Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ  ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  Ολομέλεια Βουλής (19/10/2011)

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

 

Αν η Κυβέρνηση κατάφερνε στοιχειωδώς να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Αν πετύχαινε να συγκρατήσει το έλλειμμα. Αν αξιοποιούσε τις πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών τους τελευταίους μήνες, δεν θα έφερνε αυτή την καταιγίδα μέτρων και ανατροπών.

Το συζητούμενο Πολυνομοσχέδιο συγκεντρώνει τις περισσότερες και μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν δει το φως σ’ όλη τη Μεταπολιτευτική Περίοδο.

 

Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Δραστικές περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου Τομέα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ. Ανενδοίαστη  προσπάθεια κομματικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης από το ΠΑΣΟΚ υπό το κέλυφος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Σημαντικές μειώσεις κύριων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων, εφάπαξ αποζημιώσεων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ. Μαζικές απολύσεις, μέσα από την εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Χάνεται πρόωρα μια γενιά έμπειρων και πολύτιμων στελεχών της Διοίκησης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Πρωτοφανής φορολογική αφαίμαξη, μέσα από τη δραματική μείωση του αφορολόγητου. Φορολογούνται τα εισοδήματα της φτώχειας. Τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη έγιναν στόχος οικονομικής εξόντωσης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Αναστέλλεται (!) για 3 χρόνια  η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, ενισχύεται ο νέος θεσμός των επιχειρησιακών συμβάσεων, καταργείται η κυριαρχία της ευνοϊκότερης σύμβασης σε συρροή.

 

Ο Δημόσιος Τομέας υφίσταται σαρωτικές αλλαγές στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης που επιχειρείται με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.                                         

Η ειρωνεία είναι ότι το Δημόσιο κατεδαφίζεται από έναν Παπανδρέου. Η εκδίκηση της Ιστορίας : Παπανδρέου το γιγάντωσε, Παπανδρέου το διαλύει. Η κυβέρνηση «με το πιστόλι στον κρόταφο» - όπως είναι η αγαπημένη της έκφραση- βάζει με τη σειρά της το όπλο στο σβέρκο των δημοσίων υπαλλήλων και τους οδηγεί στην  έξοδο, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στον «Καιάδα», αφού πρώτα τους έχει τεμαχίσει αργά και βασανιστικά το εισόδημα.

Πρώτα τα δώρα, μετά το μισθό, στη συνέχεια τα επιδόματα και πάλι από την αρχή. Η δήθεν μεταρρύθμιση του μισθολογίου και του βαθμολογίου είναι η κατεδάφιση της δημόσιας διοίκησης. Το δήθεν ενιαίο μισθολόγιο έρχεται μόνο και μόνο διότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές και για τούτο η βάση από την οποία ξεκινάει το βαθμολόγιο είναι εντελώς εσφαλμένη. Άρα η δομή της δημόσιας διοίκησης από πλευράς οργανικών θέσεων και η εξέλιξη των υπαλλήλων, διαμορφώνεται πάνω σε όρους μιας στενής δημοσιονομικής προσαρμογής.                                                    

Επίσης,  επιχειρεί την κομματική χειραγώγηση του Δημοσίου Τομέα. Η οριζόντια, με μόνο κριτήριο τον χρόνο προϋπηρεσίας και το όριο των 21 ετών, κατάταξη στον ανώτερο βαθμό, φωτογραφίζει και θέτει σε προνομιακή, δεσπόζουσα θέση μόνο όσους  διορίσθηκαν την περίοδο  81-90. Δηλαδή, η επόμενη γενιά των τμηματαρχών και διευθυντών θα ανήκουν στην ειδική αυτή, προνομιακή κομματικά για την Κυβέρνηση, κατηγορία  υπαλλήλων. Δεν είναι όμως μόνον αυτό.

Το νέο μισθολόγιο γυρίζει το εισόδημα όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα σε επίπεδα κινδύνου φτώχειας. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Με το άρθρο 37 προχωρά στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού αδρανοποιούνται οι κλαδικές συμβάσεις και καταργείται ουσιαστικά ο θεσμός της «ευνοϊκότερης ρύθμισης», ενώ καθίσταται η ΕΓΣΣΕ, η πιο ευνοϊκή σύμβαση. Επιμένω πάντως ότι και πάλι δεν είναι μόνον αυτό. Η στόχευση για μείωση των μισθών, μέσα από την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, δεν πρόκειται να προσφέρει την ζητούμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Αυτό προκύπτει άλλωστε απ΄ όλες τις μελέτες και έρευνες. Αντίθετα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των Εισφορών κατά 25%, θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων.                                       

Και πάλιν δεν είναι μόνο αυτό.

Οι νέες φορολογικές κλίμακες και το «κατέβασμα» του αφορολόγητου στα 5.000€, σωστά  χαρακτηρίστηκε απ’ όλους πράξη ανάλγητη και αντιοικονομική. Η Κυβέρνηση φορολογεί τους φτωχούς επειδή προφανώς δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή των υψηλών εισοδημάτων. Εν τούτοις και πάλι δεν είναι μόνο αυτό.

Εκατοντάδες μετατάξεις ημετέρων υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με στόχο να εξασφαλισθούν σε «ασφαλείς προορισμούς», τα δικά μας παιδιά, και στη συνέχεια η Εργασιακή Εφεδρεία να  «πετσοκόψει» τους αντιπάλους,  που θα έχουν απομείνει στους προς συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς. Και πάλι όμως δεν είναι μόνον αυτό. Η Εργασιακή Εφεδρεία, πετά έξω  από το Δημόσιο,

μια ολόκληρη γενιά έμπειρων και καταξιωμένων υπαλλήλων, με μόνο κριτήριο την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας.

Έτσι, μετά το κύμα φυγής που δημιούργησε ο αφαλιστικός φόβος, που καλλιέργησε η Κυβέρνηση την τελευταία διετία, και οι τελευταίοι εναπομείναντες, «θερίζονται» από την Εργασιακή Εφεδρεία – απόλυση που υλοποιεί η Κυβέρνηση με τρόπο οριζόντιο και άδικο. Εντέλει,  δεν είναι μόνον αυτό, επιμένω.

Οι χιλιάδες άνεργοι στη χώρα μας εκτός από την εργασία, έχουν ανάγκη και τη δικαιοσύνη και την ισονομία και την αξιοπρέπεια. Σας προειδοποιήσαμε : «Μην τολμήσετε να τους τα στερήσετε».   

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το ζήτημα της Εργασίας, έστω και πεντάμηνη που προσφέρει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους άνεργους, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και δεν χωρά κομματισμούς, ρουσφετολογία, εκμετάλλευση.   

Κάτω από τη γενικευμένη κοινωνική και πολιτική κατακραυγή και την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε κατά το μέρος που αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών επιλογής και χρησιμοποιεί πια τον ΑΣΕΠ. Απομένει όμως παρ’ όλα αυτά το «μεγάλο αγκάθι», ο ρόλος των ΜΚΟ. Για τούτο η  θέση μας είναι ότι, η εφαρμογή των διατάξεων πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική.   

Συμπερασματικά  η  Κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει  όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Τους έχει μετατρέψει σε μέρος του προβλήματος της χώρας. Τους έχει στερήσει όχι μόνο το εισόδημά τους αλλά κυρίως την αξιοπρέπειά τους.

Για μας αντίθετα, οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Πρέπει να τους ξαναδώσουμε την αξιοπρέπειά τους, τα δικαιώματά τους και να τους καλέσουμε, στο πλαίσιο μιας νέας έντιμης κοινωνικής συμφωνίας, να συμβάλλουν στον αγώνα που πρέπει να δώσει η χώρα για να βγει από την κρίση.           

Το Πολυνομοσχέδιο είναι ένα αντικοινωνικό προχειρολόγημα, που καταβαραθρώνει την ανάπτυξη και θεσμοθετεί την οικονομική εξαθλίωση του λαού μας.                                                                                  

Σας Ευχαριστώ

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος