Loading...
 Start Page
Ολομέλεια Βουλής Σχέδιο Νόμου  Κύρωση Απολογισμού – Ισολογισμού Κράτους για το 2010


Απολογισμός του Κράτους για το 2010

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η κύρωση του Απολογισμού-Ισολογισμού του Κράτους για το 2010, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξετάσουμε τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει η πολιτική που επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση των  δημοσιονομικών της χώρας. Έχουμε δηλαδή την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, όχι μόνο τις αστοχίες και τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά κυρίως τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι παλινωδίες, η απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού και η πειθήνια υπακοή στις απαιτήσεις των δανειστών, από το επιτελείο του κου Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, όλοι πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τη δικαίωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας που από το 2009, τεκμηριωμένα, υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που την αναζητά το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις εντολές των δανειστών.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Επί συνόλω, ο Απολογισμός του 2010, αποτελεί «μνημόνιο κακοδιαχείρισης» της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Κραυγαλέα απόδειξη της εσφαλμένης στρατηγικής που ακολουθήθηκε από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τόσο, η εκτόξευση του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης από τα €298,8δισ. που αντιστοιχούσαν στο 125,8% του ΑΕΠ, κατά το 2009, στα €340,3δισ. δηλαδή στο 147,7% του ΑΕΠ για το 2010, όσο και τα €16δισ που δαπανήθηκαν σε τόκους, κατά το 2010.

Παράλληλα, η ουσιαστική ανυπαρξία προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η αποτυχία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αδυναμία του Κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αποτρέψει την εισφοροδιαφυγή, συνιστούν ένα περιβάλλον που πλήττει καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η κατ’ ουσίαν αναστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το στράγγισμα της Αγοράς από πλευράς ρευστότητας και τέλος η επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, έχουν εγκλωβίσει  τη χώρα σε περιδίνηση ύφεσης.

Τέλος, την ίδια στιγμή που στο βωμό της αποφυγής της χρεοκοπίας «θυσιάζονται» τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, το Κράτος αποτυγχάνει να επιτελέσει ακόμα και το θεμελιώδες, να παρακολουθήσει δηλαδή, την απόδοση των κωδικών του Ενεργητικού του.  

 

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, που όλοι βιώνουμε, με το χειρότερο τρόπο την απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί, χωρίς διαπραγμάτευση, τα αδιέξοδα που προκαλεί η εφαρμογή της Μνημονιακής Πολιτικής, δικαιώνονται όλες οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σήμερα, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, η κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η υιοθέτηση φοροεισπρακτικής λαίλαπας, αποκλειστικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, το μόνο που μπορούν να ενισχύσουν είναι η ύφεση και η ανεργία.

Σήμερα, δικαιώνεται η σταθερή και υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά, που ακόμα κι όταν όλη η Ευρώπη βρέθηκε απέναντί του, συνέχισε να μιλά για συνεννόηση με τους Εταίρους στην υιοθέτηση μέτρων ανάπτυξης και προοπτικής.

Σήμερα, με την απόφασή μας να παράσχουμε στήριξη στην Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης, κάνουμε πράξη την απόφασή της να διαπραγματευτούμε επί της ουσίας με την Τρόικα διεκδικώντας πέραν από την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους της Ελλάδας, στο εξωτερικό.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε τονίσει κατ’ εξακολούθηση ότι, η θέσπιση ξεκάθαρης στρατηγικής αναπτυξιακής φιλοσοφίας αποτελεί βάση για την αποτελεσματική επικοινωνία και διαπραγμάτευση τόσο με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, όσο και με την Τρόικα.

Σημείο αναφοράς στην αποτύπωση της στρατηγικής αυτής, είναι η σύνταξη αξιόπιστων Προϋπολογισμών, με την αναλυτική-αποτελεσματική παρακολούθηση-διαχείριση της απόδοσης του Ενεργητικού κάθε Δημόσιου Οργανισμού, καθώς και η εφαρμογή διαφανούς και αξιόπιστης πολιτικής ανάθεσης λειτουργιών σε εξωτερικούς σε ιδιώτες, με κριτήρια τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχών στους πολίτες.

Ειδικά, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που οι μειώσεις των μισθών με την κατ’ ακολουθία συρρίκνωση των εισφορών τινάζουν στον αέρα τη βιωσιμότητά τους, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα άμεσης αναδιοργάνωσή τους και αντιστάθμισης στην εφαρμογή του PSI.

Αναφορικά δε, με την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναθέρμανση της Αγοράς, είναι απαραίτητο να συνδεθεί η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών με τη χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, είναι αναγκαία η παροχή φοροαπαλλαγών και λοιπών κινήτρων, σε επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θα πρέπει να είναι σε όλους μας, ξεκάθαρο ότι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να διαπραγματεύονται σκληρά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της διαχείρισης του Ελληνικού χρέους σε ένα περιβάλλον πανευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, δεν είναι μία ακόμα «τεχνοκρατική άσκηση επί χάρτου», αλλά πρέπει να διέπεται από το πλαίσιο που θα καθορίσει μία λύση πολιτικά προσδιορισμένη.

Ως Νέα Δημοκρατία, η απάντησή μας, στα ισοπεδωτικά μέτρα που έρχονται από το Εξωτερικό, είναι η εφαρμογή ισοδύναμων οικονομικών μέτρων που κυοφορούν ανάπτυξη και παρέχουν προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, μόνο έτσι μπορεί η χώρα μας να επιστρέψει και πάλι στην ομαλότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Σας Ευχαριστώ

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας