Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ  ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

 


Διαβάζοντας κανείς το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναρωτιέται, αν έχει πλέον κανένα νόημα η κριτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τίποτα δεν είναι χειρότερο, από την προσκόλληση σε πολιτικές αδιεξόδου!

Τίποτα δεν είναι πιο παράλογο, από το να συνεχίζεις να υλοποιείς πρακτικές που φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεις.

Πολύ φοβούμαι ότι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει.

Ένα πρόγραμμα που στο τέλος του καταλήγει σ’ ένα δημόσιο χρέος της τάξεως των 501 δις ή 198% του ΑΕΠ, έναντι των 139% που προβλεπόταν για το 2015 στο Μνημόνιο Ι, απορώ με τι θράσος  παρουσιάζεται ενώπιόν μας και ζητείται η ψήφισή του.

Παραθέτω δυο ακόμα στοιχεία για να συνειδητοποιήσουμε το μάταιο του σχεδιασθέντος εγχειρήματος:

-Οι τόκοι που πρέπει να καταβάλλει ετησίως το δημόσιο  από 16 δισ. ευρώ εφέτος,  θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015!!!

-Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα , από τα  23,5 δισ ευρώ, θα ανέλθει στα  36 δισ. ευρώ το 2015!

Δηλαδή, το Μεσοπρόθεσμο επιδεινώνει τα προβλήματα τα οποία σχεδιάστηκε να λύσει! Με άλλα λόγια αυξάνει και το χρέος και το έλλειμμα!

Πρόκειται για μία μάταιη προσπάθεια.

Πότε επιτέλους, η Κυβέρνηση Παπανδρέου θα «κουραστεί να αδρανεί» και θα πάρει μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της πραγματικής διάσωσης, που είναι η πραγματική ανάπτυξη της Οικονομίας;

Τι μας λέει η κοινωνία, κύριοι συνάδελφοι;

Ο κόσμος εκεί έξω, που διαμαρτύρεται, είτε είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε επιχειρηματίες, είτε καθηγητές Πανεπιστημίου μας λένε απλά πως τον Πτωχευμένο δεν τον σώζεις δίνοντάς του πανάκριβα δάνεια!

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία εδώ και ένα χρόνο σας «χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου».

Ο Αντώνης Σαμαράς σας τόνισε εξ αρχής πως η συνταγή είναι λάθος!

Τώρα πλέον δικαιολογίες απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Ένας μόλις χρόνος έχει περάσει από τότε, που σε αυτήν την αίθουσα, συζητούσαμε για το Μνημόνιο Ι.

Ένας μόλις χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Πρωθυπουργός, μας καλούσε να πράξουμε το «πατριωτικό» μας καθήκον, υπερψηφίζοντας το σχέδιό του για την έξοδο από την Κρίση.

Ένα σχέδιο που μας το παρουσίαζε σίγουρο, δίκαιο, σκληρό αλλά αποτελεσματικό, απαραίτητο και μοναδικό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση την οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του δημιούργησε με την πολιτική που άσκησε από την στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της Χώρας.

Όμως το χειρότερο όλων, δεν αποτελεί η εμμονή της Κυβέρνησης στην αποτυχημένη υλοποίηση των εντολοδοτών της από το Εξωτερικό, το χειρότερο όλων είναι ότι, αρνείται  να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου, απορρίπτοντας αλαζονικά, τις επανειλημμένες σχετικές προτάσεις του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά.

 

Σήμερα ένα χρόνο μετά, γιατί καλούμαστε να κάνουμε την ίδια συζήτηση;

Γιατί καλούμαστε να συζητήσουμε για ένα νέο Μνημόνιο;

Γιατί καλούμαστε να στηρίξουμε ένα ακόμα από τα σχέδια σωτηρίας του Πρωθυπουργού;

Γιατί οδηγούμεθα σε αυτή την συζήτηση με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς ακόμα χειρότερους από αυτούς που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο;

Η Κυβερνητική προπαγάνδα διαδίδει κάθε 3 μήνες πως αν δεν θα λάβουμε τη δόση, οι συντάξεις δεν θα δοθούν, η μισθοδοσία στο Δημόσιο θα σταματήσει, η χώρα θα καταστραφεί, ο «ουρανός θα μας πλακώσει»!

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει… κ. Συνάδελφοι!

Τα ίδια βέβαια έλεγαν και με το «διαβόητο» σχέδιο Ανάν, πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι…! 

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου περίτρανα αποδείχτηκε, ακόμη και όταν μια τόσο μικρή χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της με όρους εθνικής αξιοπρέπειας και με συλλογική νηφαλιότητα, τελικά κερδίζει πολλά περισσότερα απ’ όταν σκύβει και γυροφέρνει «ζητιανεύοντας» την ελεημοσύνη.

Η Κύπρος είπε όχι σε ένα ολόκληρο παγκοσμιοποιημένο σύστημα συμφερόντων για ένα σοβαρότατο θέμα Εθνικής κυριαρχίας και ύπαρξης και σήμερα 7 χρόνια μετά είναι ισχυρότερη από ποτέ. Με συμμαχίες και επιλογές που η χώρα μας αν και τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη, ούτε σε επίπεδο σχεδίου χάρτου δεν έχει!

Θυμάται ο κ. Πρωθυπουργός τι έλεγε τότε;

Γιατί όλοι εδώ θυμόμαστε πολύ καλά!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καλούμενοι να αντιμετωπίσουμε την καθολική αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου που η Κυβέρνηση θεωρούσε ως λύση του προβλήματος.

Επιπλέον σήμερα στην Επιτροπή μας διαχειριζόμαστε έναν ακόμα παραλογισμό.

Συζητούμε το Μεσοπρόθεσμο που έφτιαξε ένας Υπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κληθούμε να το ψηφίσουμε πιθανότατα με έναν άλλο Υπουργό.

Ο νέος Υπουργός θα συμφωνεί με το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου;

Θα το υποστηρίξει;

Αν ψηφιστεί θα το υλοποιήσει;

Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει στην Διαρκή Επιτροπή μας, να αναδείξω μερικά από τα δομικά προβλήματα που εμφανίζει.

Πρώτον: Είναι δομημένο σε λανθασμένες παραδοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε μία οικονομία με ύφεση 5,5% και ανεργία 16,2% επιβάλει σωρεία φόρων, θεωρώντας πως έτσι θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα.

Ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σχολών γνωρίζουν πως σε μία οικονομία με αυτά τα χαρακτηριστικά, η επιβολή φόρων είναι ο σίγουρος τρόπος για να την καταστρέψεις πλήρως και βέβαια χωρίς να εισπράξεις τα προϋπολογισθέντα έσοδα.

Αλήθεια. ποιο ήταν το αποτέλεσμα της άκρατης επιβολής φόρων όλο το προηγούμενου χρονικό διάστημα;

Η κατάρρευση των κρατικών εσόδων και παρόλα αυτά επιμένετε να βάλουμε και άλλους φόρους, πάνω στους ήδη υφιστάμενους;

Με ποια λογική;

Υπάρχει λόγος που πρέπει να επαναληφθούν όλα τα λάθη του Μνημονίου Ι και να πληρωθούν με νέες αιματηρές θυσίες;

Οι διεθνείς δανειστές, μέσω της Κυβέρνησης Παπανδρέου ζητούν μέχρι και μείωση της δαπάνης στις κύριες συντάξεις ΟΓΑ, αλλά και στο κατώτερο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων!

Δεύτερον: Όσο προσεχτικά και εάν διαβάσει κανείς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δεν μπορεί να βρει ούτε υποψία νύξης για Αναπτυξιακή Πολιτική.

Υπάρχει βούληση και σχέδιο για επενδυτικές δράσεις;

Πώς θα εκκινήσει εκ νέου η οικονομία;

Πώς θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια στην Χώρα μας;

Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Πουθενά και καμία πρόβλεψη πρόνοιας για τους ανέργους, για τους πολύτεκνους, τους αδύναμους και τους άπορους, δεν υπάρχει!!!!

Η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει πως περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε, όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων!

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όχι απλά δεν αποτελεί την συνταγή για έξοδο από την ύφεση αλλά αντίθετα είναι η μόνη σίγουρη λύση για ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, αποδόμηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και του κοινωνικού ιστού της Χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός θυσιάζει τους Έλληνες για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας και αυτό αντί να μειωθεί κατά 4%, όπως προέβλεψαν κυβέρνηση και Τρόικα, αυξήθηκε κατά 14%!

Τρίτον: Τα μέτρα που προβλέπει, πλήττουν για άλλη μία φορά βάναυσα τους ανέργους, τους δυνάμει ανέργους, τους συνταξιούχους, τις ευπαθείς ομάδες.

Δημιουργούν νέες θέσεις ανεργίας, εξωθώντας στην απόγνωση χιλιάδες συνανθρώπων μας.

Οδηγούν κάτω από το όριο της φτώχειας τους εργαζόμενους με τυς μισθούς των 591,65 ευρώ και προκαλούν την κατάρρευση επτης ουσίας του κράτους πρόνοιας;

Με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν ζητάτε από τους Έλληνες να βάλουν πλάτη σε μία δύσκολη στιγμή. Αυτό αν και αδίκως, ήδη το έχουν κάνει.

Ζητάτε από τους Έλληνες και μάλιστα από εκείνους που έχουν τις λιγότερες δυνατότητες, να θυσιασθούν.

Τους ζητάτε να πορευθούν έναν δρόμο που δεν οδηγεί στο πουθενά ή μάλλον καλύτερα που οδηγεί στην καταστροφή.

Ο κόσμος της εργασίας απαντά: ότι τα Μνημόνια της Ανεργίας και της Ύφεσης δεν αποτελούν ούτε μονόδρομο, ούτε αδιέξοδο!!!

Ακόμα και εάν κάποιοι σας πίστεψαν πριν από ένα χρόνο, σήμερα όλοι βλέπουν ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής.

Δεδομένου ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι για εσάς το μοναδικό σχέδιο για να σωθούμε, όπως είχατε πει και για το Μνημόνιο Ι, θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μας σώζετε!!! 

Εμείς προτείνουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το επαχθές Μνημόνιο με την δύναμη όλων των Ελλήνων που μας δείχνουν τον δρόμο από τις πλατείες και τους δρόμους όπου μας συναντούν για να επαναφέρουμε την χώρα στο δρόμο της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Εμείς καλέσαμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις μας.

Το δικό της υπόδειγμα απέτυχε.

Επί ένα χρόνο στέρησε πολλά από τους Έλληνες και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Για αυτό και δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή πολιτικής και την αποδοχή των προτάσεων μας.

Ευτυχώς για το λαό και δυστυχώς για τους Διεθνείς κερδοσκόπους η Ελλάδα έχει δυνατότητες.

Έχει πλεονεκτήματα.

Έχει κουράγιο να αγωνιστεί και να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της.

Έχει πολλούς πάρα πολλούς που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να ξαναφέρουν την ανάπτυξη.

Ο φαύλος κύκλος των Μνημονίων πρέπει να κλείσει άμεσα, πριν η κατάσταση για την Πατρίδα μας, καταστεί μη αναστρέψιμη.

Κυρές και Κύριοι,

Επιτέλους η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι, όλοι οι Έλληνες ζητούν την απεμπλοκή της χώρας μας, από τα αδιέξοδα του Μνημονίων, που μας επιβλήθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του να εγκαταλείψει άμεσα, τη μέχρι σήμερα πολιτική του, αυτήν, που πολλαπλασιάζει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, οδηγεί το δυναμικό της χώρας μας στην ανεργία, ισοπεδώνει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα και τελικά χαρίζει «γη και ύδωρ» στους κερδοσκόπους του Εξωτερικού.

Ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά μας, τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η έξοδος από το Μνημόνιο, δεν αποτελεί απλά πρώτη προτεραιότητα, αλλά και αφετηρία για να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους η επιστροφή της χώρας μας, στην ανάπτυξη και στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος