Loading...
 Start Page
Ομιλία Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μεσοπρόθεσμο (Δευτέρα 05 Μαΐου 2014)

Τη διατήρηση της λιτότητας, τουλάχιστον μέχρι το 2018, μας ζητάτε να ψηφίσουμε κύριοι της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού το μεσοπρόθεσμο αυτή την πολιτική της φτώχιας και της εξαθλίωσης αποτυπώνει ενώ παράλληλα προβλέπει και νέο δημοσιονομικό κενό που θα επανεξεταστεί από την τρόικα τον Σεπτέμβριο και θα αντιμετωπιστεί με νέες  αιματηρές θυσίες από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. 

Μία είναι λοιπόν η ουσία. Ότι το παρόν μεσοπρόθεσμο φέρνει κούρεμα δαπανών και αυξήσεις εμμέσων φόρων.  Αυξήσεις στους συντελεστές του φπα για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το φυσικό αέριο και πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών ευρείας ζήτησης.

Αυξήσεις στο συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Και τέλος αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εάν κάποιοι σας πιστέψουν ότι τα κακά και οι δύσκολες μέρες πέρασαν θα κάνουν τραγικό λάθος. Τα πραγματικά δύσκολα  τώρα έρχονται γιατί η επιμονή στην ακολουθούμενη μνημονιακή συνταγή, αντί να μας σώζει μας σκοτώνει και μας βυθίζει ακόμη περισσότερο στο «βάραθρο» και σε μία ιδιόρρυθμη και σταδιακή εξόντωση του ελληνικού έθνους.

Έρχονται πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 13,4 δις ευρώ και όμως καμιά αναφορά δεν γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, αντίθετα μάλιστα αναφέρεται ότι οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

Το κείμενο όμως αποκαλύπτει νέες περικοπές στα επικουρικά ταμεία και περαιτέρω περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό. Πέρα των άλλων τεχνασμάτων η Κυβέρνηση υπολογίζει ανάπτυξη με ταχύτητα πυραύλου, για την προσεχή τετραετία, της τάξης του 3.3%, ενώ προβλέπει συνολικά στην πενταετία μείωση κατά περίπου 1,7 δις ευρώ των δαπανών του προϋπολογισμού και κατά 5,4 δις ευρώ αύξηση των εσόδων.

Αυτό είναι ένα εξωπραγματικό σενάριο! Και πάνω σε αυτό στηρίζεται η πρόβλεψη για κάθετη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την πενταετία. Είναι μία εκτίμηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλυση του διεθνούς οργανισμού εργασίας. Οπότε η γυμνή αλήθεια είναι μία: Η ελληνική κοινωνία θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 9 δις ευρώ από δημοσιονομικές περικοπές σε επίπεδο κοινωνικών δαπανών, 2.2 δις από τα οποία το 1.5 δις σε συντάξεις – μισθούς και τα 0.6 δις σε υγειονομική περίθαλψη.

Οι δε, πρόσθετοι φόροι θα είναι:  2.8 δις ευρώ άμεσοι και 3.8 έμμεσοι που ως γνωστόν πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών και κάθε αύξηση εμμέσων φόρων ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο μείωσης τζίρου των επιχειρήσεων. Δηλαδή της πραγματικής οικονομίας που φέρνει με την σειρά του απολύσεις εργαζομένων, δηλαδή νέα συρρίκνωση τζίρου και τελικά λουκέτο σε επιχειρήσεις. Οι νέες δυσμενείς  αλλαγές στα ηλικιακά όρια ασφάλισης και το ύψος των συντάξεων αναμένεται να ισχύσουν από την πρώτη Γενάρη του νέου έτους με την μεγαλύτερη αλλαγή ως προς τα όρια, την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης όσων είναι κάτω από 60 ετών και μάλιστα βάναυσα χωρίς μεταβατική περίοδο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου καταργεί την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων έχουν τα αίτια ασφάλισης και έχουν πληρώσει, που σημαίνει αν μία μητέρα ανηλίκου έχει πιάσει το όριο των ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ, θα πρέπει να περιμένει χωρίς σύνταξη και εισόδημα να φτάσει στην ηλικία που οι ξένοι δυνάστες – δανειστές ορίζουν, προκειμένου να εξέλθει της εργασίας της.

Έτσι μέσω της κατάργησης του δικαιώματος κατοχύρωσης κανείς δεν μπορεί να βγει σε σύνταξη στο 62ο έτος. Επίσης έρχεται η αύξηση του χρόνου ασφάλισης από τα 40 στα 42 για πλήρη σύνταξη και από κοντά το ένα και μοναδικό ταμείο σύνταξης από 1/1//2017 με ίδιες εισφορές από όλους, μισθωτούς. Ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και μία σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 360 ευρώ.

Τι μεγαλύτερο κίνητρο θα μπορούσε να προσφέρει η Κυβέρνηση των προθύμων στους ολιγάρχες, από την ανοικτή και μάλιστα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική. Μέσα σε αυτόν τον Αρμαγεδώννα  που θα πλήξει το ασφαλιστικό σύστημα με τις αλλαγές που έρχονται το φθινόπωρο του 2014. Κόβονται συντάξεις και επιδόματα και η προαναγγελία έγινε από την υποψήφια Ευρωβουλευτή του Α. Σαμαρά κ. Μ. Σπυράκη και επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό εργασίας, άσχετα αν αναγκάστηκε να τα μαζέψει γιατί του «τράβηξαν το αυτί» επειδή αποκάλυψε το μυστικό.

Δυστυχώς αλλά οι μειώσεις θα αρχίσουν 1η Ιουλίου και στις επικουρικές θα φτάσουν στο μισό, ενώ θα καθιερωθούν και οι ατομικές μερίδες ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο. Την επομένη των εκλογών έρχεται λοιπόν ο λογαριασμός που περιλαμβάνει νέες απολύσεις στο δημόσιο, αλλά μετά την ψήφιση και των ομαδικών «φρέσκο αίμα» θα προσφερθεί στους εκπροσώπους της κλεπτοκρατίας και κυρίως στους τραπεζίτες.

Τα μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές θα είναι σαν το «χαλάζι» και η χώρα θα κατέχει το απίστευτο ρεκόρ της ανεργίας που δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και στην χώρα των «παπούα», αφού η ανεργία στην Ελλάδα ξεπέρασε το 30% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην φιλόστοργη Γερμανική Ευρώπη.

Με ένα δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ. Μετά από αυτά φαίνεται ότι οι «παπούα» είμαστε εμείς, έτσι δικαιολογείται και το προεκλογικό κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ σε ελαχίστους «υπηκόους». Και στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι όσοι πιστεύουν πως η χώρα μας μπορεί να έλξει επενδύσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί με τρόπο ριζικό και μόνιμο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ποιος και γιατί θα εμπιστευθεί για την κερδοφόρα επένδυση των χρημάτων του μια οικονομία που διαρκώς συρρικνώνεται, με την αγοραστική ζήτηση στο ναδίρ και τις φορολογικές επιβαρύνσεις στο ζενίθ; Μια οικονομία που ύστερα από τέσσερα χρόνια μνημονίων έχει απωλέσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μοιάζει κυριολεκτικά «βομβαρδισμένη»;

Η γερμανικής εμπνεύσεως λύση της επιμήκυνσης και της μείωσης επιτοκίων αφορά δάνεια ύψους 186,5 δισ. €, δηλαδή το 60% του συνολικού μας χρέους. Το όφελος για την ελληνική οικονομία από αυτή τη λύση, που προτείνουν οι Γερμανοί και φαίνεται να έχει υιοθετήσει αμαχητί και η ελληνική πλευρά, υπολογίσθηκε πρόσφατα από την Deutsche Bank στα 26 δισ. € ή στο 14% του ελληνικού ΑΕΠ του 2013 με την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ μας θα κινείται μέχρι το 2018 με τον ρυθμό που προβλέπει η τρόικα και μετά η ανάπτυξη θα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 4,75%, δηλαδή σε ποσοστά… Κίνας!

Άρα δεν αποτελεί παρά ένα πρόχειρο «μπάλωμα». Θα προσθέσουμε και μια παράμετρο που δεν έχει φωτισθεί επαρκώς: Με την επιμήκυνση, η λήξη των δανείων θα μετατεθεί στο 2070! Και με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε., οι χώρες των μνημονίων θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης μέχρις ότου αποπληρώσουν το 75% των οφειλών τους! Συνεπώς, θα έχουμε τρόικα μέχρι το 2060!

Καταλάβατε, κ. Γιάννη Στουρνάρα, γιατί όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχάσετε το «κούρεμα», αλλά αντίθετα έχετε χρέος να το διεκδικήσετε με πάθος, ιδίως τώρα που υπάρχει νέα πρόταση του ΔΝΤ; Και ας πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την ευθύνη να πουν «όχι», παρατείνοντας για πολλά ακόμη χρόνια τη σημερινή δηλητηριώδη οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη... 

Ας το απορρίψουν εκείνοι! Και όχι εμείς οι ίδιοι, εκ των προτέρων και με το πρώτο «ΦΟΡΓΚΕΤ ΙΤ ΓΙΑΝΝΗ» «forget it, Gianni»...

Επιστρέφω όμως στο μεσοπρόθεσμο που έχουμε μπροστά μας…Ο έκτακτος φόρος, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει μέχρι το 2017 και η κυβέρνηση θα το παρακρατά σε μηνιαίες δόσεις. Επίσης αν χρωστά ο πολίτης στην εφορία από τώρα θα μπορεί να του βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό με τίμημα το 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Στον ελεύθερο επαγγελματία απαιτεί φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ του απαγορεύει να έχει «ζημιές» και αν έχει τον τιμωρεί με την ενεργοποίηση των τεκμηρίων, επί του τεκμαρτού και όχι επί του πραγματικού.

Ο δε, μισθωτός πρέπει να ξεχάσει τις εκπτώσεις φόρου ακόμα και για τις ιατρικές δαπάνες. Και έρχεται ο Ιούνιος, ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Αφήνει τον πολίτη πρώτα να ψηφίσει και μετά να πληρώσει 2.44 δις ευρώ, όταν πριν καλά-καλά ξεπληρώσει το «χαράτσι» . Σαρωτικές είναι και οι ανατροπές στο δημόσιο με απολύσεις και ενοικιαζόμενους υπαλλήλους, με νέο μισθολόγιο και βαθμολογίες αλλά και την επί θύρας άρση της μονιμότητας. καθεστώς ζούγκλας ίδιο με εκείνο που επέβαλαν στον ιδιωτικό τομέα!

Τα στοιχεία του μεσοπρόθεσμου εμφανίζουν για την επόμενη διετία 30.496 απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις και μόλις 8.018 προσλήψεις, δηλαδή αναλογία 1/5, όπως τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές εξαγγελίες…

Κυρίες και κύριοι,

Ας υποθέσουμε ότι το κατατεθειμένο μεσοπρόθεσμο γίνει ενθουσιωδώς αποδεκτό από το σύνολο της Βουλής. Ότι θα ψηφιστεί από όλους. Σας ρωτάω: Θα εφαρμοσθεί ως έχει; Βεβαίως και όχι. Διότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως θα αναγκασθεί να το αναπροσαρμόσει επί τα χείρω, τον Σεπτέμβριο στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Γιατί θα γίνει αυτό ;   Διότι έχει υποβαθμίσει τους στόχους που προβλέπονται στο Μνημόνιο και στους οποίους έχει συμφωνήσει και δεσμευθεί να επιτύχει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, προβλέπει για το 2015 πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο και για το 2016 προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ από 4,5%. Δηλαδή, το 2015 θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,737 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο αντί 5,648 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο και το 2016 6,955 δισ. ευρώ, αντί για 8,882 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο. 

Με μία κουβέντα, δηλαδή: ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ!  Αστειότητες που συνεχίζονται ως τραγωδία για τον ελληνικό λαό, πάνω στην ίδια λανθασμένη πολιτική του μνημονίου, που τόσο γρήγορα έσπευσε να… λατρέψει ο πολέμιός του κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς που δεν τολμάει να βήξει χωρίς να συμφωνήσει η τρόικα…Και μας φέρνει σήμερα ένα κείμενο που κρύβει πίσω από τις λέξεις τις νέες και πολύ σκληρές αποφάσεις, που ισοπεδώνει ακόμα χειρότερα την χώρα, ενώ επιπλέον, διαθέτει τόση αξία και αξιοπιστία, όση και οι… μνημονιακές κυβερνήσεις!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές διατηρώντας και υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της επιλογής και σεβόμενοι την κοινωνία θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και ζητούν να επανέλθουν άμεσα οι διατάξεις για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος με άλλο Νομοσχέδιο και με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σας ευχαριστώ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας