Loading...
 Start Page
Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Εφαρμοστικός Νόμος  (Τρίτη 28 Φεβρουαρίου)

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τον εφαρμοστικό νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μία κρίσιμη στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Δυστυχώς θα ξεκινήσω την συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου με παρατηρήσεις που δεν περιποιούν τιμή στην διαδικασία.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να δει κανείς ότι το νομοσχέδιο ελάχιστη σχέση έχει με τον εφαρμοστικό νόμο για την νέα δανειακή σύμβαση.

Φαίνεται ως εάν οι κύριοι υπουργοί να βρίσκονται εκτός συγκεκριμένης διαδικασίας.

Μεγάλο μέρος του εφαρμοστικού νόμου που παρουσίασαν είναι βασικά μια σειρά πρόχειρων και κακοσχεδιασμένων ιδεών διαφόρων συμβουλατόρων.

Για μία ακόμα φορά, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική διαδικασία υποβαθμίζεται.

Αγαπητοί κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε συναίσθηση σε ποια κατάσταση είναι η χώρα; Δεν έχετε καταλάβει ότι ναι, η χώρα πήρε ανάσες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, αποφάσεις στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα είχαμε καταλήξει εάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά.

Δεν έχετε κατανοήσει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα;

Ότι τώρα είναι η ώρα για προσκλητήριο προς όλη την ελληνική κοινωνία, προσκλητήριο για εθνική προσπάθεια, προσκλητήριο για να δώσουμε πάλι ελπίδα στους χειμαζόμενους Έλληνες, προσκλητήριο για να μπορέσουν οι οικογένειες να ορθοποδήσουν, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της;

Αυτό για να επιτευχθεί δεν μπορεί να γίνεται με υποτιθέμενους εφαρμοστικούς νόμους οι οποίοι προβλέπουν –ήμαρτον κύριε– την σύσταση επιτροπών «για την αξιολόγηση λέει συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων» όπου οι ημέτεροι θα αμείβονται με 2000 ευρώ το μήνα! Έλεος κύριοι του ΠΑΣΟΚ!

Την ίδια ώρα που καλούμε τους Έλληνες πολίτες να επιδείξουν –και την επιδεικνύουν– υπομονή, εχεφροσύνη, ταπεινότητα, ήθος, που καλούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να συνεισφέρουν όπως και όσο δύναται ο καθένας, την ίδια ώρα που οι Έλληνες δαγκώνουνε τα χείλη γιατί με δυσκολία μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, την ίδια ώρα ο Υπουργός Εργασίας –με άλλη φωτογραφική διάταξη– φροντίζει να δημιουργήσει αμειβόμενες επιτροπές στο ΙΚΑ για τους κολλητούς του συνδικαλιστές!

 

Και την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας καταδικάζονται στην ανεργία, ο Υπουργός Εργασίας κοιτάει, σε παράβαση κάθε Ευρωπαϊκής πολιτικής, σε στρέβλωση κάθε έννοιας μέριμνας προς τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι αλλά και προς τους μετανάστες που διαβιώνουν νόμιμα χρόνια στη χώρα μας, πώς να νομιμοποιήσει τους παράνομους μετανάστες!

Να ποιες είναι οι κύριες μέριμνες του κ. Υπουργού.

Προφανώς οι σύμβουλοί του, ενδιαφέρονται μάλλον για το πώς θα βοηθήσουν στο να αυξηθούν περαιτέρω οι αριθμοί της ανεργίας στη χώρα. Προφανώς ούτε το γεγονός ότι οι άνεργοι έφθασαν το 20,9% τον Νοέμβριο συγκινεί τον κ. Υπουργό, ο οποίος φροντίζει ώστε οι παράνομοι μετανάστες να μεταφερθούν με έξοδα του ελληνικού δημοσίου στη χώρα τους για διακοπές και να επιστρέψουν μετά με μία πρόσκληση!

Εύγε!

Οι οπαδοί της Υπατίας θριαμβεύουν στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε αγαπητέ κ. Υπουργέ την ευρωπαϊκή στρατηγική για την μετανάστευση.

Δεν σας έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοί σας επ’ αυτού;

Όμως πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες, είστε και αλαζόνες και αγνώμονες. Από αυτό το βήμα σας έχω εγκαλέσει πολλάκις για την προχειρότητα των νομοθετημάτων που παρουσιάζεται σε αυτή την αίθουσα.

Μία προχειρότητα η οποία καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, περιφρόνηση ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η βουλή αγαπητοί συνάδελφοι κινδυνεύει περισσότερο από το ευτελές νομοθετικό έργο, από το νομοθετικό έργο που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις ανάγκες του Έθνους και των πολιτών παρά από τους αγανακτισμένους.

Στη συζήτηση που κάναμε τον Σεπτέμβριο, εδώ, για την κοινωνική οικονομία σας προειδοποιήσαμε ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάσατε είχε μια σειρά από προβλήματα.

Μάλιστα καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε άρθρο, διότι αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που μας διαχωρίζει από το ΠΑΣΟΚ. Για μας πρωτεύον είναι το εθνικό συμφέρον, και ότι εξυπηρετεί αυτό το συμφέρον το στηρίζουμε.

Δεν μένουμε σε στείρες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες, προχωρούμε σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι καιροί και οι ανάγκες του λαού μας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Βέβαια εσείς ακολουθήσατε την γνωστή αγνώμονα πολιτική στάση σας. Και έρχεστε τώρα, στον εφαρμοστικό νόμο παρακαλώ, να περάσετε διατάξεις για να διορθώσετε ατοπήματα για έναν νόμο που περάσατε πριν από μόλις πέντε μήνες!

Έναν νόμο για τον οποίο δεν κάνατε τίποτε για την υλοποίησή του έως σήμερα εκτός από το να προκηρύξετε διαγωνισμό για μια βάση δεδομένων η οποία θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό 60.000 ευρώ. Συγγνώμη.

Τις υπηρεσίες σας, με τις εκατοντάδες υπαλλήλους, τις ρωτήσατε εάν μπορούσαν να κάνουν μία βάση δεδομένων; 

Ασφαλώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που ηθελημένα οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα.

 

Αναφορικά με το ίδιο το νομοσχέδιο είχαμε κάνει σαφή τη στάση μας. Επιτρέψτε του τώρα να αναφερθώ στις τροπολογίες που κατατέθηκαν, που μόνο τροπολογίες δεν είναι.

 

Στην πρώτη τροπολογία,

 (Α) που βασικά αναφέρεται στην εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Άνεργων και των οικογενειών τους, θα είμαστε θετικοί λόγω και του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος.  

 

Αναφορικά με το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων διαφωνούμε.

Όχι τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα ως ιδέα.

Αλλά γιατί η όλη διευθέτηση δεν έχει καμία σχέση με την δανειακή σύμβαση, δεν διαθέτει τον χαρακτήρα του επείγοντος, και είναι ως εάν ότι υπήρχε στα συρτάρια ξεχασμένο να ξεπετιέται με συνοπτικές και άτεχνες διαδικασίες στον εφαρμοστικό.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας είναι ότι και πάλι τα βασικότερα σημεία του προγράμματος θα διευθετηθούν στο .μέλλον με υπουργικές αποφάσεις ενώ το πρόγραμμα αλλιώς αναφέρεται στην τροπολογία και αλλιώς στην παράγραφο 10!!!

Εκεί αλλάζει όνομα και αναφέρεται ως «Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι συνταξιούχων»!!!!

Κατά τα’ άλλα προβλέπεται άλλη μία Εθνική Επιτροπή, κι αυτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία έχει αδρανοποιήσει άλλες υφιστάμενες επιτροπές όπως η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και η Επιτροπή Απασχόλησης.

Απορίας άξιον είναι επίσης τι θα κάνει αυτή η επιτροπή αφού προβλέπεται η δημιουργία διεύθυνσης με παρόμοιες αρμοδιότητες!

 

 

 

Για την τροπολογία Γ  

αναφέρθηκα και παραπάνω. Εμείς ζητούμε την απόσυρσή της.

 Πρόκειται για ρύθμιση εκτός των Υποχρεώσεων του Μνημονίου.

Αλλά πέραν τούτου το περιεχόμενο της αντιβαίνει προς τις βασικές αρχές της Μεταναστευτικής Πολιτικής της χώρας όπως ισχύει σήμερα, συνιστά ισχυρό κίνητρο αύξησης της λαθρομετανάστευσης.

έλος, αγνοεί τις δικλείδες συγκράτησης της ανεργίας αφού απελευθερώνει πρακτικά και εκτοξεύει τον αριθμό των νόμιμων μετακλήσεων, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις χωρικού ή κλαδικού χαρακτήρα.

 

Ας έρθουμε τώρα και στην τέταρτη πρόταση της τροπολογίας.

Και γι’ αυτή ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω.

Οι ρυθμίσεις είναι εκτός των υποχρεώσεων του Μνημονίου και δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Θα ήταν ορθότερο εκ μέρους του κ. Υπουργού όλα αυτά να έρθουν σε ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο νομοσχέδιο. Ζητούμε την άμεση απόσυρση και αυτής της συγκεκριμένης διάταξης.

Αναφορικά με την διάταξη Ε.

Άλλη μία αβλεψία εκ μέρους του κ. Υπουργού στο ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Διότι σύμφωνα με την αντίληψη των «συμβούλων» που ασχολήθηκαν με το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι αμείφτηκαν αδρά, η Ελλάδα διαθέτει την διεθνή πρωτοτυπία να μην επιδοτεί την λειτουργία τους.

Θα μου πείτε εδώ αποτελούμε διεθνή πρωτοτυπία στο ότι ένας ολόκληρος λαός σύρθηκε στην εποπτεία του κ. Τόμσεν και εδώ είναι το πρόβλημα;

Αίφνης, η θεία φώτιση επήλθε στο Υπουργείο και στον εφαρμοστικό του μνημονίου περνά διάταξη για την δυνατότητα της συμμετοχής των κοινωνικών επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι δε μια τέτοια διάταξη.

Αλλά έχει μελετήσει ο κ. Υπουργός την ανάγκη για την ύπαρξη μιας τέτοιας διάταξης;

Γιατί αυτό να μην αναφέρεται απλώς στην πρόσκληση-προκήρυξη που θα βγει από την Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων;

Ποία η χρεία ειδικής νομοθετικής διάταξης;

 

Για την έκτη τροπολογία ισχύουν τα ίδια.

Είμαστε θετικοί.

 

Για τις τροπολογίες Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ λέμε όχι.

Οι διατάξεις αυτές συνιστούν ολόκληρο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

Δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Προτείνουμε να αποσυρθούν και να έρθουν, έπειτα από ενδελεχή επεξεργασία και μελέτη, με την Κανονική Νομοθετική οδό και όχι με τη μορφή τροπολογίας σ’ ένα επείγον νομοθέτημα όπως είναι ο Εφαρμοστικός Νόμος.

 

Για την τροπολογία ΙΔ αναφέρθηκα ήδη στην αρχή της εισήγησής μου.  

Λέμε όχι, γιατί είναι αμφίβολης σκοπιμότητας και χρησιμότητας η προτεινόμενη επιτροπή επιλογής δικαιούχων.

Τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής που προβλέπεται είναι αδιαφανή, είναι προκλητική η αποζημίωση των μελών τους, ενώ διαφαίνονται στοιχεία προεκλογικής σκοπιμότητας.

 

Για την τροπολογία ΙΕ είμαστε θετικοί με όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε αναφέρει.

Όπως είπα και παραπάνω, η προχειρότητα που καταγγείλαμε στα Νομοθετήματα για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνεται πέντε μήνες μετά, με την ανάγκη πολλών διορθωτικών τροποποιήσεων.

Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω και την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Νόμου.

Ουσιαστικά, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα.

Μήπως και εδώ, θα έπρεπε ο κ. Υπουργός να μελετήσει πιο προσεκτικά τις ανάγκες που υπάρχουν για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα για την κοινωνική οικονομίας;

Εμείς προσφερόμαστε να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μήπως θα ήταν καλύτερο αντί για διαταξούλα εδώ, διαταξούλα εκεί να υπάρξει μία πιο συνολική διευθέτηση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητικές προτάσεις. Πάντως, όπως και νάχει είμαστε θετικοί στις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

 

Για τις ρυθμίσεις της τροπολογίας ΙΣΤ είμαστε θετικοί.

 

Αγαπητοί κ. Συνάδελφοι

Η όλη αίσθηση που δίδεται από τον εφαρμοστικό και τις υποτιθέμενες τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κατανοήσει ότι είναι χαμένο.

Έχει την αίσθηση ότι δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει, κοιτάει να βολέψει ότι και όποιον μπορεί, κοιτάει να δημιουργήσει όπου μπορεί πελατειακά δίκτυα

Και πάνω απ’ όλα θέλει να φανεί ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είμαστε το ίδιο, η ίδια παρέα.

Απώτερος στόχος του να μας κάνει ζημιά.

Ψάχνει για συνενόχους σε ένα έγκλημα για το οποίο πολύ σύντομα πολλοί θα εγκαλεστούν για την διάπραξή του.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε τη δεύτερη δανειακή σύμβαση γιατί με αυτό το πρόγραμμα η χώρα κερδίζει χρόνο και ανάσες.

Ανάσες γιατί το χρέος, εάν όλοι οι χειρισμοί ευοδωθούν, θα κουρευτεί και έτσι θα δοθεί χρόνος για άλλες πολιτικές, αφού θα περιοριστούν και οι πληρωμές για τοκοχρεολύσια.

Το προηγούμενο μνημόνιο σκότωσε την οικονομία, αυτό προσφέρει κάποια παράθυρα ελπίδας.

Δυστυχώς, με τον εφαρμοστικό νόμο και τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι κύριοι Υπουργοί δεν φαίνεται ότι έχουν αίσθηση των αναγκών των περιστάσεων και του ελληνικού λαού.

Το γεγονός και μόνο ότι χρησιμοποιούν τον εφαρμοστικό νόμο για να περάσουν επιδοτήσεις προς ημετέρους καταδεικνύει το ποιόν των προθέσεων τους, και σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, το κρίσιμο πρόβλημα της χώρας

Που δεν είναι άλλο από την πασοκική λογική του «ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι προλάβουμε».

Το νομοσχέδιο δεν το διέπουν λογικές όπως η κινητοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης, ο ενδελεχής σχεδιασμός, οι ξεκάθαρη στοχοθεσία, η λήψη υπ’ όψιν του μέλλοντος.

Εμείς, συνεπείς στη στάση ευθύνης που έχουμε επιδείξει έως σήμερα, μία στάση ευθύνης που απορρέει από το σεβασμό μας απέναντι στο εθνικό συμφέρον, από την  αγωνία μας για την καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας και από τη μέριμνά μας για τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών του έθνους, στηρίζουμε όσες διατάξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση αλλά καλούμε, έστω και την έσχατη ώρα, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να καταδείξουν υπευθυνότητα και να αποσύρουν τις προβληματικές διατάξεις.

Σας ευχαριστώ

 Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας