Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  (Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012)  Ολομέλεια Βουλής


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τονίσαμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής ότι το πολυνομοσχέδιο είναι ένα “μωσαϊκό” διατάξεων, χωρίς συνοχή και με πολλές νομοτεχνικές ατέλειες. Σήμερα έχει εδραιωθεί η αντίληψη μας ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο μόνο για ένα λόγο έγινε. Ο λόγος Είναι ο φόβος της Τρόικας, γιατί παρά πολλά από όσα έχουν δεσμευτεί  τους τελευταίους μήνες, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στην Τρόικα, δεν τα έχουν υλοποιήσει.

Γι΄ αυτό και σήμερα σπεύδουν να νομοθετήσουν αποσπασματικά ότι μπορούν και ότι νομίζουν πως μπορεί να καλύψει έστω και προσωρινά τα «νώτα» τους από τον έλεγχο της Τρόικας. Αθροίζουν ετερόκλητες ρυθμίσεις. Διορθώνουν ημαρτημένα πολύ πρόσφατων νομοθετημάτων.

 

Θα μου επιτρέψετε όμως αγαπητοί συνάδελφοι, να πω ότι οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις,

οι αναδιαρθρώσεις  και οι αναγκαίες αλλαγές που θα οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση, απαιτούν προετοιμασία, μελέτη και σοβαρότητα. Και όλα αυτά λείπουν από το πολυνομοσχέδιο. Για αυτό και με όση ευκολία βάζετε ρυθμίσεις και με τόση ευκολία τις βγάζετε. Και καλά κάνετε. Γιατί ρυθμίσεις που δεν φέρνουν όφελος είναι προτιμότερο να αποσύρονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρόσφατα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε νέα συγκλονιστικά στοιχεία τόσο για τη φτώχεια όσο και για την ανεργία στη χώρα μας. Οι ακολουθούμενες από τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα πολιτικές, με όλες τις ενδείξεις ατεχνίας, απειροτεχνίας, αναξιότητας, απειρίας, αυτοσχεδιασμού και ανεπάρκειας που τις χαρακτήριζαν, έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, στην καταδίκη εκατομμυρίων συμπολιτών μας, στη φτώχεια. 

 

Πάνω από 900.000, ποσοστό 18,2%, οι άνεργοι τον Οκτώβριο. Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Το ίδιο ζοφερά είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αναφορικά με τη φτώχεια. Πάνω από δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας. Ανησυχητικό το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι

το γεγονός ότι η παιδική φτώχεια συνάδει  με τα υψηλά ποσοστά εργασιακής φτώχειας

–κοντά στο 14%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη– και όπως και το γεγονός ότι αυξάνεται ο κίνδυνος φτώχειας για τους άνεργους. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, παιδική φτώχεια σημαίνει, ότι ο πατέρας εργάζεται 2 αλλά το εισόδημά του δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες.

Ότι η μόνη μητέρα, με ένα παιδί αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Ότι οι άνεργοι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες του παιδιού. Η παιδική φτώχεια και η ανεργία των νέων απειλούν να καταδικάσουν μία ολόκληρη γενιά συμπολιτών μας στη φτώχεια. Απειλούν την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, απειλούν την ίδια την κοινωνική συνοχή.  Από την άλλη καταδεικνύουν και σε πόσο λάθος κατεύθυνση βρίσκονται οι συζητήσεις για μείωση των κατώτατων μισθών, καταργήσεις του 13ου και 14ου μισθού και η διατάραξη της αναγκαίας ισορροπίας που απαιτεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Η ασφάλεια στην εργασία και η ανταγωνιστικότητα δεν είναι έννοιες αντιφατικές ή αντικρουόμενες. Η προστασία και η ποιότητα της εργασίας πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά με την αναγκαία ευελιξία και παραγωγικότητα της εργασίας. Επιπλέον, σε μία χώρα που η ζήτηση έχει κατρακυλήσει

κατά -3,6 το 2010 και 6,2 το 2011, ένα ακόμα κτύπημα σε αυτή, σημαίνει διάλυση της παραγωγής, η οποία ήδη έχει πληγεί δραματικά. Φέτος η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 6%, μια μείωση που καταγράφεται, για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά

για στροφή στην ανάπτυξη, επανεκκίνηση της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χωρίς ανάπτυξη, οι άνεργοι θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας θα χάνονται.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι σχεδιαζόμενες και εφαρμοζόμενες πολιτικές να ενισχύουν τις επενδύσεις, να αξιοποιούν ορθά τους κοινοτικούς πόρους

και όχι να αναλίσκονται σε μελέτες, να περιορίζουν τα φορολογικά βάρη, με ισότιμο καταμερισμό των φορολογικών βαρών σε όλους, να καταπολεμούν την εισφοροδιαφυγή

και να προχωρούν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα με γνώμονα την βιωσιμότητα του, τον εξορθολογισμό του και την επάρκειά του. Και όλα αυτά, με σοβαρή προετοιμασία, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων,

με ενδελεχή εξέταση του συνόλου των παραμέτρων και όχι με την επιδεικνυόμενη ελαφρότητα της  προσφοράς παροχών προς παιδεραστές και άλλες ομοιοπαθείς ομάδες πληθυσμού, που με διάταξη του πολυνομοσχεδίου έρχεται να διορθώσει.

 

Όλοι καταλαβαίνουμε και θα το επαναλάβω εμφατικά ότι με το Νομοσχέδιο αυτό

επιχειρείται να καλυφθεί ένα κενό αδράνειας πολλών υπουργείων για αρκετούς μήνες,

λόγω του ερχομού της Τρόικας.

Κύριε υπουργέ ,

Είναι γεγονός, ότι με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο εισάγονται και διατάξεις

για τη διαχείριση μέτρων που υιοθετήθηκαν την παρελθούσα διετία. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφωνία μας σε πολιτικές για την αποτυχία των οποίων είχαμε προειδοποιήσει, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ενδεχομένως μια προσέγγιση του τύπου

“έτσι όπως τα κάνατε, διαχειριστείτε τα τώρα”. Ωστόσο, μία σοβαρή προσέγγιση των τεκταινομένων στην πατρίδα μας δεν μας επιτρέπει να συμπεριφερθούμε με αυτό τον τρόπο. Οι ανάγκες της χώρας, οι πολλαπλές πιέσεις που αυτή δέχεται, το έκτακτο των συνθηκών δεν μας επιτρέπει παρά να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα μέτρων της τελευταίας διετίας, με τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έρχονταν για ψήφιση, δεν συμφωνούσαμε.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης. Το υπέρτατο καθήκον μας αυτή τη στιγμή

είναι να σταθεί όρθια η πατρίδα μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανόρθωσή της με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, το κόμμα μας, υπερψηφίζει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο. Θέλουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια, σε εκλογές.

Γι΄ αυτό και θα στηρίξουμε τις διατάξεις που συμφωνούμε και θα αντιταχθούμε σε διατάξεις που θεωρούμε επιβλαβείς. Επ΄ ουδενί όμως με τη στάση μας δεν θα συμβάλλουμε έτσι ώστε να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης διετίας. Για εμάς στόχος είναι, με σημαία την Αλήθεια, την Ανάκαμψη, την Ευρώπη, και την Αξιοπρέπεια, να πυροδοτήσουμε μία διαδικασία μέσα από μια συνολική πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης, των εφαρμοζόμενων πολιτικών, έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάκαμψη, τόσο της οικονομίας

όσο και του φρονήματος των Ελλήνων πολιτών. Στόχος μας είναι να αφουγκραστούμε

την ενέργεια του Ελληνικού λαού, μετατρέποντας την αγανάκτηση σε όραμα και την απογοήτευση σε προοπτική για το σήμερα και το αύριο. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η λύση βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην παραγωγικότητα της εργασίας, στην ποιότητα, στην καινοτομία. Η λύση βρίσκεται στην μέριμνα για τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Η μόνη ελπίδα σήμερα, είναι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για επανεκκίνηση της Οικονομίας, τόνωση της ρευστοποίησης της αγοράς, επενδύσεις, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν. Η παρατεταμένη αδράνεια, στενεύει την ελπίδα και  κονταίνει το μέλλον. Οι Έλληνες και η Ελλάδα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. 

Ο βασικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το πολυνομοσχέδιο επαναλαμβάνω δεν είναι άλλος, από το ότι, οι περιστάσεις είναι κρίσιμες.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί και πρέπει να υπάρξει μαζί όμως με την κοινωνική δικαιοσύνη. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και υγιή επιχειρηματικότητα. Έτσι μπορούμε, να δημιουργήσουμε την ελπίδα για το αύριο Και να έχουμε την δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής.

Σας ευχαριστώ.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας