Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.: 801/43/ 3-11-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ& ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Το όργιο της παραπληροφόρησης, της χειραγωγούμενης ενημέρωσης και της μεροληπτικής παρουσίασης που ζήσαμε τον Ιούλιο, την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, αποτέλεσε ίσως τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία ενός είδους δημοσιογραφίας και ενός τύπου επιχειρήσεων ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που ξεκίνησε την ιστορία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κατάσταση αμοιβαίων «εξυπηρετήσεων», εκβιασμών, χτυπημάτων κάτω από τη μέση και οικονομικής εξάρτησης με κεντρικό τον ρόλο των τραπεζών ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις και στις κυβερνήσεις, καταγράφηκε στην πολιτική σκηνή με τον κομψό όρο «διαπλοκή».

Αναφερόμαστε βέβαια στο γνωστό αμαρτωλό τρίγωνο ΜΜΕ-κυβερνήσεων-τραπεζών, οι κορυφές του οποίου οριοθετούν μια γκρίζα περιοχή αθέμιτων πρακτικών και συναλλαγών που συντήρησε τον δικομματισμό ως κυρίαρχο για περίπου δυόμισι δεκαετίες και γιγάντωσε οικονομικά, αλλά και από άποψη πολιτικής επιρροής τους ιδιοκτήτες των μέσων-εργολάβους.

Μια χαρακτηριστική, όσο και κραυγαλέα -αλλά όχι μεμονωμένη- περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω θαλασσοδανείων προς «ημέτερους» εργολάβους της ενημέρωσης αποτέλεσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σήμερα οι μεγαλύτεροι όμιλοι της ενημέρωσης, αλλά και οι συνδεόμενες με αυτούς επιχειρήσεις, εμφανίζονται καταχρεωμένοι στις τράπεζες, βασικός μέτοχος των οποίων είναι πλέον το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να γεννιούνται τεράστια ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, αλλά, κυρίως, για την ίδια την ενημέρωση των πολιτών, θεωρούμενη ως ένα θεμελιώδες δημόσιο αγαθό.

Επειδή στη σημερινή κυβέρνηση εναπόκειται να θέσει, για πρώτη φορά, τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, ελέγχοντας τη νομιμότητα της χρηματοδότησης και τον τελικό προορισμό των δανείων.

Επειδή άλλωστε αυτό αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευσή της και απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που της έδωσε τη σχετική εντολή.

Επειδή σε ένα περιβάλλον που μοιάζει τα τελευταία χρόνια με κινούμενη άμμο, καθώς μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν χρέη μόνο σε τράπεζες, μέσω δανείων, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ!

Επειδή τα... χειρότερα για τον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) και το MEGA (Τηλέτυπος) ακόμα και εάν μπορεί να αποφεύχθηκαν, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, η κατάσταση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων ομίλων μίντια είναι... εκρηκτική.

Επειδή όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος αλλά και καθώς έγραψε η “Εφημερίδα των Συντακτών” στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει ήδη αναλυτικός φάκελος με την «ακτινογραφία» των δανείων μιντιακών ομίλων και συνδεόμενων επιχειρήσεων και μάλιστα αναλυτικά: ανά μέσο, τράπεζα, ποια από αυτά βρίσκονται σε ρύθμιση, ποια είναι ενήμερα, ποια είναι σε καθυστέρηση και πάει λέγοντας.

Επειδή ΔΟΛ και Πήγασος όμως έχουν εξ ημισείας και την εταιρεία ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, η οποία επίσης έχει τραπεζικό δάνειο ύψους 25,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ΔΟΛ, Πήγασος και οι εταιρείες Τηλέτυπος (MEGA) και IRIS AEBE, στις οποίες είναι μέτοχοι, έχουν αυτή τη στιγμή τραπεζικό δανεισμό που συνολικά αγγίζει τα 451,5 εκατ. ευρώ, πάνω από το ήμισυ των δανείων του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα!

Επειδή απ’ όλα αυτά τα ΜΜΕ, μόνο σε ALPHA TV, ΣΚΑΪ και «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται ονομαστικά μέτοχοι, στελέχη και δημοσιογράφοι (συνολικά πέντε άτομα) που έχουν απευθείας στο όνομά τους δάνεια.

Επειδή όπως έγραψε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και ο κ. Τάσος Παππάς ‘’σωστά ο Πρωθυπουργός είπε στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο αντίπαλος δεν θα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά το κατεστημένο, η διαπλοκή, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα , το σύμπλεγμα δηλαδή που ονομάζουμε εσωτερική τρόικα’’.

Μετά ταύτα ,καλείστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα και να καταθέσετε κάθε σχετικό έγγραφο:

1ον) Αληθεύει ή όχι ότι έχει στοιχεία στη διάθεση της η Κυβέρνηση για 11 μιντιακές επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) που φτάνουν συνολικά τα 808.830.190 ευρώ, από αυτά σε καθυστέρηση βρίσκονται σχεδόν 39 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται ως ενήμερα;

2ον) Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα και ως προς το αν θα επιχειρηθεί όντως μια διαφανής, συνολική και εκ βάθρων αναρρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με μοναδικό κριτήριο τις σχετικές συνταγματικές επιταγές περί ισότητας, αντικειμενικότητας και ποιότητας;

3ον) Θα προχωρήσετε στην κατάργηση των στεγανών του «κρατικοοικονομικού» καθεστωτισμού;

4ον) Τι θα κάνετε για το σημαντικό ζήτημα της διαπλοκής και για το μαύρο πολιτικό χρήμα και την εν γένει αθέμιτη πολιτική συναλλαγή;

5ον) Θα υπάρξει ισχυρή και άκαμπτη πολιτική βούληση τόσο για το πώς μπορούν να αποκατασταθούν συνθήκες πλήρους διαφάνειας στη χρηματοδότηση όσο και για το πώς μπορεί να καταργηθεί και να τιμωρηθεί η χορήγηση θαλασσοδανείων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος