Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1408/24.11.2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

 

Με την ερώτηση μου, με αριθμό πρωτοκόλλου 599/06.03.15 προς τον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούσα εξηγήσεις σχετικά με τις ενδείξεις για όργιο φοροδιαφυγής και σπατάλης στην Κ.Α.Σ.Ε. Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ από τον τότε υπουργό κ.Λαφαζάνη. Ο δε υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Νικολούδης απαντώντας στην ερώτηση μου με Αρ.Πρ. 593/06.03.15 για το ίδιο θέμα, αναφέρει ότι “ζητάμε με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 28/16-03-2015 έγγραφο μας προς το ΣΔΟΕ αφενός τη διερεύνηση και αξιολόγηση της όλης υπόθεσης και αφετέρου την κοινοποίηση σε εμάς των σχετικών αποτελεσμάτων, ώστε να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις” . Στην απάντηση του μας κοινοποιεί συνημμένο αντίγραφο του εγγράφου αυτού.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την τύχη και την πορεία της υπόθεσης από τους αρμοδίους. Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Τρ. Αλεξιάδης, με δηλώσεις του διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το ΣΔΟΕ, καθώς και ότι δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση.

 

Για τους λόγους αυτούς , σας υποβάλλουμε ξανά την ερώτηση, ελπίζοντας αυτή την φορά να δοθούν απαντήσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκιές και σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις:

 

«Οι υψηλές απαιτήσεις των ανθρώπων της Κ.Α.Σ.Ε. και η προτίμηση σας, θέτουν συνεχώς νέους στόχους…», αυτό είναι το μήνυμα όπως εκπέμπεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Κ.Α.Σ.Ε. (http://www.kase.gr/stoxoi.htm).Πόσο όμως απέχει αυτό από την πραγματικότητα .

 

Η κοινοπραξία ανθοκομικών συν/μών Ελλάδος (ΚΑΣΕ) ιδρύθηκε το έτος 1982 με την 3911αρ. απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, και με την υπ’αρ. 91/10-11-83 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, της παραχωρήθηκε δημόσια δασική έκταση 70 στρεμμάτων περίπου, στην Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών, προκειμένου να εγκατασταθεί και να δημιουργηθεί ανθαγορά. Η παραχώρηση αυτή έγινε με συγκεκριμένους όρους, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παράβαση των όρων επιφέρει αυτοδίκαια την ανάκληση της παραχώρησης. Συγκεκριμένα :

Α όρος : Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση της παραχωρημένης έκτασης για σκοπούς που δεν εμπίπτουν στις δραστηριότητες της Κοινοπραξίας με τον νόμο και το καταστατικό της.

Β όρος : Απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας της παραχωρούμενης έκτασης καθώς και των κτιρίων που θα αναγερθούν επ΄ αυτής.

Γ όρος : Με μέριμνα της παραχωρησιούχου Κοινοπραξίας θα διενεργηθούν αναδασώσεις και εγκαταστάσεις δασικών και καλλωπιστικών φυτών στους χώρους που δεν θα καλυφθούν τελικά από τις εγκαταστάσεις της Ανθαγοράς.

Δ όρος : Η Κοινοπραξία Ανθοκομικών Συνεταιρισμών στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου θα καταθέτει σε ειδικό αποθεματικό λογαριασμό της πέντε στα χίλια (5‰) του ετησίου κύκλου εργασιών της.Απ’ το προϊόν του ποσοστού αυτού, ποσοστό πενήντα στα εκατό (2,5‰) θα αποδίδεται στο Δήμο Αχαρνών σαν έσοδο του προϋπολογισμού του και θα διατίθεται για ανάπτυξη και οργάνωση του πρασίνου στην περιοχή (πάρκα, άλση, δενδροστοιχίες, χώροι αναψυχής κ.λπ.).Το υπόλοιπο θα διατίθεται με αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση της Κοινοπραξίας για δαπάνες έρευνας στην ανθοκομία (παραγωγή, εμπορία κλπ ανθοκομικών προϊόντων), δαπάνες εκπαίδευσης στο εσωτερικό και εξωτερικό σε θέματα ανθοκομίας και σε δαπάνες προβολής και ανάπτυξης των Διεθνών σχέσεων της Κοινοπραξίας.

Οι αρχικώς συμμετέχοντες στην Κοινοπραξία Συνεταιρισμοί μας καταγγέλλεται ότι δεν υφίστανται σήμερα, πλην ενός. Επισημαίνεται όμως στην καταγγελία, ότι εκτός τούτου, οι ανωτέρω συν/σμοί δεν λειτουργούσαν σύννομα απ’ την ίδρυσή τους. Επίσης, καταγγέλλεται ότι το Δ.Σ. της Κοινοπραξίας, που σημειωτέο, απ’ το 1987 έως σήμερα έχει τα ίδια πρόσωπα στην προεδρία-αντιπροεδρία, διενεργούσε εκλογές και μετά από «βολικό» για την παλιά διοίκηση αποτέλεσμα, όποιον διαφωνούσε με τις διενεργούμενες παράνομες πράξεις τους, τον εκτόπιζαν.

Περαιτέρω, μας καταγγέλλεται, ότι εκατοντάδες Εκατομμύρια (σε Δραχμές) επιχορηγήσεις του Ελληνικού Δημοσίου άλλαξαν χέρια μεταξύ κάποιων επιτήδειων, με τρόπο που τους κάλυπτε νομιμοφανώς, έχοντας προς κάλυψη τον τίτλο του «ανθοπαραγωγού» και με την Κοινοπραξία να χρηματοδοτεί, έτσι, ανύπαρκτους εμπόρους. Σχολιάζεται στην καταγγελία, ότι κόβοντας οι εν λόγω επιτήδειοι ψεύτικα τιμολόγια και χρησιμοποιώντας την επί τούτου θυρίδα της «A.T.E.», που υπήρχε στην Ανθαγορά, αποσπούσαν τα χρήματα της Κοινοπραξίας προς ίδιον όφελος.

‘Έφτιαχναν, λοιπόν, οι ως άνω επιτήδειοι και καταργούσαν συν/σμούς σύμφωνα με τις ανάγκες τους, κατά τα καταγγελλόμενα, για να βρίσκονται πάντα στη Διοίκηση της Κοινοπραξίας. Τα δε μητρώα όλων σχεδόν των συν/σμών της Κοινοπραξίας μας καταγγέλλεται, ότι είναι πλασματικά. Οι εγγεγραμμένοι, όπως μας καταγγέλλεται ήταν άτομα, που είτε δεν είχαν σχέση με ανθοπαραγωγούς ή ήταν άγνωστοι, είτε πεθαμένοι! Χρησιμοποιούσαν, δηλαδή, άσχετοι άνθρωποι τα τιμολόγια της Κοινοπραξίας κάνοντας τζίρους πολλών εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς να φαίνονται πουθενά φορολογικά και αυτό καταγγέλλεται ότι το γνώριζε καλά το Δ.Σ. της «Κ.Α.Σ.Ε»... Ήταν όμως τα “δικά” τους παιδιά,όπως σχολιάζεται, οπότε με αυτόν τον τρόπο ξεπλήρωναν τα μεταξύ τους γραμμάτια.

Το αποκορύφωμα των παρανομιών τους μας δηλώνεται ότι παρατηρήθηκε το 2007. Στις 9/11/07 φαίνεται να απέστειλε η Κοινοπραξία προς τα μέλη της έγγραφο με αρ. πρωτ. 200/12-11-07… («εν όψει αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΚΑΣΕ, λόγω λήξεως της θητείας του υπάρχοντος στις 14/12/07 παρακαλούμε να μας γνωρίσετε, εγκαίρως, τους αντιπροσώπους του συν/σμού σας με βάση τα όσα ορίζονται στο ισχύον καταστατικό της Κ.Α.Σ.Ε.») Στις 15/11/07 διενεργήθηκαν εκλογές στον συνεταιρισμό «ΣΕΠΑΠ» Τροιζηνίας και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν άρεσε στο Δ.Σ. της «Κ.Α.Σ.Ε», διότι έχανε την πλειοψηφία της Γ.Σ. και δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί.Με παράνομες, όπως μας καταγγέλλεται, συνοπτικές διαδικασίες διαγράφηκε ο μόνος νόμιμος Συνεταιρισμός«Σ.Φ.Α.» από μέλος της «Κ.Α.Σ.Ε.» και διενεργήθηκαν εκλογές με εννέα αντιπροσώπους ( αντιπάλους του ) λιγότερους σε άλλη ημερομηνία απ’ αυτήν που είχε εξαγγείλει.

Ο «Σ.Φ.Α.», όμως, όπως πληροφορούμαστε από την καταγγελία, κατέφυγε στην δικαιοσύνη, διαμαρτυρόμενος για την παρανομία του Δ.Σ. της «Κ.Α.Σ.Ε.» και δικαιώθηκε με την υπ’ αρ. 4568/2008 απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που τελεσιδίκησε στο Εφετείο.Η εκλογή του Δ.Σ. της «Κ.Α.Σ.Ε.» τον Δεκέμβριο του 2007 νομικά ακυρώθηκε, ως φαίνεται.Το Δ.Σ. της «Κ.Α.Σ.Ε.» όμως παρέμεινε και μάλιστα, ενεργό.Παράλληλα, ο «Σ.Φ.Α.» πληροφορηθήκαμε ότι ζήτησε απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Εποπτεύουσα Αρχή, νομικο-διοικητικό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται στις 14/02/08. Το πόρισμά του, μεταξύ πολλών παρατηρήσεων έκρινε μη σύννομη τη λειτουργία της «Κ.Α.Σ.Ε.», ενώ αναφέρεται στην καταγγελία που λάβαμε, ότι το τότε ΔΣ παρέμεινε παράνομα στην Διοίκηση της τελευταίας.

Το 2008 η «ΚΑΣΕ» πληροφορηθήκαμε, τέλος, ότι έλαβε δάνειο ύψους 500.000 € από την Αγροτική Τράπεζα, άγνωστο με ποιο τρόπο. Το Ελληνικό Δημόσιο, ήδη το 1997, μας ενημερώνει η καταγγελία, ότι πλήρωσε οφειλές της κοινοπραξίας ύψους 1.300.000.000 δραχμών. Το ίδιο έτος ,η «Κ.Α.Σ.Ε.» φαίνεται να εκμίσθωσε την μισή από την παραχωρηθείσα σε αυτήν έκταση στον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜO ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΉΣ», έναντι ποσού 500.000 δραχμών ετησίως , ενώ επίσης πληροφορούμαστε, ότι με ιδιωτικό συμφωνητικό (μη δηλωθέν αρμοδίως) ελάμβανε από τον ανωτέρω Συνεταιρισμό το ποσό των 14.500.000 δραχμών ετησίως για την εν λόγω αιτία. Τον Ιούνιο του 2013, η «Κ.Α.Σ.Ε.», δια συγχωνεύσεως με τα μέλη της «ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ ΑΧΑΡΝΩΝ» και ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΣΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», μετετράπη σε νέο Κλαδικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλείστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

 

1. Επειδή η παραχώρηση της δημόσιας δασικής έκτασης 70 στρεμμάτων περίπου στην Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών έγινε με συγκεκριμένους όρους ( οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω ), που μας καταγγέλλεται ότι ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν ποτέ, αληθεύει ότι όλοι χώροι της παραχωρούμενης στην κοινοπραξία έκτασης είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες, αρεστούς στην επί πολλών δεκαετιών παράνομη διοίκηση της «Κ.Α.Σ.Ε.», οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε καμία δραστηριότητα της κοινοπραξίας, κατά παράβαση του Α’ όρου, ως καταγγέλλεται.

2. Αληθεύει, ότι κατά παράβαση του Β όρου, του αρμόδιου συμφωνητικού παραχώρησης ως άνω, τον Ιούνιο του 2013, η «Κ.Α.Σ.Ε.» αποτελούμενη από δύο μόνο μέλη (συνεταιρισμούς), τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Αμυγδαλέζας Αχαρνών Αττικής και τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Ασκών Ηρακλείου Αττικής, μετετράπη σε νέο κλαδικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της «Κ.Α.Σ.Ε.» να τα εκμεταλλεύονται δυο παράνομοι, ως καταγγέλλεται, Συνεταιρισμοί;

3. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο, έτσι ώστε ο ακάλυπτος από τις κτηριακές εγκαταστάσεις χώρος της «Κ.Α.Σ.Ε.», που σήμερα θυμίζει σκουπιδότοπο (ενώ τα κτήρια της θυμίζουν εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο), να λειτουργεί σύμφωνα με τον Γ όρο του αρμόδιου συμφωνητικού παραχώρησης, ως άνω, όπως καταγγέλλεται ότι δεν συμβαίνει σήμερα; Θα αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους για την σημερινή εικόνα που παρουσιάζεται στον ως άνω χώρο, αν η μη συμμόρφωση με τον εν λόγω όρο αποδειχθεί αληθής ;

4 . Επειδή καταγγέλλεται, ότι κατά παράβαση του Δ’ όρου του αρμόδιου συμφωνητικού παραχώρησης, ως άνω,καμία απόδοση δεν έχει λάβει χώρα μέχρι και σήμερα στους φορείς που προβλέπεται, θα προβεί το υπουργείο σε ενδελεχή και εις βάθος ετών έρευνα, περί των λόγων για τους οποίους ενδεχόμενα δεν γινόταν η απόδοση των προβλεπόμενων μερισμάτων, ως όφειλε, στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου; Σε περίπτωση επαλήθευσης του ως άνω παράνομου συμβάντος, θα διερευνήσετε, ποιοι ωφελούνταν από αυτό; Θα δοθούν τότε στη δημοσιότητα τα ονόματα των όποιων καταπάτησαν τους όρους της συμφωνίας;

 

5. Λαμβανομένου υπόψη, ότι μας καταγγέλλεται, πως το ΔΣ της κοινοπραξίας εξελέγη με δικαστικώς ακυρωθείσα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης το δάνειο που μας αποκαλύπτεται ότι έλαβε από την Α.Τ.Ε. , με ποιες προϋποθέσεις και με ποιες αξιόχρεες εγγυήσεις αλλά και δεσμεύσεις εκπροσώπων της «ΚΑΣΕ» δόθηκε;

 

6. Μετά την ως άνω συγχώνευση των τελικά εμπλεκόμενων με την «ΚΑΣΕ» φορέων, όπως, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013 , σε ποια νομικά πρόσωπα κατέληξαν οι οφειλές αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας και κυρίως, οι παραχωρηθείσες σε αυτήν εκτάσεις και εγκαταστάσεις από το Ελληνικό Δημόσιο;

 

7. Επειδή από όλα τα παραπάνω, εφόσον επαληθευθούν, είναι φανερό ότι προκύπτει όργιο φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε όλο του το μεγαλείο. Θα ερευνηθούν οι καταγγελίες της παρούσας; Αν επαληθευθούν, θα αποδοθούν ευθύνες, τόσο στις διοικήσεις της Κ.Α.Σ.Ε. όσο και στους αρμοδίους κρατικούς φορείς, που ανέχθηκαν ή συνέπραξαν σε ατασθαλίες;

 

8. Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού για θέματα διαφθοράς, στα πλαίσια της διαφάνειας, να συντάξει ένα πόρισμα για τις όποιες όσες ενδεχόμενες ατασθαλίες έχουν γίνει, από την ίδρυση της Κ.ΑΣ.Ε. έως και σήμερα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος