Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:541/26.10.2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, που έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ και τείνουν προς τα 2,5 δις, πληροφορούμαστε ότι αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συγκεκριμένα, σε άρθρο της εφημερίδας «Ημερησία», στο φύλλο στις 21/10/2015, διαβάζουμε, ότι σύντομα η Αρχή θα θέσει στον δημόσιο διάλογο δύο ή τρεις προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται, με στόχο τουλάχιστον να ελεγχθούν οι κακοπληρωτές.

 

Πριν από μήνες, αναφέρεται, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ.Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε ζητήσει από τη ΡΑΕ να απαγορεύσει την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές εκείνους, που δεν έχουν ξεπληρώσει τη ΔΕΗ. Το αίτημα αυτό τότε δεν είχε γίνει δεκτό, προκαλώντας την αντίδραση της ΔΕΗ.

 

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΡΑΕ ανέφεραν, κατά το ως άνω άρθρο, ότι τα μέτρα που επεξεργάζονται μπορεί να μην φθάνουν στην απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, καθώς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που θα θέτουν φραγμούς στους καταναλωτές, που εκ συστήματος δεν πληρώνουν. Δεν απέκλειαν να προβλεφθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης για ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αφήνουν να συσσωρεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί: «Η συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί την αγορά ηλεκτρισμού», δήλωσε στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής, υπενθυμίζοντας τον φαύλο κύκλο με τα χρέη, που το 2012 κόντεψε να οδηγήσει σε κραχ το όλο σύστημα.

 

Επειδή η επιδίωξη για περιορισμό των ζημιών από ανεξόφλητες χρεώσεις παροχής είναι μια υποχρέωση αυτονόητη για τη ΔΕΗ.

Επειδή όταν βρισκόμαστε εν μέσω συγκυρίας οικονομικής κρίσης, χωρίς άμεση προοπτική εξόδου, είναι ανάγκη να διαχωριστούν με αδιάσειστα από πλευράς αξιοπιστίας κριτήρια οι κακοπληρωτές από δόλο και οι κακοπληρωτές από ανέχεια.

Επειδή η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια κατεξοχήν κοινωφελής υπηρεσία, της οποίας ο κοινωνικός χαρακτήρας προέχει, έναντι κάθε οικονομικής ή άλλης φύσης εκμεταλλευτική διάθεση των προσώπων που κατέχουν θέση διοίκησης σε φορέα που την διαχειρίζεται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Έχει διασφαλιστεί νομοθετικά το αίτημα από τον ως άνω αναφερόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, του να μην υπεκφεύγει την εξόφληση οφειλών ο κάθε κάτοχος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δια της αλλαγής παρόχου, με εκκρεμούσες ήδη απλήρωτες τιμολογημένες χρεώσεις;

 

2. Έχετε καταλήξει σε αριθμό από κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να διαχωρίζονται οι κακοπληρωτές από ενδεχόμενο δόλο και οι κακοπληρωτές λόγω απόλυτης ανέχειας, προ της όποιας δρομολογημένης πολιτικής μαζικών διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ανεξόφλητων οφειλών από την ΔΕΗ; Αν «ναι», ποια είναι αυτά;

 

3. Θα τεθεί σε διαβούλευση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η λίστα των ως άνω κοινωνικών κριτηρίων, προκειμένου να λάβουν θέση επ’ αυτών οι κοινοβουλευτικές ομάδες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας; Αν η ως άνω λίστα δεν υφίσταται, προς το παρόν, θα προσκαλέσετε τις κοινοβουλευτικές ομάδες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας να διαμορφώσουν προτάσεις επί του θέματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2019 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας