Loading...
 Start Page
Ομιλία στην επιτροπή Οικονομικών Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2015 ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Μπορεί το συζητούμενο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 να είναι δήθεν ισοσκελισμένο σύμφωνα με τη Κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, αλλά λενε ο κ. Ντάισελμπλουμ και αξιωματούχοι της Τρόικα: «η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα φετινά προαπαιτούμενα».

H υπεραισιοδοξία λοιπόν κινείται στα όρια της κοροϊδίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα από φέτος χάνει και επίσημα το δικαίωμα στη σύνταξη του δι¬κού της κρατικού προϋπολογισμού.

Για όσους δεν συμμορφώνονται, προβλέπονται ποινές και ρήτρες, βάσει του συμφώνου σταθερότητας.

Δηλαδή πάνω από το συμφέρον του έθνους και του λαού, μπαίνει η βιωσιμότητα του ευρώ και της ευρωζώνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πανικός της Κυβέρνησης την οδήγησε στο να συντάξει έναν προϋπολογισμό που ούτε ως εργασία φοιτητή στο Πανεπιστήμιο δεν θα περνούσε τη βάση.

Ας δούμε τι σχολιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α

Πηγή: http://www.tradingeconomics.com/greece/employed-persons

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση στον αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα έπεσε απ τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2014 από τα 4,4 εκατομμύρια στα 3,5 εκ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΜΟΝΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ :

Πηγή: http://wwwtradingeconomics.com/greece/long-term-unemployment-rate

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατακόρυ¬φα φτάνοντας από το ιστορικό χαμηλό του 3,6% το 2008 στο 19,7 τον Ιανουάριο του 2014.

Πηγή: http://wwwtradingeconomics.com/greece/minimum-wages

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του κατώτατου με το μέσο μισθό, αφού στη χώρα μας ο πρώτος δεν ξεπερνά το 35% του δεύτερου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ευθύς εξαρχής θέλω να σας πω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Άρμα Πολιτών και εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες μετά την προσεκτική μελέτη του προϋπολογισμού φρίττουμε.

«προϋπολογίζεται χαϊδεύοντας τ' αυτιά των ψηφο¬φόρων».

Ας δούμε ελάχιστα μεγέθη του:

Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα για το 2015, σύμφωνα με το Μνημόνιο τοποθετείται στα 2,3 δισεκ. ευρώ.

Πώς ο κ. Χαρδούβελης προβλέπει για το 2014 μόνο 338 εκατ. ευρώ ως δημόσιο έλλειμμα; Οι τόκοι του δημοσίου χρέους παραμένουν γύρω στα 8-9 δισεκ. ευρώ, αλλά σε άλλα σημεία του κειμένου εμφανί¬ζονται κατά 2-3 δισεκ. μικρότεροι!

Αφαιρώντας τους τόκους από το δη¬μόσιο έλλειμμα, ο κ. Χαρδούβελης καταλήγει στο περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα των 7,5 δισεκ. Ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης έχει συνυπολογίσει 3,702 αδιαφανή δισεκ. ευρώ ως πλεόνασμα των ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΟΚΑ (3,702 = 1,051 + 0,472 +0,628 + 1,551 αντί¬στοιχα).

Δηλαδή κοιτάζει τώρα να εντάξει πα¬ράνομα στην Γενική Κυβέρνηση (δημόσιο το¬μέα) πλεονασματικούς Οργα¬νισμούς για να δημιουργήσει πρω¬τογενή ενώ

Ενώ δεν αναφέ¬ρεται πουθενά, το ύψος της συνεχιζόμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ασφαλώς προσαυξάνει το δημόσιο έλλειμμα.

Αλήθεια γιατί δεν συμφωνούν οι δανειστές μας της τρόικας με τις προ¬βλέψεις του κ. Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΔΝΤ, στο Fiscal Monitor σελ.2, που προβλέπει ελλειμματικό προϋπολογισμό ακόμα και το 2019 (Fiscal Monitor Οκτ. 2014, σελ. 65).

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση αισιοδοξεί για ανάπτυξη 2,9% το 2015, αν και εμείς ακόμη ψάχνουμε να βρούμε, πού ακριβώς στο προσχέδιο περιγράφονται τα «αναπτυ¬ξιακά μέτρα»!

Αποτελεί κοινοτοπία πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 177% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Επί του θέματος, η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι:

Η εφαρμογή του ριζοσπαστικού Εθνικού μας Σχεδίου Ανασυγκρότησης, με στόχους και προτεραιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Αντίθετα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της συγκυβέρνησης, προεξοφλεί άλλη μια χρονιά με μεγάλη πίεση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς οι φοροελαφρύνσεις, που είχε εξαγγείλει ο Α. Σαμαράς είχαν την ίδια τύχη της επαναδιαπραγμάτευσης των 18 σημείων, που στα «ΖΑΠΠΕΙΑ» πιστέψαμε …

Σκέτη προπαγάνδα ψεύδους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός επιμένει να μας «χορηγεί» και για το 2015 το «φάρμακο» που όπως έλεγε «σκοτώνει».

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015 βασίζεται σε μία υπεραισιόδοξη προσδοκία ότι οι ανακεφαλαιωμένες πλέον τράπεζες θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όμως, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν κατά βάση εκείνα που κατευθύνθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ήταν κυρίως κερδοσκοπικές κινήσεις και μάλιστα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκτός από τα νούμερα του σχεδίου προϋπολογισμού, και τα σχεδιαγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία σας κατέθεσα, οφείλω να πω ότι τα οικονομικά για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ένας εφιάλτης διαρκείας.

Ένα εκατομμύριο έχασαν τη δουλειά τους.

30% των επιχειρήσεων έκλεισαν.

Μειώθηκαν κατά 38% οι μισθοί και κατά 45% οι συντάξεις.

Υπήρξε 25% μείωση του ΑΕΠ, 30% μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, 42,8% αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, 190,5% αύξηση της ανεργίας, 272,7% αύξηση του δείκτη κατάθλιψης των Ελλήνων, 35,5% αύξηση του δημοσίου χρέους, 84,3% μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, 98,2% αύξηση του δείκτη φτώχειας, δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα στην Ελλάδα των μνημονιακών παγετώνων ενώ Παιδεία και Υγεία είναι στο εκτελεστικό απόσπασμα!

Έτσι κατεδαφίζονται και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους και μαζί τους ενταφιάζεται και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τον αρχηγό του «ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ» , τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πετσοκόβει για χάρη των δανειστων ακόμα και τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης κατά 459 εκατ. ευρώ, όπως και τις λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. Ευρώ, όμως αυξάνει τις πληρωμές για τόκους (σε ταμειακή βάση) σε σχέση με φέτος κατά 200 εκατ. ευρώ ενώ μειώνει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Απεναντίας οι προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων, στηρίζονται κυρίως στην άμεση και έμμεση φορολογία για να πληρωθούν οι δανειστές, με όποια θυσία και κόστος των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Την απάντηση έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός επί των Οικονομικών, παλιός συνεργάτης του κ. Σημίτη, είπε στον ελληνικό λαό εκ μέρους της συγκυβέρνησης, ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα πρέπει ανελλιπώς να πληρώσει 340 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άρα για ποιο τέλος μνημονίων μιλάτε.

Οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν με μία ατάκα περί εξόδου από το μνημόνιο.

Ο κ. Όλι Ρεν το ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου στο Βίλνιους: «οι χώρες που έχουν δανειστεί από το EFSF, βλέπε Ελλάδα, θα είναι υπό ενισχυμένη συνεχή επιτήρηση, μέχρις ότου να εξοφλήσουν το 75% τουλάχιστον του χρέους τους».

Λέει αλήθεια ο Όλι Ρεν, η Ελλάδα θα βγει μετά το 2047 με τα σημερινά δεδομένα;

Επίσης, είναι αλήθεια ή ψέματα ότι το 95% με 98% των δανείων έχουν πάει πίσω στους δανειστές;

Ενώ αντίθετα, στους υπόλοιπους Έλληνες έκοψαν τα δώρα. ,αυξάνουν το ωράριο, λήστεψαν τα εφάπαξ και θα κόψουν και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις

Και ενώ η αντίδραση ακόμα και στην δημοσιονομική «ανταρσία» της Γαλλίας απέναντι στις εντολές του Βερολίνου είναι πλέον παντού έντονη. Στην Ελλάδα η πολιτική αυτή συνεχίζεται ασταμάτητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτέλους, ας σταματήσει το «παραμύθι», ότι σταματάει το μνημόνιο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Άρμα Πολιτών και οι Χριστιανοδημοκράτες «κραυγάζουμε», ότι χρειάζονται αντισυμβατικά μέτρα.

Εμείς καταθέσαμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης που δίνει απάντηση στις επιτακτικές ανάγκες της εποχής.

Χρειάζεται όμως μια ευρύτατη πολιτική, κοινωνική και λαϊκή συναίνεση.

Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, επιτέλους, να εφαρμοστούν πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης ακόμα και αν προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, για να μπορέσουν να αποτρέψουν την παγίδευση της ελληνικής οικονομίας στην παρατεταμένη ύφεση.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους.

Με την υπακοή της συγκυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, στα κελεύσματα της ξένης τρόικας, η χώρα χρωστάει περισσότερα από όσα χρωστούσε όταν μπήκαμε στα μνημόνια!

Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση.

Το μόνο που απέμεινε πλέον σε αυτή την θλιβερή ορχήστρα είναι η επιλογή εάν θα διαλυθεί ήσυχα ή με πάταγο…

Ας το κάνει το συντομότερο δυνατό, μήπως και προσφέρει – έστω και κατά λάθος – μία τελευταία υπηρεσία στον λαό.

Σας ευχαριστώ…

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας