Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εύχομαι να φέρει τις μεγάλες και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίζω ότι ανήκω σε έναν εναπομείναντα αριθμό αδιόρθωτων δημόσιων προσώπων.

Που εναντιωνόμαστε στην "αποεθνοποίηση" της στάσης ζωής και συμπεριφοράς των ανθρώπων, την τάση δηλαδή να καταργηθούν οι όποιες εθνικές ιδιαιτερότητες των λαών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση, εμφανώς ή -όπως θα το εξέφραζε ένας Καβάφης- "ανεπαισθήτως", ιδιοτελών στόχων και συμφερόντων.

Που νιώθουμε για την πατρίδα μας -τον κατά Βαλαωρίτη- "στα σπλάχνα χαλασμό" και που ακόμα πιστεύουμε ότι η θρησκεία μας είναι αυτή που συνετέλεσε στη διάσωση του θησαυρού της γλώσσας μας από την περιέλευσή της σε αφάνεια, στα 400 χρόνια της σκλαβιάς.

Και κάπως έτσι διασώθηκε η επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας, που σήμερα δοκιμάζεται από τις τεράστιες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ομογενοποίησης.

Μήπως είναι παράταιρα όσα έχουν υφάνει στους αργαλειούς αιώνων ολόκληρων την εθνική μας ταυτότητα και κρατούν μέχρι σήμερα σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της ψυχής μας; Μήπως χρήζουν αναθεώρησης όσα αποτελούν την καταγεγραμμένη μνήμη του έθνους μας, δηλαδή της ίδιας της Ιστορίας μας; 

Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Έθνους μας.

Δεν συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους.

Στην μακραίωνη παράδοση η Ορθοδοξία ήταν και είναι για τους Έλληνες ο συμπαραστάτης του Έθνους και ένα πολιτιστικό αγαθό άξιο, η κληρονομιά της γιαγιάς και του παππού, μια κιβωτός αφθαρτοποίησης, διάσωσης και μεταφοράς της Ελληνικής γλώσσας και της παράδοσης.

Το τόνισε αυτό ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο οποίος είχε πει κάποτε το περίφημο:

 «Δεν ξέρω αν είμαι χριστιανός, ορθόδοξος όμως είμαι οπωσδήποτε», για να καταδείξει, ότι ακόμα και η απουσία θρησκευτικότητας δεν απαλείφει την πολιτιστική σύνδεση του Έλληνα με τη θρησκευτική του παράδοση.

Στο σύστημα της επικρατούσας θρησκείας, που υποστηρίζουμε εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, όλες οι Εκκλησίες είναι νομικά ισότιμες, πλην όμως η επικρατούσα θρησκεία απολαμβάνει ορισμένων προνομίων ως πρώτη μεταξύ ίσων για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς, όπως είναι οι επίσημοι εορτασμοί, το ημερολόγιο, τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσιους χώρους.

Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση.

Επομένως το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης. 

Ουσιαστικά, το βασικό ζήτημα που προκύπτει από το άρθρο 3 είναι η συνταγματική προστασία της κανονικής υπόστασης αλλά και της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διεθνή νομική του προσωπικότητα.

Συνεπώς, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε παρέμβαση και αλλαγή.

Η αναφορά στους διακριτούς ρόλους κράτους – εκκλησίας είναι άκαιρη και παραπλανητική, αφού η Πολιτεία νομοθετεί ελεύθερα, αβίαστα και ερήμην της Εκκλησίας και μάλιστα αρκετές φορές κατά των Δογμάτων της. (π.χ. αυτόματο διαζύγιο, πολιτικός γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, καύση νεκρών κ.α.)

Αντίθετα, εν όψει των συζητήσεων για την νέα συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, καθίσταται κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου, με την συνταγματική αναθεώρηση.

Τούτο δε, ενισχύεται αν λάβουμε υπόψη τις αμφίσημες δηλώσεις του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην εξαντληθεί η συμφωνία σε μια κατ' επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος».

Υπό το κράτος, λοιπόν, αυτών των προβληματισμών, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη.

Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι  δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας, στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, η οποία μας βρίσκει καταρχάς σύμφωνους, οφείλουμε να επισημάνουμε τους εξής κινδύνους.

Δεν θα συναινέσουμε στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι:

Η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας. Είναι το ''φυσικό έθος'' και πρώτο στάδιο στην ανάπτυξη του Κράτους, η πρώτη ιεραρχικά δομημένη ''κοινωνία'' για το άτομο. 

Ο πατρικός Νόμος είναι ο πρώτος Νόμος και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι οι πρώτες βιοτικές, έμφυλες, ηθικές, συνεργατικές σχέσεις.

Συμπερασματικά, εμείς θα καταστούμε συμμέτοχοι στην πορεία της χώρας προς το μέλλον με τομές που ενισχύουν την δημοκρατία, το κοινοβούλιο και την εμπέδωση της νομιμότητας εντός του.

Αλλά και με σωφροσύνη όμως και με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία του άγιου αυτού τόπου.

Θέλω ακόμη, να αναφερθώ στην κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος που προβλέπει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πρέπει να καταργηθεί!

Δεν νοείται σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία που επιβάλλει δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Επίσης και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων θα πρέπει να αυστηροποιηθεί και να συστηματοποιηθεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνεται η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία θα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και ανεξάρτητη στην λειτουργία και την αποστολή της.

Τέλος, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με στόχο να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα καθίσταται ώριμη αλλά και αναγκαία για την ελληνική κοινωνία.

Τα παιδιά μας θα πρέπει να σταματήσουν να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό με στόχο ένα καλύτερο ακαδημαϊκό μέλλον.

Η χώρα μας διαθέτει και υψηλό επιστημονικό προσωπικό και τις υποδομές για να φιλοξενήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι καιρός αυτό να γίνει πράξη.

 

Όπως προείπα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις για μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα παρουσιαστούν διεξοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σας ευχαριστώ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος