Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:806 /3/11/15

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζεται, εδώ και οκτώ μήνες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, η δίκη των υπευθύνων των εταιριών-παροχών ηλεκτρικού ρεύματος Energa και HellasPower, οι οποίοι με τις πράξεις τους φέρονται να έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο ζημιά ύψους 257 εκατ. ευρώ, από τη μη απόδοση δημοτικών τελών και του «χαρατσιού» που εισέπρατταν.

Παράλληλα, τα μέλη του δικαστηρίου, από το περασμένο Φεβρουάριο, ερευνούν ενδελεχώς την υπόθεση των συνολικά 19 κατηγορουμένων, ενώ ως γνωστόν,πληροφορούμαστε ότι ανάμεσα τους είναι και οι Αχιλλέας, Αριστείδης και Παρασκευή Φλώρου, Βασίλης Μηλιώνης, Φώτης Φώλιας, Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Νίκος Δεκόλης.

Παράγοντες της διαδικασίας εκτιμούν, ότι η δίκη δεν θα έχει ολοκληρωθεί, πριν την εκπνοή του 2015, καθώς, με την ολοκλήρωση των απολογιών, θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση και εν συνεχεία οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Τα αδικήματα για τα οποία λογοδοτούν οι άνω κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου είναι η υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και η «λαθρεμπορία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (ξέπλυμα).

Οι δύο ιδιωτικές εταιρίες φέρονται να έχουν «φεσώσει» με περίπου 270 εκατ. ευρώ φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΔΕΣΜΗΕ (που διαχειριζόταν το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού), η ΔΕΗ αλλά και το ίδιο το Δημόσιο. Δεν έχουν αποδώσει στο υπουργείο Οικονομικών το «χαράτσι», που έχουν εισπράξει για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους πελάτες τους, το αντίστοιχο Τέλος, που θα έπρεπε να είχαν αποδώσει στον ΔΕΣΜΗΕ, αλλά και τις χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που θα έπρεπε να είχαν καταβάλει στη ΔΕΗ. Όλα τα ποσά αυτά, όμως, είχαν εισπραχθεί από τους καταναλωτές.

Αντίθετα, οι δύο εταιρίες μετέφεραν μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία.

Στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών, κ. Στυλιανού Κωσταρέλλου, η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, έγινε δεκτή κατά το μεγαλύτερο μέρος της (είχε ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη και έξι μέλη της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, τα οποία, ωστόσο, απαλλάχθηκαν) υπογραμμίζονταν, μεταξύ άλλων: «Η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις και μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, εν όψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, λόγω της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο, που κατέστη ορατός ο κίνδυνος, αφενός μεν, της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε, της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

 

Κατόπιν αυτών ,ερωτάσθε:

- Πότε προβλέπεται να περατώνεται η πολύ επείγουσα και ουσιώδης ως άνω υπόθεση και σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος