Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: «Τροπολογία σκάνδαλο για ασυλία Τραπεζιτών» (Παρασκευή 19 Μαΐου 2017)

 

Κύριε υπουργέ,

 

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μια μέρα μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή,

 

Ένα πολυνομοσχέδιο, που κατά την άποψη του ομιλούντος, ενός παλιού κοινοβουλευτικού και ενός πολιτικού που έχει περάσει σε αυτά τα έδρανα και τα επτά χρόνια αυτής της μεγάλης καταιγίδας, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και έχει πολύ περισσότερες αρνητικές πτυχές από τις θετικές του, δεδομένου πως στηρίζεται σε νέες και μάλιστα… γενναιόδωρες δόσεις λιτότητας, μία συνταγή που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί παντελώς αποτυχημένη.

 

Πέρα όμως από τα μέτρα ύφεσης και λιτότητας, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε εμπεριέχει και κάποιες διατάξεις που εγείρουν σοβαρά ηθικά, ίσως και νομικά ζητήματα.

 

Και εδώ έρχομαι στο θέμα της σημερινής ερώτησής μου, την οποία παρακαλώ να απαντήσετε ως Υπουργός Δικαιοσύνης, που αφορά τη διάταξη μέσω της οποίας παράσχεται νομική ασυλία σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης και του τραπεζικού συστήματος για τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

Προσωπικά, θεωρώ τη συγκεκριμένη διάταξη «τερατούργημα», καθώς προσφέρει ένα μοναδικό προνόμιο σε μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, να αποφασίζουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση που έχει κάθε πολίτης, να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη για τις πράξεις του, εφόσον αυτές είναι αντίθετες στο νόμο και στο δημόσιο συμφέρον.

 

Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για προστασία από «αυθαίρετες διώξεις».

Ποιες αυθαίρετες διώξεις, όμως κύριε υπουργέ;

 

Όταν θεωρούμε πως ζούμε σε μία ευνομούμενη κοινωνία, η Δικαιοσύνη δεν είναι αυτή που αποφασίζει και για τις αυθαίρετες, αλλά και για τις βάσιμες διώξεις;

Εκτός και αν νομίζετε, ή νομίζει ο συντάκτης της διάταξης, πως οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ρύθμισης οφειλών και δανείων και δεν θα μπορούν να διακρίνουν τις αυθαίρετες από τις βάσιμες διώξεις που ενδεχομένως υπάρξουν.

 

Με άλλα λόγια, μέσω της συγκεκριμένης διάταξης, διακρίνω μία συνειδητή ή ασυνείδητη υποτίμηση της Δικαιοσύνης και μία έμμεση παραδοχή πως δεν έχουμε ένα ευνομούμενο κράτος, δηλαδή δεν έχουμε Δημοκρατία!

 

Προσωπικά, ως πολιτικός, αρνούμαι να δεχτώ και την παραμικρή έστω υπόνοια περί αδυναμίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του να λειτουργήσει.

Και ως πολίτης, αρνούμαι και την παραμικρή υπόνοια περί αδυναμίας ή ανικανότητας των δικαστικών λειτουργών να αποδώσουν δικαιοσύνη, ακόμα και στις πιο δύσκολες και ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

 

Είμαι σε θέση να γνωρίζω δε, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών αλλά και ανησυχιών από φορείς και πολίτες, τις οποίες και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα συμμερίζεται.

Γι’ αυτό και σας ζητώ να μου απαντήσετε ευθέως:

 

Θα επιμείνετε στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης;

Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Συγχωρήστε με, αλλά την αιτιολογία της «αυθαίρετης δίωξης» δεν μπορώ να τη δεχτώ.

Πείστε με πως μπορούν να υπάρξουν τέτοιες διώξεις και κυρίως, πως δεν θα μπορούν να αποκρουστούν από την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Πείστε με, επίσης, ότι υπάρχει άλλος θεσμός, πλην της Δικαιοσύνης, που μπορεί να αποφασίζει για το εάν υπάρχουν ή όχι, ενδείξεις τέλεσης αδικήματος.

 

Κύριε υπουργέ, πιστεύετε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών; Πιστεύει η κυβέρνηση στην δυνατότητα κάθε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να αποδεικνύει ενώπιον της το δίκιο ή το άδικό του;

Πιστεύω, ότι πιστεύετε.

Εξηγήστε μας λοιπό την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης διάταξης…

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος