Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1497/27.11.2015

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Δυστυχώς, με τις «ευλογίες» και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επικρατεί η λογική του κέρδους πάνω στο «πτώμα» της χρεοκοπίας, στην απελπισία αυτού που δεν έχει να πληρώσει και στην εθνική ιδιοκτησία αυτού που δε μπορεί να την προστατεύσει. Παρόλο λοιπόν τις τραγικές συνέπειες που αναμένεται να έχουν τα νέα δεδομένα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της 1ης Κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι δανειολήπτες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και ένα νέο, πρωτοφανές δίλημμα.

Συγκεκριμένα, μπορεί να αναρτήθηκαν στο taxisnet τα νέα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου αυτά να πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, επικρατεί όμως σύγχυση στις τάξεις των δανειοληπτών, για το αν πρέπει ή όχι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο εκατοντάδες συμπολίτες μας απευθύνθηκαν ήδη στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, έφερε στη δημοσιότητα το ιστολόγιο του μη κερδοσκοπικού σωματείου Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ ( http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2015/11/2016.html).

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανάρτηση αναφέρεται : “Για να υπαχθεί ο δανειολήπτης στο νέο «Νόμο Κατσέλη», σε αντίθεση με τον προηγούμενο νόμο, δεν φτάνει να βρίσκεται μόνο σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων και των καρτών του αλλά, σύμφωνα με το γράμμα του νέου νόμου, πρέπει να βρίσκεται σε ΓΕΝΙΚΗ αδυναμία πληρωμής οποιασδήποτε εκ των υποχρεώσεών του σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αφού ο νέος «Νόμος Κατσέλη» περιλαμβάνει, εκτός από τις οφειλές στις τράπεζες, και αυτές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι λοιπόν, ο δανειολήπτης που πληρώνει πχ τον ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας ή έχει έστω υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν πληροί την προϋπόθεση της γενικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να υπαχθεί στο νέο «Νόμο Κατσέλη» και, έτσι, να μην έχει καμία δυνατότητα προστασίας της 1ης κατοικίας του από τους πλειστηριασμούς”.

Επειδή, αν κάποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, το ποσό διπλασιάζεται και βεβαιώνεται στον ΑΦΜ του κατόχου του οχήματος, κινδυνεύοντας έτσι από εναντίον του πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή, ήδη όσοι έχουν κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του νέου νόμου, παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, ερωτάσθε και παρακαλώ να μας απαντήσετε ευθέως και ξεκάθαρα, με ένα απλό "ΝΑΙ" ή με ένα "ΟΧΙ" :

1. O κάτοχος του οχήματος που έχει κόκκινο δάνειο, εάν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του ή τον ΕΝΦΙΑ της 1ης Κατοικίας του ή, έστω, ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χάνει, ναι ή όχι, το δικαίωμα προστασίας της 1ης Κατοικίας του, σύμφωνα με το γράμμα του νέου Νόμου «Κατσέλη» και του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου;

 

2. Και εφόσον η απάντηση είναι "ΟΧΙ", όπως εύχεται να είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αλλά και το σύνολο των υπερχρεωμένων Ελλήνων δανειοληπτών, προτίθενται οι ερωτώμενοι υπουργοί να εκδώσουν σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους, προκειμένου να μην επικρατήσει σύγχυση, με αντίθετες και αντιφατικές αποφάσεις, κατά τις εκδικάσεις των δικαστικών προσφυγών υπαγωγής στο νέο "Νόμο Κατσέλη";

 

3. Τέλος, αν η απάντηση είναι το απευχόμενο "ΝΑΙ", έχει υπολογίσει η κυβέρνηση την απώλεια των δημοσιονομικών εσόδων και τον εκτροχιασμό που αυτή θα επιφέρει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, που θα κληθούμε να συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, οι εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, έστω και με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, δεν θα το πράττουν και, εκμεταλλευόμενοι δικαίως το κίνητρο που τους παρέχει ευθέως η ίδια η πολιτεία, δια των νομοθετημάτων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα επιλέγουν τη ΓΕΝΙΚΗ κατά το γράμμα του νέου "Νόμου Κατσέλη" στάση πληρωμών, προκειμένου να μπορούν έτσι να εξασφαλίσουν τις νέες προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για την προστασία της 1ης κατοικίας τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος