Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  (στις 12-1-2012)

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν κρίνονται μόνο από τη στήριξη που παρέχουν στο πλαίσιο της συμφωνίας των τριών Αρχηγών.

Η κάθε πλευρά κρίνεται και από τον σεβασμό  που επιδεικνύει στις διαφορετικές απόψεις της άλλης πλευράς.

Εξ΄ άλλου είναι γνωστό ότι το εύρος και τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι σημαντικά αλλά ταυτόχρονα είναι και περιορισμένα.

Είναι ανάγκη να θυμίσουμε ότι για την Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν υπήρξε προγραμματική Συμφωνία και επομένως είναι λογικό για πολλά ζητήματα εκτός της συμφωνίας να υπάρχουν διαφορές.

Η στήριξή μας στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, που είναι δεδομένη, δεν αποτελεί λόγο διαγραφής όλων των διαφορών μας από το ΠΑΣΟΚ.

Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει η καταστροφική διετία της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει η αδιέξοδη Μνημονιακή Πολιτική.

Μας χωρίζουν πολλές και σημαντικές διαφορές.

Μας συνδέουν μόνο η στήριξη της προσπάθειας για την 6η δόση, η νέα δανειακή Σύμβαση το κούρεμα του Δημοσίου χρέους (PSI) και η ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

Πιστεύω ότι όλοι κρίνονται από το σεβασμό στη δεοντολογία που επέβαλε το εύρος και η ποιότητα της συνεργασίας μας για τη στήριξη της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν μπορεί να έρχονται νομοθετήματα που το περιεχόμενό τους έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες  θέσεις μας.

Η ευθύνη και η πρωτοβουλία είναι μόνο δική σας, των Υπουργών.

Για κάθε Νομοσχέδιο που φέρνετε για ψήφιση να γνωρίζετε ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τις πιο πάνω αρχές.

Θεωρώ αναγκαίο στο σημείο αυτό να τονίσω  ότι η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίζει  θετικά οποιαδήποτε ρύθμιση είναι ωφέλιμη και χρήσιμη.

Το έκανε άλλωστε με συνέπεια σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δεν θα σταματήσει τώρα ασφαλώς.

Τα λέω όλα αυτά κύριοι Συνάδελφοι γιατί πολλοί συζητούν για τις μειώσεις των κατώτατων μισθών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μετά τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που έχουν γίνει τα δυο τελευταία χρόνια έχουν φέρει σε απογοήτευση όλους τους εργαζόμενους.

Είναι μείζον ζήτημα, αφορά τον πυρήνα του Εργατικού Δικαίου στη χώρα μας, αποτελεί πυλώνα της Κοινωνικής Συνοχής και βέβαια είναι υπόθεση που αφορά κατά κύριο λόγο τους Κοινωνικούς Εταίρους οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική.

Έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι η Ανταγωνιστικότητα κατά μικρό μόνο μέρος εξαρτάται από το Μισθολογικό Κόστος και η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει άλλους τρόπους για να στηρίξει την ευρισκόμενη σε δεινή θέση ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

 Το συζητούμενο Νομοσχέδιο είναι ένα μωσαϊκό διατάξεων  πολύ κακής Νομοτεχνικής ποιότητας. Αρκεί να αναφερθώ στο Άρθρο 27 όπου η αδυναμία του Υπουργείου Εργασίας να έχει πρόσβαση στο Αρχείο των Συνταξιούχων του Επικουρικού Ταμείου, της Εμπορικής Τράπεζας, επιχειρείται να καλυφθεί με νομοθέτημα που θα στερεί τη σύνταξη από τους δικαιούχους όσο η διοίκηση του Ταμείου αρνείται να παραδώσει το Αρχείο των συνταξιούχων.

Η αδυναμία συνεννόησης του Υπουργείου Εργασίας με ένα Επικουρικό Ταμείο, δεν μπορεί να απαιτεί Νομοθετική Ρύθμιση με κυρώσεις τη μη καταβολή των συντάξεων, στους δικαιούχους για να εξασφαλισθεί η διαβίβαση του αρχείου των Συνταξιούχων του Ταμείου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Είναι υποβιβασμός του Νομοθετικού Έργου

Είναι στρέβλωση Θεσμική.

Είναι έκπτωση της ποιότητας της Διοίκησής μας.

Προτείνουμε να αποσυρθεί το άρθρο αυτό και να βρεθεί άλλη λύση ώστε άμεσα να διαβιβασθεί το αρχείο των μελών του Ταμείου στο Υπουργείο.

Περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν παραλείψεις και ασάφειες προηγούμενων Νόμων.

Επαναλαμβάνει μια ακόμη ρύθμιση οφειλών Ασφαλιστικών Εισφορών.

Ακυρώνει τον πίνακα της Ντροπής που εξισώνει τις σεξουαλικές διαστροφές με τις παθήσεις των Αναπήρων και συστήνει νέα επιτροπή για την πιστοποίηση της Αναπηρίας.

Στις διατάξεις αυτές αγαπητοί Συνάδελφοι δεν θα είμαστε αρνητικοί το ίδιο θα πούμε και για το άρθρο 28.

Η σκοπιμότητα της επωφελούς αξιοποίησης της Ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που εκμισθώνουν τα ακίνητα αυτά και η διατήρηση των θέσεων Εργασίας επιβάλλουν μια τέτοια ρύθμιση.

Όμως πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια που θα προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από καταχρήσεις της διάταξης αυτής.

Για παράδειγμα μπορεί να προσδιορισθεί ο Επιχειρηματικός Κλάδος – Ξενοδοχεία και η έκταση του Ακίνητου π.χ 500m2.

Επαναλαμβάνω όμως ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, ασύνδετο και ετερόκλητο.

Οι διατάξεις του θυμίζουν το «βρίσκουμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι».

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με το Νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί ένα κενό αδράνειας πολλών υπουργείων για αρκετούς μήνες, λίγο πριν έρθει το κλιμάκιο της Τρόικας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της ποιότητας του Νομοθετικού μας έργου.

Κύριε υπουργέ

Έχουν κατατεθεί και θα υποστηριχθούν και από άλλους συναδέλφους μερικές τροπολογίες.

Η 1η αφορά στους υπογείτες – μεταλλωρύχους  την  TVX HELLAS AE, που εντάχθηκαν το 2005 σε πρόγραμμα στήριξης μετά την απόλυσή τους, τον Ιανουάριο του 2004.

Το πρόγραμμα κλείνει αλλά έχουν απομείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι, πλησίον της σύνταξης με προβλήματα και βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο είναι δύσκολο να βρουν σ΄ αυτές τις συνθήκες εργασίας.

Προτείνεται  λοιπόν με την τροπολογία η συνέχιση του προγράμματος για δυο χρόνια ώστε να κλείσει ο κύκλος όλων των Άνεργων της TVX  HELLAS.

 Η 2η αφορά στην 37ετία και είναι δίκαιο κύριε Υπουργέ να παραταθεί η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας για ένα διάστημα ακόμη γιατί διεκόπη  απότομα και στέρησε από κάποιους εργαζόμενους τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη.

Ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, όλοι είναι άνεργοι και επιβάλλεται να γίνει δίκαιη η τροπολογία.

Η  3η αφορά στο άρθρο 2 παράγραφος 8 για τη μεταφορά των μαθητών.

Κλείνοντας θα ήθελα να ακουσθεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι:

H Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην ετήσια έκθεσή της ζητά από την Κυβέρνηση την αντιστροφή της πορείας καταρράκωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που έφερε ο καταιγισμός των αλλεπάλληλων και άδικων μέτρων λιτότητας,

διαπιστώνει ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν πλέον σε καθεστώς γενικής ανασφάλειας και διακινδύνευσης ακόμα και βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Κάνει δε λόγο για λήψη μέτρων που όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκρισμα, αλλά αντίθετα επιφέρουν ανεπανόρθωτο κοινωνικό κόστος, όπως η διαρκής μείωση των μισθών και συντάξεων, η ανατροπή των ΣΣΕ η εργασιακή ανασφάλεια, η κατάργηση Κοινωνικών υποδομών κρίσιμων για τη στήριξη της οικογένειας, αλλά και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Υπάρχει κανείς συνάδελφος που να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε εξαθλίωση μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα, διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, και κλονίζουν ανεπανόρθωτα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Εξαντλήθηκαν τα όρια αντοχής και ανοχής των εργαζομένων, στα 2 χρόνια  διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από επώδυνα μέτρα εντελώς δυσανάλογα και απρόσφορα για τη λύση του προβλήματος της Ελληνικής Οικονομίας και συνιστά αποτυχημένο πείραμα βίαιης προσαρμογής προς τα κάτω των όρων αμοιβής και εργασίας στην Ευρώπη.

Η σωτηρία της πατρίδας είναι ο κύριος στόχος αλλά όχι με μόνο δρόμο τη λιτότητα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ήδη εξετάζει την περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, όπως η 98 ΔΣΕ κ.α. στην Ελλάδα και έχει ενεργοποιήσει ανώτερο κλιμάκιο για την περίπτωση αυτή.

Δεν πρέπει να προκαλείται η υπομονή και τα όρια αντοχής της κοινωνίας».

Αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιβεβλημένος ο κοινωνικός διάλογος.

Δεν επιτρέπεται κανείς να τον δυναμιτίζει και να τον καθιστά προσχηματικό,

Δεν επιτρέπεται να εγκλωβισθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε προειλημμένες αποφάσεις.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα με τις κοινές θέσεις και αποφάσεις που έχουν πάρει χάριν της ανάγκης η χώρα και ο λαός να βγει από την οικονομική κρίση.  

Ο βασικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το πολυνομοσχέδιο δεν είναι άλλος, από το ότι οι περιστάσεις είναι κρίσιμες.

Θέλουμε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε εκλογές. Γι΄ αυτό και θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, θα στηρίξουμε τις διατάξεις που συμφωνούμε και θα αντιταχθούμε σε διατάξεις που θεωρούμε επιβλαβείς.

Επ΄ ουδενί όμως με τη στάση μας δεν θα συμβάλλουμε έτσι ώστε να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης διετίας.

Σας ευχαριστώ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας