Loading...
 Start Page
ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14/10/2013

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 

Στην πρόσφατη επερώτηση που αναπτύξαμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές στην ολομέλεια απαρίθμησα, συνοπτικά είναι αλήθεια, τα κύρια και καίρια σημεία επί του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Πρόκειται πράγματι για ένα εμπεριστατωμένο κείμενο μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται μπροστά μας ένα προς ένα τα στοιχεία εκείνα που προδικάζουν την  θλιβερή αποτυχία του προς ψήφιση προϋπολογισμού.

 

Δεν επιθυμώ να σας κουράσω με αναδρομές στο πρόσφατο παρελθόν του οποίου όλοι έχετε προσωπική γνώση αρκεί όμως να διαβάσετε την τελευταία ομιλία επί του προϋπολογισμού του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά «συνεπώνυμου» του σημερινού Πρωθυπουργού καθώς δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

 

Για να βρείτε τι έλεγε  τότε ο νυν Πρωθυπουργός θα χρειαστεί να ψάξετε στο αρχείο σας.

Για να βρείτε όμως με τι διαφωνούσε τότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα.

Θα το βρείτε στο σχέδιο του προϋπολογισμού που έχετε μπροστά σας ο οποίος, για να χρησιμοποιήσω δικά του λόγια «διέπεται δυστυχώς από την ίδια λογική με τους τρεις προηγούμενους», στην παρούσα περίπτωση με τους τέσσερεις προηγούμενους.

 

Η υπεύθυνη λοιπόν Κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε ένα σχέδιο προϋπολογισμού ο οποίος για άλλη μια φορά δεν πρόκειται να πετύχει τους βασικούς του στόχους.

Και αυτή είναι η  εκτίμηση του συνόλου των εγκύρων αναλυτών και οικονομολόγων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια παγκοσμίως αξιολογείται ως ανέφικτος. Οι μόνοι διεθνώς που διατείνονται ότι είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2014, είναι  ο κ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Αξιοθαύμαστοι  γιατί με ιδιαίτερη εμμονή υπερασπίζονται ως σωστό αυτό που όλοι οι άλλοι, σε όλον τον κόσμο βλέπουν ως λάθος.

Βεβαίως είναι εύκολο να επιμένει κανείς σε κάτι ιδίως αν δεν έχει να χάσει τίποτα. Μόνον εμείς έχουμε να χάσουμε.

Γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να είναι αυτό που είναι, θα εξαγγείλουν νέα χειρότερα μέτρα και να κατηγορούν τον λαό γιατί τάχα αυτοί θα φταίνε. Αυτό το ίδιο έργο άλλωστε είχαμε δει και παλαιότερα κατά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των προϋπολογισμών του ΠΑΣΟΚ.

Τότε έφταιγε η Νέα Δημοκρατία κατά τους κ.κ. Παπανδρέου , Βενιζέλο και Παπακωνστνατίνου, επειδή δεν συνέπραττε μαζί τους και γιατί δεν ψήφιζε αυτά που εν τέλει  ψηφίζονταν.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Αυτή η αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία φτώχειας, μιζέριας και καταστροφής που μας παρουσιάζουν ως σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας δεν υπηρετεί κανέναν εθνικό, κοινωνικό, πολιτικό  και οικονομικό στόχο.

Είναι μια αλληλουχία λογιστικών εγγραφών  καταχωρημένων με την αφελή αντίληψη ότι αρκεί να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς, να τους καταχωρούμε και αυτόματα τότε προσαρμόζονται στην  κυβερνητικές επιθυμίες.

Είναι η ίδια λογική που επαναλαμβάνεται ως κύριο επιχείρημα καθ’ όλη την διάρκεια της εποχής των μνημονιακών παγετώνων.

Ακούμε συχνά να λένε οι υποταγμένοι στα κελεύσματα της ξένης τρόικας:

 

«Πιστεύετε ότι εμείς θέλουμε να κόψουμε τις συντάξεις ;

Θέλουμε εμείς να  τινάξουμε στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις ;

Θέλουμε εμείς να οδηγήσουμε τον λαό στην μιζέρια ;».

Ε, λοιπόν επιτέλους καταλάβετε το κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλετε και τι δεν θέλετε κύριοι.

Σημασία έχει αυτό που κάνετε.

Τις ζωές των Ελλήνων δεν τις κατέστρεψαν οι προθέσεις σας αλλά οι εγκληματικές πράξεις και οι παραλείψεις σας.

Σε αυτή την πορεία προς το πουθενά με μοναδικό βέβαιο αποτέλεσμα  την τιμωρία και την εξόντωση του Ελληνικού λαού κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εγώ -όπως και εσείς πιστεύω-  δεν πήραμε εντολή από αυτούς που εκπροσωπούμε και λογοδοτούμε  να γίνουμε συνοδοιπόροι και για αυτό το ΧΡΙΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο του προυπολογισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά ακόμα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προσποιείται ότι συνέταξε η ίδια ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς επιρροές και εξαναγκασμούς σύμφωνα με τον δικό της σχεδιασμό και πολιτική βούληση το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας.

Όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι έτσι.

Και όσοι δεν το γνώριζαν και οι άλλοι που δεν το πίστευαν, άκουσαν πριν λίγες μέρες για δεύτερη φορά την άθλια παραδοχή τον τ. Υπουργού της ΔΗΜΑΡ κ. Ρουπακιώτη αλλά και του νυν του ΠΑΣΟΚ κ. Κεδίκογλου, πως η τρόικα γράφει τα νομοσχέδια, αυτοί απλά κάνουν το ντελίβερι και εμείς πρέπει να ψηφίζουμε.

Τώρα πια όλοι οι Έλληνες μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τον δημόσιο λόγο του Πρωθυπουργού που συχνά-πυκνά τονίζει ότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί δεν είναι δική του, δεν την πιστεύει, αλλά εξ ανάγκης και κάτω από την πίεση της τρόικας της ακολουθεί

Με αυτό τον βαθμό λοιπόν ελευθερίας βουλήσεως καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε.

Η διαφωνία όμως για μας τους Χριστιανοδημοκράτες έχει μεγάλη αξία και  ιδιαίτερη σημασία.   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Υποτίθεται ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την έξοδο της χώρας από τον καταστροφικό κατήφορο και για να ξεφύγουμε από το θνησιγενές και να μεταπηδήσουμε στο βιώσιμο. Είναι όμως έτσι ; Την απάντηση την δίνουν όλοι οι ξένοι και οικονομικοί αναλυτές ακόμη και οι ίδιοι οι δανειστές.

«Δεν έχουμε βρει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα»

Με άλλα λόγια όλες οι θυσίες που υφίσταται ο Ελληνικός λαός, η φτώχεια και η ανέχεια, η κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους, η διάλυση της κοινωνίας, τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά». Και όμως η Κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της εξαθλίωσης

Τέλος,  πρέπει να τονίσουμε πως με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, γίνεται προφανές ότι και πάλι οι αδύναμοι θα επωμιστούν τα βάρη.

Ενώ όμως η κυβέρνηση καταδικάζει τον ελληνικό λαό σε συνθήκες ανέχειας, διαβάζω σήμερα στην νέα εφημερίδα news bomb ότι οι εφοπλιστές εξακολουθούν να απαλλάσσονται:

  • Από κάθε φόρο, τίτλο, εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του δημοσίου ή κάποιου τρίτου για το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
  • Για το εισόδημα που δημιουργείται από εκμετάλλευση πλοίων και στο εξωτερικό και μάλιστα της απαλλαγής απολαμβάνουν και όλοι οι συνέταιροι και μέτοχοι.
  • Από κάθε φόρο ή τέλος το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές ελληνικών πλοιοκτητριών υπό ελληνική σημαία.
  • Από κάθε τέλος για τα έγγραφα πως συντάσσονται για τη διανομή κερδών, τα Δάνεια και τις καταθέσεις.

 

Ενώ συνεχίζει θα ήταν πιο σώφρον από την πλευρά της κυβέρνησης να αποτρέψει την κοινωνική οργή.

Αυτό μπορεί να γίνει αμβλύνοντας τις αδικίες και της στερήσεις που επιβάλλει στο όνομα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας, αίροντας το καθεστώς απόλυτης φορολογικής  ασυλίας που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές.

Δυστυχώς όμως παρά ταύτα η κυβέρνηση επιμένει.

Εν μέσω λοιπών πανηγυρισμών και θριαμβολογιών   από κυβερνητικούς οικονομολόγους και εισηγητές, μετά από τέσσερα χρόνια  ύφεσης ,φτωχοποίησης  της  ζωής των Ελλήνων, ανεργίας,  εξώθησης του άνθους της χώρας στην μετανάστευση διάλυσης του κράτους   προνοίας, καταστροφής  των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, διάλυσης  κάθε επιμέρους τομέα της οικονομίας, ακίνητα, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορές και γεμάτη  αισιοδοξία η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια ακόμα ιστορία επιτυχίας, το περίφημο πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα όμως πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες είναι στην ανεργία και από αυτούς επιδοτούνται 145.000 μόνον οι άλλοι έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους, επαπειλείται, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τα  Μνημόνια, απόλυση ακόμα 150.000 δ.υ. έως το τέλος του 2014. 

Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι ΔΕΚΟ και δημόσιοι ωθήθηκαν στην συνταξιοδότηση υπό συνθήκες εκβιασμού και κατατρομοκράτησης που σε συνδυασμό με τα κουρέματα των ομολόγων τίναξαν στον αέρα το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το οποίο οδήγησαν σε μη αναστρέψιμη πορεία καταστροφής. 

Η κοινωνική πρόνοια πνέει τα λοίσθια, ο τομέας της υγείας αποδιοργανώθηκε και ο επιχειρηματολάγνος κος Υπουργός Υγείας  δικαιολογεί το εισιτήριο των 25 ευρώ ισχυριζόμενος ότι ο κάθε πολίτης θα το πληρώσει μια φορά ανά δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό θριαμβολογεί η κυβέρνηση με το  επιχείρημα ότι υπάρχει ύφεση της οικονομίας, αλλά όμως μειώθηκε  ο ρυθμός της.

Ότι η ανεργία αυξάνεται αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς και άλλα σχετικά ευφάνταστα.

Πανηγυρίζει γιατί η κ. Λαγκάρντ, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από τους κυβερνώντες την χώρα, δήλωσε ότι  δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις και δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές, που ενέτειναν το ελληνικό πρόβλημα.

Ξεχνά βεβαίως στον ενθουσιασμό της η κυβέρνηση, ότι βιωσιμότητα του χρέους δεν επιβεβαιώνεται σε κανένα σενάριο και ότι το υπάρχον δημοσιονομικό κενό, που όλοι πλέον δέχονται ότι υφίσταται, θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Ποιος στ’ αλήθεια σε αυτή την αίθουσα ότι αυτή η αμφισβητεί ότι η  παγκόσμια κρίση προήλθε από την ανεξέλεγκτη δράση των αγορών κα ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και την παράδοση της πολιτικής τάξης σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να μην προχωρεί στους στοιχειώδης περιορισμούς και αναγκαίους έλεγχους της δράσης του.

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πιστεύει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο λειτουργίας των αγορών και των οικονομικών τους σχέσεων, σε ένα σφιχτό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.

Βάση του νέου προτύπου η ισονομία του κράτους δικαίου και η εφαρμογή των κανόνων της αγοράς για όλους. 

Η επιβολή της οικονομικής ολιγαρχίας των παγκοσμιοποιημένων αγορών, επί της δημοκρατικής και κοινωνικής λειτουργίας των κρατών, μας οδήγησε εδώ.

Δεν μπορεί ακόμα και σήμερα που ήρθε η διάλυση όλων των δομών,οι αγορές να λειτουργούν χωρίς κανόνες.

Οι παθογένειες τις οποίες ανέδειξε η τρέχουσα κρίση, μας δείχνουν το δρόμο για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα, που δεν θα στρεβλώνουν όμως τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά θα λύνουν τα χρόνια προβλήματα  της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η δημοσιονομική εκτροπή, το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας και των τρεχουσών συναλλαγών.

Έχουμε οδηγό παράσταση την Ευρώπης που θέλουμε.

Την Ευρώπη της αλληλεγγύης της σύγκλισης και της συνοχής.

Πρέπει λοιπόν να ξανασκεφτούν με όρους οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Πρέπει να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις που λειτουργούν στον εθνικό μας χώρο.

Ασφαλώς με οικονομικό ρεαλισμό αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.

Με  σεβασμό στα άξια προτάγματα μας, καθώς και με μια ευρεία κοινωνική συνεννόηση και τη συγκρότηση μιας νέας πλατιάς πατριωτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα δίνει όραμα και διέξοδο από την κρίση, ώστε η χώρα να διεκδικήσει με ασφάλεια το δικαίωμα της στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προκοπή του τόπου.

Επείγει η φορολογική μεταρρύθμιση με τον εξορθολογισμό των φορολογικών υποθέσεων και όχι με νέα φορολογικά βάρη μέσα από ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, που θα έχει πυλώνες την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αξιοποίηση του φορολογικού συστήματος, για την ενίσχυση των επενδύσεων και την σταδιακή εξομοίωση του αφορολόγητου εισοδήματος.

Σας ευχαριστώ 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας