Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 20 Δεκεμβρίου 2012

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω πάνω από 20 χρόνια κοινοβουλευτική θητεία δεν ενθυμούμαι, πότε να έχει ψηφιστεί πρώτα προϋπολογισμός και μετά φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιλαμβάνομαι την πίεση σχετικά με το τελευταίο   Eurogroup, που απαιτούσε να έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό με 2,5 δις ευρώ έσοδα. Κι έτσι τώρα καλούμαστε να προσαρμόσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο σ’ αυτά τα 2,5 δις ευρώ έσοδα, καθώς η Κυβέρνηση και η Τρόικα, οι Υπουργοί τα μνημόνια, τα δάνεια, τα ομόλογα, το τραπεζικό σύστημα και όλα γύρω μας, μετράνε ΜΟΝΟ ΝΟΥΜΕΡΑ… Θέλετε ΝΟΥΜΕΡΑ; Ας μιλήσουμε με ΝΟΥΜΕΡΑ! Ε λοιπόν, ούτε αυτά βγάζουν πουθενά! Κι αυτό σας το λένε όλοι!

Παρ΄ όλα αυτά, εμείς συζητούμε ένα ακόμα φορολογικό Νομοσχέδιο, που οδηγεί στη μαζική φοροκτονία που αποδεχόμενοι έκοντες – άκοντες, η  κυβέρνηση να εφαρμόζει  για ακόμα μια φορά την προσφιλή τακτική της, τής υποβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, αφού έχει δεσμευθεί πριν από μας για εμάς στην Τρόικα, το νομοσχέδιο να ψηφιστεί! Άρα καμία ουσιώδης αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Ας δούμε όμως τι λέει στα βασικά του. Το πνεύμα του νομοσχεδίου, εκλαμβάνει τη φορολογική δικαιοσύνη ως αύξηση της φορολόγησης. Με αποτέλεσμα, εκείνοι που δεν κρύβουν, να γονατίσουν, και εκείνοι που έχουν, να συνεχίσουν το βιολί τους. Η φοροδιαφυγή όμως δεν θεραπεύεται με γενική φορολογική επίθεση, αλλά με σύλληψη της φορολογητέας ύλης που αποκρύπτεται.  Η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων   τροφοδοτεί μεν το ρημαγμένο δημόσιο ταμείο, εξυπηρετεί την παραγωγή πλεονασμάτων  και τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών, αυξάνει ίσως τα περιθώρια για κάποια διορθωτικά, κοινωφελή μέτρα, αλλά δεν μπορεί να γίνει αναπτυξιακό εργαλείο. Ο Πρωθυπουργός μιλούσε και μιλά ακόμα για ανάπτυξη. Την είχε από τότε που ήταν ο ηγέτης των αντιμνημονιακών δυνάμεων ως στόχο- προμετωπίδα όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντάς την ως ιδανικό και αποκλειστικό αντίδοτο στην κρίση και σωστά.  Η ανάπτυξη όμως προϋποθέτει κεφάλαια, προσδοκίες, επενδύσεις αλλά και ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η κυβέρνηση και λίγο πριν καταθέσει το φορολογικό επέμενε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου θα ήταν η καθιέρωση ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής των βαρών και παράλληλα η καθιέρωση ενός σταθερού συστήματος υπολογισμού των φόρων που πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι.

Αρκεί να θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο!

Η ιδέα να θεωρηθούν τα παιδιά ως τεκμήρια, κι από την άλλη το 42% φόρου στα εισοδήματα των όσων απέμειναν από την πάλαι ποτέ μεσαία τάξη, είναι δίκαιη αντιμετώπιση; Όχι! Είναι αδίστακτη και αδυσώπητη! Αυτή είναι η αλήθεια και οφείλεται να τη δείτε κατάματα όσο είναι ακόμη καιρός.

Είναι απορίας άξιο κύριε Υπουργέ, πως δεν αντιλαμβάνεστε ότι  αφαιρώντας από μια οικογένεια, που ήδη διαβιεί υπό οριακές συνθήκες,  ένα μηνιαίο μισθό τον χρόνο, διότι αυτό κάνετε, δεν τους δυσκολεύετε τις διακοπές στην Μύκονο, όπου συνεχίζουν να κάνουν τα αγαπημένα πρόσωπα της μιντιακής διαπλοκής αλλά τους κόβετε το κουλούρι των παιδιών τους στο σχολείο, τους στερείτε το φροντιστήριο, την σχολική εκδρομή.

Μην μας πείτε πάλι για τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας.

Η πατρίδα δεν είναι οι πενήντα της Κυβέρνησης, ούτε οι λίγες χιλιάδες σιτιζόμενοι από το Πρυτανείο.

Πατρίδα είναι τα 2,341.000 των Ελλήνων που ετοιμάζεστε  να οδηγήσετε από την φτώχεια στην ανέχεια και το 1.500.000 άνεργοι, που τους οδηγείτε από την εξαχρείωση στην απελπισία.

Βεβαίως κρίνοντας από τα γεγονότα και όχι από το τι λέτε, είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει το τι γίνεται στην κοινωνία. Άλλωστε, συχνά πυκνά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, διαλαλεί ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος….  αφού έχει πιστέψει ότι είναι, «ελέω θεού» και όχι «ψήφω λαού»!

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η φορολογική επίθεση την οποία υφίστανται, καιρό τώρα, ωστόσο, οι Έλληνες  πολίτες είναι παράλογη και ατελέσφορη. Είτε είναι προϊόν πανικού είτε ταχυδακτυλουργίας, μέσω της οποίας υποκρινόμαστε ότι προϋπολογίζουμε τα έσοδα, για να πείσουμε την τρόικα ότι σοβαρευτήκαμε.

 Τα έσοδα δεν θα εισπραχθούν. Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώσει.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, μας ζητάτε να ψηφίσουμε νέους  φόρους και  μας λέτε ότι θα προκύψει αύξηση των φορολογικών εσόδων,  αλλά παραγνωρίζεται ότι «ουκ να λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η φοροδιαφυγή, το ξέρετε, δεν θεραπεύεται με φορολογική επίθεση αλλά με τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης!

Είμαστε καιρό τώρα στους δρόμους της φωτιάς.

Ο χρόνος που περνά χάνεται και διογκώνει τα προβλήματα και δυσκολεύει την υπέρβασή τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι τροϊκανές κυβερνήσεις καταρτίζουν  νομοσχέδια υπό ασφυκτική πίεση χρόνου προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Και μην τολμήσει κάποιος να πει ότι δεν είναι έτσι, γιατί μόλις προχθές δημοσιεύθηκαν, οι προϋποθέσεις της Τρόικα για την εκταμίευση των τριών δόσεων, τις οποίες παρουσίασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματθίας Μορς:

Δύο δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια ρεύματος.
Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προϋποθέτει για την εκταμίευση της να γίνει προηγουμένως  η προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μάρτιου θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων  αλλά και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αφού όποια μέτρα καταπέσουν στα δικαστήρια, θα έχουν πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα ίδιας δημοσιονομικής απόδοσης.
Ακούστε και ποια αποτελέσματα προαναγγέλλει ύφεση το 2012 κοντά στο 6% και περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,25% το 2013.

Υπάρχει κάποιος στην επιτροπή μας που αγνοεί πως τον Μάρτιο που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, της προηγούμενης δόσης, θα υπάρχει υστέρηση εσόδων,  άρα τότε θα μας πουν ότι επιβάλλονται και άλλα  νέα μέτρα, οπότε και θα σωθούν για πολλοστή φορά την Ελλάδα,  βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τους Έλληνες στην φτώχεια. Ζητούμενο

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η χώρα! Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία είναι να αναγνωριστεί ότι η έξοδος από την κρίση, όπως και η δομική ανασύσταση του ελληνικού μοντέλου προϋποθέτουν σχέδιο και λογική μια νέα φορολογική αρχή, δίκαιη, μόνιμη και πειστική. Κι αυτό είναι που μας λείπει! Γιατί εδώ και χρόνια και ιδίως τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε φορολογικό σύστημα!

Μόνο φοροεπιδρομές έχουμε, που μας έχουν γονατίσει και πλέον μάς εξοντώνουν!

Από την αρχή της ομιλίας μου αναφέρομαι στην πολιτική διάσταση του θέματος, διότι κατά την γνώμη μου αυτό είναι το πρωτεύον.

Ως εκ τούτου, επουδενί δεν μπορώ να δώσω πολιτική νομιμοποίηση σε μια αποσπασματική πράξη, μιάς καθόλα οργανωμένης προσπάθειας, που οδηγεί στην καταστροφή!

Είναι σαφές πως η «επανεκκίνηση» της ελληνικής οικονομίας δεν έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και το κυριότερο μείωση των φορολογικών συντελεστών σε σημείο που να μην υπάρχουν κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Δυστυχώς με το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο η ελληνική οικονομία χάνει μια ευκαιρία να μπει σε σωστές ράγες, προκειμένου η χώρα να αρχίσει να ανακάμπτει και να εισέλθει σε διαδικασία ανάπτυξης.

Σας Ευχαριστώ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας