Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:539/26.10.2015

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

 

Διαβάσαμε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος άρθρο που φιλοξενείται στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στο φύλλο της 21/10/2015, ότι το δημοτικό συμβούλιο της Σύμης έλαβε την απόφαση να κλείσει τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης, καθώς είναι προφανές ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ιατρών. Συγκεκριμένα, το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης λειτουργεί με μία αγροτικό ιατρό, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μόνη όλα τα περιστατικά του νησιού με πληθυσμό 3.000 κατοίκων, εκ των οποίων τα 500 παιδιά, τη στιγμή που ο ειδικευμένος ιατρός βρίσκεται σε άδεια συνταξιοδότησης.

 

Στο μεταξύ, πληροφορηθήκαμε από το ως άνω άρθρο, ότι η άνω αναφερόμενη ιατρός, την 1η Νοεμβρίου, θα μεταβεί για έναν μήνα στο Νοσοκομείο της Ρόδου προκειμένου για εκπαίδευση, με αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη. Η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου Σύμης για το κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ρόδου, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και στα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, καταλήγει, στο ότι «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ως μορφή διαμαρτυρίας, επειδή οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους αρμοδίους δεν απέφεραν το επιβεβλημένο αποτέλεσμα για την ιατρική κάλυψη του νησιού».

 

 

Επειδή οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υστερούν από τις υπόλοιπες της ηπειρωτικής επικράτειας, όσον αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από δημόσιες νοσοκομειακές υποδομές υγείας.

Επειδή θεωρούμε ότι η κάλυψη με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό δεν είναι κάτι το ανέφικτο στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Επειδή πιστεύουμε, ότι είτε από διαδικασίες υποχρεωτικής θήτευσης σε επαρχιακή περιοχή προ λήψης της κάθε ιατρικής ειδικότητας, είτε από τη λήψη πρόνοιας για χρήση πλωτών μεταφορικών μέσων του πολεμικού μας ναυτικού ή πτητικών μέσων της αεροπορίας μας για άμεση μεταφορά προς το πλησιέστερο επανδρωμένο νοσοκομείο, οι κάτοικοι των νησιών δεν έπρεπε να νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι και χωρίς δημόσιες υποδομές παροχής ιατρικής φροντίδας.

 

 

Ερωτάσθε:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει ληφθεί η σχετική πρόνοια να επανδρωθεί η Σύμη με το επαρκές σε αριθμητική ποσότητα ιατρικό προσωπικό των πιο αναγκαίων ειδικοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία της Δημόσιας Υγείας στο νησί;

 

2. Εφόσον η στελέχωση του ως άνω νησιού δεν είναι εφικτή με διαδικασίες εθελοντικών δηλώσεων των ήδη υπηρετούντων ιατρών σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, εξετάζετε το ενδεχόμενο να θεσπίσετε κίνητρα προσέλκυσης των ως άνω ιατρών προς ανάληψη υπηρεσίας στα ακριτικά νησιά, έστω και για μικρή χρονική περίοδο διετίας, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές, το υψηλό επίπεδο αμοιβής, η δωρεάν μετάβαση με πλωτά ή αεροπορικά μέσα προς ενδεχόμενη υπάρχουσα πρώτη κατοικία τους εκτός της ακριτικής νήσου υπηρεσίας ή η προοπτική παροχής μεγάλων οικονομικών διευκολύνσεων για απόκτηση πρώτης κατοικίας σε περιφέρεια της επιλογής τους εντός της χώρας μας, έπειτα από τη θητεία σε ακριτική νήσο;

 

3. Εφόσον η στελέχωση του ως άνω νησιού δεν είναι εφικτή με διαδικασίες εθελοντικών δηλώσεων των ήδη υπηρετούντων ιατρών σε άλλες περιοχές της Επικράτειας, εξετάζετε το ενδεχόμενο να υπηρετούν στο νησί ιατροί των ενόπλων δυνάμεων, έστω υπό συνθήκες κινήτρων που προαναφέραμε στο προηγούμενο ερώτημα της παρούσας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας