Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 2/8-10-2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή είχαν στις 29.09.2015 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. Προφανής στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να «ελαφρύνει το κλίμα» στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, οι οποίες και προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπου και επανεπιβεβαιώθηκε ο σεβασμός στους διακριτούς ρόλους της Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς και η συνεργασία των δυο πλευρών: «προς όφελος όλου του ελληνικού λαού». «Οι ρόλοι είναι διακριτοί» τονίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης», ενώ αμετακίνητος στις θέσεις Εκκλησίας παρέμεινε ο κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος έκανε λόγο για συνεργασία «χωρίς πείσματα και εμμονές».

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε στον υπουργό, πως εκείνος διοικεί την Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα της Ελλάδος και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, τον οποίο και ψήφισε η Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “ο Καταστατικός Χάρτης επιτάσσει τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για τη Χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας”.

Σε αυτό το σημείο, σας αναφέρουμε, ότι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος γινόμαστε καθημερινά δέκτες της οργισμένης αντίδρασης των συμπολιτών μας, ακόμα και μετά την συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο υπουργός Παιδείας, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, για την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν.

Θυμίζουμε, ότι η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», την Πέμπτη 24.09.2015, λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν!!!

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμα του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή». Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ως κόμμα που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση νιώθουμε την υποχρέωση να υπογραμμίσουμε ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η απαλλαγή από τις πολιτικές λιτότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς τη δημιουργία έντασης με την Εκκλησία, όταν αντιθέτως, πρέπει με κάθε τρόπο να προάγεται η κοινωνική ομοψυχία.

Λογικό και επόμενο, λοιπόν, ήταν οι εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, να προκαλέσουν την σφοδρή αντίδραση του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο οποίος και σχολίασε καυστικά, ότι: «Δεν είναι του υπουργείου (σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της», αμφισβητώντας, εάν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα λέγοντας: «αρμοδιότητες δεν παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα. Πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αντιδράσεις της Ένωσης Θεολόγων, η οποία με ανακοίνωση της υπενθυμίζει, πως: «το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη Διοίκηση και επομένως, την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας»

 

 

Επειδή σε κάθε περίπτωση, ανακοινώσεις προθέσεων όπως αυτές του υπουργείου Παιδείας, δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, χωρίς προηγουμένως να έχει προϋπάρξει διάλογος με την Εκκλησία.

Επειδή ο διάλογος παραμένει η μόνη διέξοδος στις άγονες διαμάχες, ενώ δυστυχώς δια της αναπληρώτριας Υπουργού, η κυβέρνηση άνοιξε ένα θέμα, το οποίο δεν ήταν στην επικαιρότητα.

Επειδή η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τις φήμες για κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω την ατμόσφαιρα στις σχέσεις της με την Εκκλησία.

Επειδή η Παιδεία μας έχει ανάγκη από σοβαρούς και εμπεριστατωμένους από παιδαγωγικής πλευράς χειρισμούς και σε κάθε περίπτωση, δεν αντέχει σε άλλους επιπόλαιους πειραματισμούς.

Επειδή ειδικά για το θέμα των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι: «πιστεύουμε στην αναμόρφωση του μαθήματος».

Επειδή η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 25.09.2015, κάνει λόγο για αποφάσεις που αφορούν το Μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες δεν πρέπει να λαμβάνονται αυθαίρετα και αυταρχικά και εν αγνοία των Θεολόγων εκπαιδευτικών.

 

 

Ερωτάσθε:

1. Οι πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, για την απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν, αποτελούν μεμονωμένες δηλώσεις ή εκπροσωπούν απόψεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης;

 

2. Ποια είναι η επίσημη τοποθέτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών;

 

3. Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, κατά την συνάντηση στις 29.09.2015;

 

4. Τι εννοούσε ακριβώς ο υπουργός Παιδείας με την δήλωση του περί του ότι: «πιστεύουμε στην αναμόρφωση του μαθήματος»;

 

5. Πως εννοεί την ως άνω “αναμόρφωση” και ποιο θεσμικό όργανο την προετοιμάζει;

 

6. Είναι στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας, να συνεργασθεί στενά με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων(ΠΕΘ), έτσι ώστε να υπάρξει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση, σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, επί τη βάσει των όσων έχουν προκύψει από το 2008 και εφεξής, οπότε και ετέθη αρμοδίως το εν λόγω ζήτημα;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος