Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1343-23-11-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Με μια προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια, οι Αλβανοί προσβάλλουν τη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Β. Ηπείρου και επί 75 χρόνια παραμένουν άταφοι, χωρίς τιμές, στα δύο ελληνικά κενοτάφια.

Πρόσφατα κοντά στο Πόγραδετς, ξέθαψαν από έναν πρόχειρο τάφο τα οστά 150 πολεμιστών, προκειμένου να χτιστεί στο ίδιο σημείο… εργοστάσιο επίπλων. Στη συνέχεια, τα έθαψαν ξανά κοντά σε ένα υδραγωγείο, που τώρα αναζητείται η ακριβής θέση του.

Παράλληλα, η αλβανική εφημερίδα «Τelegraf» σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στο Πόγραδετς εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών μαζί με έναν ιερέα. Πρόκειται, για την τρίτη επίσκεψη της επιτροπής αυτής, αποστολή της οποίας είναι να βρει τους τάφους των 150 Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν στην πόλη αυτή σε μάχη με τους Ιταλούς.

 

Η αποστολή λοιπόν αυτή έφτασε, στην πόλη «λίγες ημέρες μετά τις απειλές που διατύπωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, κ.Γ. Σούρλας, σύμφωνα με τις οποίες, η Αλβανία θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξή της στην ΕΕ, εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για τα στρατιωτικά νεκροταφεία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής αποστολής, σύντομα θα ξεκινήσουν την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών. Οι επικεφαλής της αποστολής ήρθαν σε επαφή με κάτοικο της πόλης, ο οποίος ήταν ένας από τους εργάτες που ασχολήθηκαν με την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών από τον χώρο όπου είχαν ενταφιαστεί στη νέα τοποθεσία όπου βρίσκονται σήμερα. Ο πολίτης αυτός, που ονομάζεται Σίρι Mέρκο, ενημέρωσε για την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών από την τοποθεσία όπου βρίσκονταν, διότι εκεί θα χτιζόταν ένα εργοστάσιο. Κατά την εκταφή οι εργάτες βρήκαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων, και τις μεταλλικές ταυτότητες με τον προσωπικό αριθμό που έφερε ο κάθε στρατιώτης.

Η νέα τοποθεσία όπου ενταφιάστηκαν οι 150 Έλληνες στρατιώτες βρίσκεται κοντά σε υδραγωγείο, στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Βερντόνε.

Μην ξεχνάμε πως τον χειμώνα του 1940-41, στην Αλβανία, έχασαν τη ζωή τους 7.979 αξιωματικοί και στρατιώτες. Αν και πέρασαν 75 χρόνια από τότε, τα οστά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρώων μας, που έπεσαν πολεμώντας τον εισβολέα πέρα των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων, εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα σε πλαγιές, βουνά και δάση στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο, μέχρι τη Χειμάρρα.

Αξιοπρόσεκτο είναι πως οκ.Γιώργος Σούρλας, στο βιβλίο του «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», αναφέρεται σε περιοχές στο αλβανικό έδαφος όπου είναι θαμμένοι Έλληνες ξεχασμένοι ήρωες.

 

Μεταξύ αυτών, η θέση Ντραγκότι Κλεισούρας, όπου μόνο ένας σταυρός μαρτυρά την ύπαρξη ομαδικού τάφου 600 Ελλήνων στρατιωτών. Εκεί τους εναπόθεσαν οι Ιταλοί, όταν μετά τον πόλεμο συγκέντρωσαν τα οστά των δικών τους πεσόντων –που έφεραν μεταλλικές ταυτότητες– και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Εγκαταλειμμένο νεκροταφείο με Έλληνες πεσόντες υπάρχει και στις πλαγιές του όρους Μπουρέτο, πλησίον της ελληνοαλβανικής μεθορίου, κοντά στην πυραμίδα 24 και ανάμεσα στα χωριά Ροντάτες και Άνω Επισκοπή. Πρόκειται για έκταση ενός στρέμματος, περιφραγμένη, με πέτρινο τοίχο, όπου είναι θαμμένοι 40 Έλληνες που έπεσαν στις μάχες που έγιναν στην περιοχή αρχές Δεκεμβρίου του 1940. Τα στοιχεία των νεκρών που είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο είναι γνωστά, ωστόσο χρειάζεται ταυτοποίηση (μέθοδος DNA), αφού επί κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία καταστράφηκαν οι σταυροί πάνω στους οποίους αναγράφονταν τα ονόματα.

Επίσης, στις πλαγιές της Τρεμπεσίνας και στη θέση Σέβρανι-Φράταρι, όπου δόθηκαν σκληρές μάχες τα Χριστούγεννα του 1940, άγνωστη παραμένει η θέση που έχουν ταφεί οι 336 Έλληνες πεσόντες.

Δυστυχώς, η Αλβανία αρνείται να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη διευθέτηση ενός θέματος που, πάνω απ’ όλα, είναι ανθρωπιστικό.

Παρά τη μονογραφή ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στη Βόρεια Ήπειρο (2008), το αλβανικό κράτος εξακολουθεί να μηχανεύεται εμπόδια στη διευθέτηση αυτού του ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας θέματος για όλο τον ελληνικό λαό.

Η Μεικτή Επιτροπή που συστάθηκε το 2010, μετά την κύρωση της συμφωνίας από την αλβανική Βουλή, συνεδρίασε μονάχα μία φορά το 2012 και από τότε, με διάφορες προφάσεις από την αλβανική πλευρά, το θέμα έχει «κολλήσει».

Επειδή, η διαδικασία εκταφών και συγκέντρωσης των οστών, με στόχο να ταφούν σε οργανωμένα νεκροταφεία προκειμένου να τους αποδίδονται οι ανάλογες τιμές, σταμάτησε πρόωρα, λόγω των αντιδράσεων από Αλβανούς εθνικιστές, που είδαν πίσω από τη δημιουργία των ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στην περιοχή το πρώτο βήμα για την… αυτονόμηση της Β. Ηπείρου από την Αλβανία.

Επειδή ,ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ευοδωθεί, καθώς είναι αδιανόητο να μην υποχωρήσουν οι αντιστάσεις και η αδιαφορία, από όπου και εάν προέρχονται, μπροστά στο ιερό καθήκον, τον πατριωτισμό και τον ανθρωπισμό.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πώς είναι δυνατόν να παραμένουν άταφοι επί 75 χρόνια ήρωες της εποποιίας του 1940; Αυτοί που έδωσαν μαθήματα καθήκοντος για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκείνοι που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

2. Θα ταφούν έστω και τώρα τα εκατοντάδες ελληνικά πτώματα των στρατιωτών μας αξιοπρεπώς και με όλες τις τιμές;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος