Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (*) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Έχουμε υποχρέωση να μην συναινέσουμε με την ψήφο μας»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε, κατά γενική ομολογία, επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας και καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα, της ενώ επίσης νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τις 13 περικοπές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες να μη συναινέσουμε με την ψήφο μας.

Και ασφαλώς με την σημερινή μας ψήφο όλοι κρινόμαστε.

Έχουμε όμως και καθήκον πατριωτικό, κοινωνικό και δημοκρατικό, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια δημοσιονομική ισορροπία, σε φάση ανάπτυξης ώστε επιτέλους να «επιστραφούν» πίσω κάποιες από τις θυσίες των πολιτών.

Το ασφαλιστικό πάει χέρι - χέρι με τη φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας και αυτό σημαίνει ότι έχει επίπτωση, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, καθώς επίσης πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά έχει επίπτωση και στην οικονομία και στη χώρα συνολικότερα.

Το Ασφαλιστικό ήταν και παραμένει ένα από τα κορυφαία προβλήματα του τόπου.

Αλλά αυτή ακριβώς η σοβαρότητά δεν επιτρέπει λογικές του τύπου «πονάει δόντι, βγάζει δόντι» όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ντροπή και χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας , καθώς δεν επιτρέπει λύ¬σεις σαν αυτές που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και οι οποίες αποσκοπούσαν αποκλειστικά και μόνο στην υπέρβαση του διαπραγματευτι¬κού αδιέξοδου.

Ζούμε στο ίδιο θανατηφόρο κλίμα.

Εκτός όμως από ασφαλιστικό είναι και ένα μίνι φορολογικό που φέρνει την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης ενώ δεν καταργεί όλα όσα έπρεπε και είχαμε δεσμευτεί, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος, την καθιέρωση αφορολόγητου, την απαλοιφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.α..

 

«Θεσπίζονται ειδικοί φόροι που επιφέρουν την περαιτέρω φτωχοποίση των Ελλήνων»

 

Αντιθέτως θεσπίζει την επιβολή ενός είδους ειδικού φόρου, στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω μιας τρομακτικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται πλέον μόνο βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων και που θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα, σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας και σε βαθύτερη ύφεση.

Δραματικές όμως είναι οι αλλαγές που επιφέρει και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δηλαδή τους σημερινούς εργαζόμενους, που ενώ θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές, θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

Ο τρόπος υπολογισμού είναι αυτονόητα κοινωνικά άδικος, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικός , αφού θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την μαύρη και αδήλωτη εργασία με άμεση συνέπεια να μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα καθώς και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αγωνία όλων μας για το αύριο του ασφαλιστικού, δεν είναι άλλη από τη δύσκολη κατάσταση σήμερα, που όμως έπρεπε ασφαλώς να είχαμε φροντίσει από χθες.

Και θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από εκείνους που ήταν πρωτοκλασάτοι Υπουργοί να κάνουν και μία αυτοκριτική.

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι βεβαίως ο μόνος που πρέπει κανείς να ψέγει, αλλά και οι προκάτοχοί του, κύριοι Λοβέρδος, Κουτρουμάνης και Βρούτσης, και όχι μόνον, που έχουν σοβαρότατες ευθύνες.

Αφού τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν χάσει την πραγματική τους υπόσταση πολύ καιρό πριν από την κρίση και τα μνημόνια.

Το δε, κρατικό ταμείο που επιδοτεί τα ταμεία κύριας και επικουρικής σύνταξης, έχει χάσει τη δυνατότητα εδώ και πολλά χρόνια να πληρώνει αντλώντας από τα φορολογικά έσοδα και συγχρόνως δανείζονται απίθανα ποσά

Για αυτό και όλοι γνωρίζουν πως η κριτική που ασκείται από τους προηγούμενους είναι «υποκριτική»

Η κυβέρνηση όντως κληρονόμησε μεγάλα ελλείμματα ύψους 9% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμείς συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε την επανάληψη των καταστροφικών λαθών του παρελθόντος, υπηρετώντας τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές της εποχής.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος λέει ΝΑΙ, στο νοικοκύρεμα των συντάξεων, αλλά όχι στις συντάξεις επιδόματα.

Λέει ΝΑΙ σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εξορθολογήσει το υπάρχον σύστημα, αλλά όχι που θα κατεδαφίζει κοινωνικά δικαιώματα.

Μπορεί οι δανειστές και οι αλληλέγγυοί τους Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης κλπ συγγενείς, να μην νοιάζονται, εάν στη μνημονιακή Ελλάδα του 2016 και με την ανεργία μόνιμα καρφωμένη πάνω από το 25%, η σύν¬ταξη είναι σπάνια πλέον το εισόδημα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού αλλά αποτελεί την οικονομική βάση για δύο και περισσότερες οικογένειες.

 

«Μένουμε σταθεροί σε αυτά που έλεγαν οι αντιμνημονιακοί Σαμαράς και Τσίπρας»

 

Κι όμως παρόλα αυτά θεωρούν λύση την βίαιη αναπροσαρμογή.

Εμείς όμως οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν θα κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Μένουμε σταθεροί και λέμε όσα έλεγαν , ως αντιμνημονιακοί οι Σαμαράς και Τσίπρας τότε, που ήμασταν μαζί.

Πρέπει μαζί με την διάγνωση των αναγκών να προχωρά και η διευθέτηση των χρόνιων προβλημάτων, με την εγκαθίδρυση ενός στερεού βιώσιμου και κοινωνικού αποδεκτού ασφαλιστικού συστήματος που θα στηρίζεται στην αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όμως δεν εφαρμόζονται με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο επίσης δεν συμβάλλει στην επίλυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε το καθιστά πιο δίκαιο και κυρίως, ούτε πιο ανταποδοτικό.

 

Πρέπει ασφαλώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι να προστατεύονται, όχι όμως μέσω μίας εσωτερικής διανομής, αλλά μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα έρθει με την βοήθεια που θα δώσει ο παππούς και η γιαγιά στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση έπρεπε να αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα στόχευε στην αύξηση της απασχόλησης, στη μείωση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, με κριτήριο το βιοτικό επίπεδο της παρούσας και της μελλοντικής γενιάς.

 

Δυστυχώς όμως εξυπηρετεί μόνο τον δημοσιονομικό στόχο που έχει θέσει το τρίτο μνημόνιο ως προς την προσαρμογή του δημοσιονομικού κόστους του συστήματος και κατ’ επέκταση, της μείωσης των δημοσίων δαπανών, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας.

Αυτή την σκληρή πραγματικότητα η κυβέρνηση έλεγε πως θα αντιμετώπιζε με την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων ή και με κάποιες επιλεκτικές περικοπές όμως δεν τα κατάφερε τελικά και υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου θέλω να μιλήσω και ως γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες και πολλά χαρίσματα, να μιλήσω δηλαδή για τα άτομα με αναπηρία, για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Πρέπει να δούμε το ευρύτερο περιβάλλον στις υπηρεσίες, στα μέτρα, στην υποστήριξη, στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια, στην υγεία.

Δυστυχώς στους χρόνους των μνημονιακών παγετώνων που ζούμε τα ΑμΕΑ βιώνουν ραγδαία υποχώρηση των κοινωνικών υπηρεσιών του καταρρέοντος κοινωνικού κράτους ..

Δεν παραβλέπω κάποιες θετικές ρυθμίσεις που έκανε η Κυβέρνηση αλλά κύριε Υπουργέ, η εθνική σύνταξη πρέπει να δίνεται στα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης από 50% και άνω, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη της οικογένειας με παροχή τέτοια, ώστε να μπορεί να προστατεύσει το μέλος της με αναπηρία, και να το κρατά στο σπίτι.

 

«Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι βασικός μας προσανατολισμός»

 

Τέλος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σε πείσμα των νεοφιλελευθερισμών του κ. Μητσοτάκη που θέλουν να μας στείλουν «πελάτες» στην ιδιωτική ασφάλεια, εμείς της κοινωνικής κεντροδεξιάς θα επαναλάβουμε πως το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

Για εμάς του Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι βασικός μας προσανατολισμός, γιατί η στήριξη των αδυνάμων είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Για εμάς η αναδιανομή είναι στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαφωνούμε κάθετα με μία παράδοση άνευ όρων στην ιδιωτική ασφάλιση , όπως επίμονα ως λύση προβάλει ο Μητσοτάκης, γιατί σίγουρα θα ήταν χειρότερη.

Δυστυχώς όμως και η επιβαλλόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια που έκανε η Κυβέρνηση, έφερε αποτελέσματα οδυνηρά, τα οποία δεν αποδεχόμαστε και δεν τα ψηφίζουμε.

Προτιμάμε ακόμα και μόνοι να συνεχίσουμε να "κολυμπάμε" στα βαθιά ακόμη και ας έχουμε αποκάμει…

Ξέρουμε πως αν συμβιβαστούμε μπορεί και να επιζήσουμε αλλά μόνον ως «σκλάβοι». Προτιμάμε λοιπόν πολιορκημένοι αλλά να’ μαστε ελεύθεροι…

Ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος που συνεργάστηκε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τις δυνάμεις που συγκροτούν την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρνούμαι να ψηφίσω το παρόν νομοσχέδιο.

Στηρίζω τον αδυσώπητο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση με την διαπλοκή και τους νταβατζήδες αλλά λυπάμαι ειλικρινά.

Πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής αγανάκτησης που συσσωρεύει.

Οι αντοχές της κοινωνίας βρίσκονται στο ναδίρ.

Μια ακόμα αποτυχία στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας από το «σπιράλ θανάτου», θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλη τη χώρα.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος για τούτο προτείνει σε ειδική συνεδρίαση να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σ’ ένα δικό μας εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που δεν θα συνδέεται με τα Μνημόνια, τις διαπραγματεύσεις, τις απαιτήσεις ή τα λάθη των δανειστών.

Το Εθνικό Κοινοβούλιο επιτέλους πρέπει να γίνει «ιδιοκτήτης» ενός δικό του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ώστε στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, δηλαδή 2021 να γιορτάσουμε την εθνική αναγέννηση που όλοι μαζί θα έχουμε πετύχει.

Σας ευχαριστώ

 

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος