασμα στον χρόνο, που μόνο η μελέτη της ζωής μεγάλων ανδρών μπορεί να σου προσφέρει. 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα επιχειρήσω να απαριθμήσω «σημαντικά» σημεία της ζωής του Μιλτιάδη Έβερτ. Αυτά είναι τόσα πολλά που μία τέτοια προσπάθεια θα ήταν ύβρης. Στεκόμενος εδώ, επιλέγω να αναφέρω ένα μικρό μέρος της επίδρασης που είχε η ζωή του Μιλτιάδη Έβερτ σε όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, σε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του, σε όλους όσους μεγάλωσαν μαζί του στο μετερίζι της πολιτικής, της κοινωνική, της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αξιοποιώντας τις σπουδές του στα οικονομικά και στην πληροφορική, ανέπτυξε στην συνέχεια έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα, όπου συνετέλεσε καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού για την εποχή των αρχών της δεκαετίας του ’70 μηχανογραφικού συστήματός της, και ως Οικονομικός Διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ, όμως, δεν μπορούσε να περιορισθεί σε έναν μονοδιάστατο ρόλο. Όντας αγωνιστής από ιδεολογία, δεν μπορούσε παρά να αναπτύξει έντονη πολιτική δράση από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια. Βαθειά δημοκρατικός και εκ πεποιθήσεως αντίθετος προς κάθε είδους αυταρχικές αντιλήψεις, αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, με αποτέλεσμα το καθεστώς να του επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στις εκλογές του 1974 θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα στην Α΄Αθηνών και εκλέγεται Βουλευτής. Από την στιγμή εκείνη και ύστερα είτε ως Βουλευτής, είτε ως Δήμαρχος Αθηναίων δεν έπαψε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Δεν έπαψε να αγωνίζεται με πάθος για ό,τι θεωρούσε ορθό. Δεν ακολουθούσε την συμβατική οδό. Ήταν αντισυμβατικός στις σκέψεις και στις πράξεις του. Μαχητής των ιδεών του, χωρίς να μετρά πολιτικό κόστος. Αληθινός, ανθρώπινος, γήινος, πραγματικός.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ ανήκε στην σπάνια κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούσε με πάθος ό,τι έκανε. Ήταν απόλυτα προσηλωμένος στην προσφορά μέσω πολιτικής.

 

Ο Μιλτιάδης Έβερτ με την παραδειγματική αφοσίωσή του και ανυπόκριτη ζέση του, υπηρέτησε την πολιτική ζωή του τόπου μας επί 37 συναπτά έτη, αφήνοντας πίσω του μια βαρύτιμη πολιτική και ιδεολογική παρακαταθήκη, βαδίζοντας στα χνάρια της παράδοσης της σχολής του «δασκάλου» του, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η Παράταξή μας, αλλά και ο τόπος μας έχουν πολλά να διδαχτούν από τη μαχητικότητα στις τοποθετήσεις του, τη συνθετική φιλοσοφία του στις επιλογές του, την προσήλωσή του στο αποτέλεσμα, το πάθος του στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ακόμα και από τον τρόπο αντιπαράθεσής του με πολιτικούς αντιπάλους.

Η προσέγγισή του για την Πολιτική, ως χρέος και προσφορά στην πατρίδα, ως προσταγή συνεισφοράς προς το συνάνθρωπο και καθήκον διακονίας του δημοσίου συμφέροντος είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. 

Πιστεύουμε ότι, για ένα πολιτικό δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από το να καθίσταται διαχρονικά επίκαιρη η στάση και η συμπεριφορά του απέναντι σε θέματα που απασχολούν το σύγχρονο γίγνεσθαι.

Σήμερα σε μία εποχή που η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες βαθιά τις δομές της κοινωνίας μας, έχουμε ανάγκη την ιδεολογική του ταυτότητα που υπεράσπιζε την υποστήριξη των ιδεών της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γνήσιος πατριώτης, μαχητής της δημοκρατίας, αγωνιστής των ιδεών.

Σε μία συνέντευξή του το 1992 είχε αναφέρει: «Σήμερα δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Η κοινωνική δικαιοσύνη ως κοινωνική αλληλεγγύη, και προστασία με κάθε μορφή του πολίτη, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος.»

Τα λόγια του αυτά που έρχονται από τόσο μακριά, αντηχούν αυτές τις ώρες, τόσο σύγχρονα και σημαντικά για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Αυτή ακριβώς η παρακαταθήκη του Μιλτιάδη Έβερτ, σε μια δύσκολη καμπή της εθνικής μας πορείας, όπως η σημερινή, είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για όλους αδιαίρετα τους Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήταν πολύ επιδερμικό να περιοριστούμε απλά σε αναφορές για την μαχητικότητα και το πάθος με τα οποία υποστήριζε τις πεποιθήσεις του. Πιο σημαντικό είναι να αναφερθούμε στην ικανότητά του να συνθέτει επιλογές και στο πλαίσιο της πολιτικής του αντιπαράθεσης, να έχει το θάρρος να συναινέσει με πολιτικούς του αντιπάλους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ πάνω από όλα ήταν ένας πολιτικός της πράξης. Ένας πολιτικός που τολμηρός στις πρωτοβουλίες του, ανατρεπτικός στις κινήσεις του, δεν φοβόταν να λάβει αποφάσεις, δεν δείλιαζε να ανοίξει νέους δρόμους, όπως έκανε με την ίδρυση του πρώτου μη κρατικά ελεγχόμενου ραδιοφωνικού σταθμού από τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας του.

Ειδικά στην Παράταξή μας, το μόνο που μπορεί να αντισταθμίσει την απώλειά του είναι η ανεξίτηλη σφραγίδα της έμπρακτης εκσυγχρονιστικής του δημιουργικότητας, που συνεχίζει να αποτελεί  πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Όσο για την κρίσιμη καμπή της εθνικής μας πορείας, η πάντα επίκαιρη και αποτελεσματική προσέγγιση του Μιλτιάδη Έβερτ, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το ζητούμενο της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της επιδίωξης της εξόδου της Πατρίδας μας από τη βάσανο της οικονομικής κρίσης.

 

Κλείνοντας, επιθυμούμε να αφήσουμε τον επίλογο της αναφοράς μας στο πρόσωπό του, στον ίδιο και στα λεγόμενά του σε άρθρο του στον «Τύπο της Κυριακής», στις 26/1/1992.

Στο άρθρο, που αποτελεί φάρο στα ομιχλώδη νερά που πλέει ο πολιτικός μας βίος, ο Μιλτιάδης Έβερτ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η παράταξή μας και η ιδεολογία της ήταν πάντα σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, στοιχεία εξάλλου που υπογραμμίζουν τον παραδοσιακό λαϊκό χαρακτήρα της. Σήμερα δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Η κοινωνική δικαιοσύνη ως κοινωνική αλληλεγγύη, και προστασία με κάθε μορφή του πολίτη, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η οικονομική ανάπτυξη και η πρόοδος. Ένας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».

Σας ευχαριστώ

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος