Loading...
 Start Page
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ  (Παρασκευή 03  Ιουνίου 2011)  Δευτερολογία

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ

(Παρασκευή 03  Ιουνίου 2011)

Δευτερολογία

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επέτυχε με την πολιτική της την εθνική ομοψυχία, που είναι το ζητούμενο αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύουμε.

Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, δεξιοί, αριστεροί και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος οργίζονται και εξεγείρονται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή «επιτυχία» της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Φυσικά και δεν μας έπεισαν οι ισχυρισμοί σας, κυρία Υπουργέ,  που επιχειρήσατε  σε αυτήν εδώ την αίθουσα να παρουσιάσετε το μαύρο για άσπρο.

Όπως δεν πείθεται και τον ελληνικό λαό.

Αλήθεια, δεν σας προβλημάτισε καθόλου το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς να  πείσετε τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, παρά τη φιέστα που οργανώσατε προς ενημέρωση τους τάχα και κατόπιν εορτής στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας;

Πως αξιολογήσατε το γεγονός ότι οι ελάχιστοι δήμαρχοι, που ασπάστηκαν την πολιτική σας των συγχωνεύσεων, γνώρισαν τη μήνι της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών τους και δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο;

Δεν σας επηρέασε καθόλου το γεγονός ότι ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές σας άσκησαν πίεση, για να επανεξετάσετε την πολιτική αυτή; Ακόμα και η σύζυγος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με την ιδιότητά της ως επικεφαλής της Δημοτικής μειοψηφίας σε δήμο της Αττικής, άσκησε κριτική για το ζήτημα των συγχωνεύσεων.

Πολύ φοβάμαι, κυρία Υπουργέ, πως θεωρείτε ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια, εσείς και ο Πάπας της Ρώμης.

Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν υπήρξε η ελάχιστη μετακίνηση από τις αρχικές σας αποφάσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν απαντήσατε επί της ουσίας στην επισήμανση μου για διακριτική αντιμετώπιση περιφερειών, ανάλογα με την εκλογική σας επιρροή.

Δεν μας είπατε τίποτε επί της ουσίας για το αυξημένο κόστος των μετακινήσεων των μαθητών, αφού εξ αιτίας της πολιτικής των συγχωνεύσεων, οι μαθητές που θα μετακινούνται καθημερινά θα είναι πολύ περισσότεροι και καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για να εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι.

Μήπως πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια του  τρέχοντος σχολικού έτους οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ διαφόρων περιοχών ανέστειλαν τη μεταφορά μαθητών  στα σχολεία τους, διότι δεν είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους, που ανέρχονταν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ;

Τι θα συμβεί το επόμενο σχολικό έτος, όταν ο όγκος των μαθητών θα είναι μεγαλύτερος;

Και φυσικά δεν είναι λύση να μετακυλήσετε  το σχετικό κόστος στην Περιφερειακή ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επανέρχομαι στη πρακτική που ακολουθήθηκε στις συγχωνεύσεις.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φαίνεται καθαρότερα ότι η περιστολή του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους ήταν το  αποκλειστικό κριτήριο, που σας οδήγησε στις συγχωνεύσεις.

Συγχωνεύσατε για παράδειγμα σε μια περιοχή 3 μονοθέσια Δημοτικά σχολεία. Θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει μαζί σας ότι ο μοναδικός δάσκαλος ενός μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητική μόρφωση στους μαθητές έξι τάξεων.

Όμως στη θέση των τριών καταργούμενων σχολείων δεν ιδρύσατε ένα τριθέσιο Δημοτικό, όπως η λογική επέβαλε, αλλά ένα διθέσιο.

Αυτή η ταχτική εφαρμόστηκε συστηματικά σε όλη την Ελλάδα.

Το βασικό σας δόγμα ήταν: λιγότερα σχολεία και λιγότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το απίστευτο αλισβερίσι που διαδραματίστηκε για του που θα είναι η έδρα του «νέου» συγχωνευμένου σχολείου. Σε πολλές περιπτώσεις επελέγη ως έδρα του συγχωνευμένου σχολείου το χωριό, από το οποίο προέρχονταν οι λιγότεροι μαθητές και υποχρεώθηκαν σε μετακίνηση οι περισσότεροι μαθητές των γειτονικών χωριών.

Σε άλλες περιπτώσεις δεν επελέγη το πιο σύγχρονο σχολικό κτήριο ενός χωριού, αλλά το προβληματικό κτήριο του γειτονικού χωριού.

 

Η επιλογή της έδρας των συγχωνευμένων σχολείων έγινε με «σκοτεινά» κριτήρια από τους διορισμένους από την Κυβέρνηση Περιφερειακούς Διευθυντές και τους επιλεγέντες με κομματικά κριτήρια Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την πρακτική τους μας γύρισαν στην περίοδο του Κωλέτη,  την περίοδο της πιο ακραίας φαυλοκρατίας.

Κυρία Υπουργέ,

η οργισμένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, η απόλυτη αντίθεση όλων όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία, η ίδια η πραγματικότητα επιβάλει να αναθεωρήσετε την απόφαση σας για την πραγματοποίηση των συγχωνεύσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, πολύ φοβάμαι ότι  θα θερίσετε τα αποτελέσματα της άφρονος πολιτικής σας.

Σας ευχαριστώ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος