Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ. :947/9-11-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Τριτοκοσμική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», στην οδό Κλεισούρας στο Αίγιο, αφού το πολυπροβεβλημένο ΠΕΔΥ, ναι μεν, διαθέτει αξιόμαχους ιατρούς και λοιπό εργατικό προσωπικό, ωστόσο, ο τοπικός φορέας παροχής υγείας παραμένει παρατημένος. Μόνο οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του προηγούμενου χώρου θυμίζουν Ελλάδα της Ευρώπης του 2015, δίχως όμως πλήρεις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του τέως ΕΟΠΥΥ. Έτσι περιγράφεται η κατάσταση των υποδομών υγείας στο Αίγιο από την εφημερίδα Πελοπόννησος», στην έκδοση της 14/10/2015.

 

Οι κοινές προσπάθειες της διοίκησής του Δήμου Αιγιάλειας, του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, ακόμα και του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, μαζί με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πάτρας, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική υποδομή δημόσιας Υγείας-ακόμα και προσωρινά, αλλά κυρίως, μόνιμα και παραγωγικά- έχουν «πέσει στο κενό». Χιλιάδες ασφαλισμένοι της πόλης ταλαιπωρούνται καθημερινά, μη έχοντας εναλλακτικές παρά μόνο, είτε να «τρέχουν» στοιβαζόμενοι στα γειτονικά νοσοκομεία, είτε με προσωπικό δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος να επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς, αφού μόνο τρεις ειδικότητες είναι διαθέσιμες στο ΠΕΔΥ για την περιοχή τους.

 

Τα ιατρεία που λειτουργούν στο ως άνω Κέντρο Υγείας είναι ελάχιστα, δηλαδή ένα με παιδίατρο, που κάνει και τα παιδικά εμβόλια, ένα με γυναικολόγο και δύο με οδοντιάτρους, ενώ γίνονται «Τεστ ΠΑΠ» από Μαία, καθώς και ακτινογραφίες δύο φορές τη βδομάδα. Τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι στο ΠΕΔΥ Αιγίου δεν είναι δυνατή ούτε καν μια εξέταση αίματος, με το υπάρχον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να μην έχει τι να πει στους απελπισμένους ασθενείς.

 

Πρόσφατα, η 6η ΥΠΕ, στην προσπάθειά της να βελτιώσει την κατάσταση, έδωσε εντολή να κάνουν τακτικά ιατρεία γιατροί του Νοσοκομείου Αιγίου και συγκεκριμένα, καρδιολόγος, ορθοπαιδικός και οφθαλμίατρος. Όμως και οι τρεις αρνήθηκαν, νεκρώνοντας την όποια ελπίδα ανάσας του τοπικού ΠΕΔΥ.

 

Την ίδια στιγμή, η μονάδα διαθέτει μεν έναν πλούσιο και σύγχρονο εξοπλισμό, που όμως δεν χρησιμοποιείται, αφού πολλά κι από τα βασικά υλικά που απαιτούνται γι’ αυτά δεν υπάρχουν, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να μην προσχωρούν και το χειρότερο όλων, αυτά τα υλικά ν’ αγοράζονται σε διπλές ή και τριπλές τιμές, όπως αντιδραστήρια και άλλα πολλά, που σχετίζονται με ιατρικά μηχανήματα.

 

Ενήμερη και παρεμβατική για την τρισάθλια κατάσταση στο ΠΕΔΥ Αιγίου υπήρξε από παλιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αναφέρεται σε «κατάρρευση μέρα με τη μέρα»...

 

 

Επειδή η υποδομή του Κέντρου Υγείας, που αναφέρεται παραπάνω, αποτελεί απαραίτητο κρίκο της αλυσίδας των υποδομών δημόσιας Υγείας στο Αίγιο.

Επειδή ο πληθυσμός των πολιτών που ζουν στο Αίγιο είναι απαράδεκτο να μετακινείται εκτός της πόλης για να βρει λύση στα προβλήματα υγείας που τον απασχολεί.

Επειδή κάθε καθυστέρηση στην επάνδρωση του ως άνω Κέντρου Υγείας υποβιβάζει την προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή, ως μη όφειλε.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ,ερωτάσθε:

1. Έχετε γνώση των συνθηκών λειτουργίας του καταστήματος «Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας», στην οδό Κλεισούρας, στο Αίγιο;

 

2. Έχετε την πολιτική βούληση να στελεχώσετε με το απαραίτητο σε αριθμό ιατρικό προσωπικό την τοπική μονάδα υπηρεσιών Υγείας, που αναφέρεται στην παρούσα; Αν «ναι», ποιος είναι ο χρονικός προγραμματισμός;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος