Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:1425/25.11.2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Ήταν 9 Φεβρουαρίου του 2014..., όταν η εφημερίδα “Το Βήμα”, σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας κομπίνα-μαμούθ με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ανέφερε τα εξής:

“Τεράστια απάτη ύψους 220 εκατ. ευρώ, συνοδευόμενη από εγκληματικές επιθέσεις, παράνομες παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες ενέργειες ερευνούν με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ, οι δικαστικές αρχές αλλά και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης OLAF.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η παράνομη είσπραξη κοινοτικών κονδυλίων από ομάδες ιδιωτών, έχοντας πιθανώς συνεργασία με κρατικούς υπαλλήλους, για προγράμματα που σχετίζονται με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Τα δύο έγγραφα που εστάλησαν από τους υπευθύνους της Κοινωνίας της Πληροφορίας προς τον κ. Δένδια και την Εισαγγελία, στα οποία γίνεται αναφορά για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με σειρά εγγράφων και μαρτυριών που αποκαλύπτει «Το Βήμα» οι υπεύθυνοι της ΚτΠ έχουν ενημερώσει από το προηγούμενο καλοκαίρι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές ότι έχουν εντοπίσει σειρά παράνομων συναλλαγών. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «ζουν σε ένα καθεστώς τρόμου» καθώς έχει μαχαιρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας ένα διευθυντικό στέλεχος της ΚτΠ, έχουν δεχθεί επιθέσεις και άλλοι υπάλληλοι, ενώ έχουν εντοπισθεί «πομποί παρακολούθησης οχημάτων» στο αυτοκίνητο του διευθυντή της ΚτΠ κ. Αντ. Ιωαννίδη. Οι υπεύθυνοι των αρμοδίων υπηρεσιών μιλούν για «τεράστιας σημασίας υπόθεση, την οποία παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών δεκάδων ατόμων».

Σε έγγραφο που είχε σταλεί από την ΚτΠ στις 13 Αυγούστου 2013 προς την Εισαγγελία της Αθήνας και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αναφορά για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Όπως σημειώνεται, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, οι 27 από τις συνολικά 133 υποβληθείσες προτάσεις (σχετικά με πληροφορική) προϋπολογισμού 38,2 εκατ. ευρώ εμφάνιζαν μεταξύ τους μερικά «προβληματικά» κοινά χαρακτηριστικά. Και οι 27 υποβλήθηκαν από ισάριθμες υπό ίδρυση ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ) - μία από αυτές αφορούσε ιστοσελίδα συνοικεσίων και ερωτικών ραντεβού-, σε καθεμία από τις οποίες αποκλειστικός μέτοχος εμφανίζεται να είναι μία βρετανική holding εταιρεία, ενώ όλες έχουν συσταθεί την ίδια ημερομηνία. Στις 25 από τις 27 «προβληματικές» προτάσεις οι διευθυντές των holding εταιρειών είναι κύπριοι δικηγόροι με βιογραφικά εντελώς διαφορετικά από αυτά που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες κυπριακών δικηγορικών γραφείων. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα και την αλληλογραφία που είχαν οι υπεύθυνοι της ΚτΠ με έξι κυπριακά γραφεία, οι «εγκέφαλοι» της κομπίνας είχαν αρχικά συστήσει τις βρετανικές εταιρείες με τη μορφή offshore, με τη συμμετοχή κυπρίων δικηγόρων. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν τη μορφή τους και τα βιογραφικά των συμμετεχόντων κυπρίων δικηγόρων ώστε να τις παρουσιάσουν σαν holding εταιρείες και να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους σε οποιονδήποτε έλεγχο.

Περαιτέρω προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι των 27 βρετανικών εταιρειών εκπροσωπούνταν από τους υπαλλήλους μιας εταιρείας πληροφορικής με έδρα το Μαρούσι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την έρευνα και έκαναν λόγο για «μεροληπτική αντιμετώπιση σε βάρος μας». Το εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι ότι η ίδια εταιρεία στο Μαρούσι «σχετίζεται» και με άλλα προβληματικά επιδοτούμενα προγράμματα της ΚτΠ. Οι δράσεις Digi Retail, Digi Content, Digi Lodge και Digi Mobile με συνολική επιδότηση περίπου 180 εκατ. ευρώ προορίζονταν για την ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου, ψηφιακού, ευρυζωνικού περιεχομένου, και για τη δημιουργία συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Ως δικαιούχοι αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων κρίθηκαν περίπου 400 πρόσωπα, κυρίως ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, σε όλη την Ελλάδα, που φέρεται να δημιούργησαν σχετικές ψηφιακές πλατφόρμες. Σύμφωνα ωστόσο με έγγραφα που συντάχθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, και στις τέσσερις αυτές επιδοτούμενες δράσεις με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εντοπίστηκαν παράνομες ενέργειες. Όπως σημειώνεται, «οι τρεις προμηθεύτριες εταιρείες στις οποίες υπερσυγκεντρώνονται οι προϋπολογισμοί των ανωτέρω δράσεων φέρονται να ταυτίζονται ως προς τη δραστηριότητα και την καταστατική τους έδρα στην ίδια διεύθυνση (στην οδό Norway Gate στο Λονδίνο) και με ίδια στοιχεία επικοινωνίας». Επιπλέον προέκυψε ότι σχεδόν όλοι οι εκατοντάδες δικαιούχοι της επιδότησης δεν κατέβαλαν τα χρήματα - ο καθένας ξεχωριστά - για την εγκατάσταση των ψηφιακών συστημάτων στις ιστοσελίδες τους στις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες. Διαπιστώθηκε ότι έβαζαν τα ποσά στην ίδια τράπεζα, στο ίδιο υποκατάστημα (στο Κολωνάκι) σχεδόν τις ίδιες ημέρες οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των προμηθευτριών εταιρειών, οι οποίοι εμφανίζονταν να πλήρωναν τον... εαυτό τους. Έγινε βάσιμη η υπόνοια ότι δίνονταν επιδοτήσεις για εικονικά έργα και συναλλαγές και ότι ουσιαστικά αυτές οι καταθέσεις ήταν ανακύκλωση του ίδιου ποσού που «έμπαινε και έβγαινε» στις τράπεζες. Επιπλέον ανέκυψε ότι τα κοινά γραφεία των τριών προμηθευτριών εταιρειών στο Λονδίνο αντιστοιχούσαν σε μια διώροφη οικία όπου διαμένει μια οικο- γένεια. Παράλληλα, και οι τρεις βρετανικές εταιρείες έχουν έδρα στην Ελλάδα το ίδιο γραφείο στο Μαρούσι που σχετίζεται με το προαναφερόμενο «κόλπο» των 27 εταιρειών στο πρόγραμμα «Ψηφιακής σύγκλισης» μέσω Κύπρου. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε τρεις Έλληνες - ένας πρώην χρηματιστής, ένας αναλυτής υπολογιστών και ένας ιδιώτης - που εμφανίζονταν να εκπροσωπούν τις τρεις βρετανικές εταιρείες αλλά και να καταθέτουν τα χρήματα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο «Βήμα» ότι «πραγματοποιούμε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα - στην Πάτρα, στη Χαλκιδική, στους Λειψούς και αλλού - για να διαπιστώσουμε τα μεγέθη της απάτης. Γίνεται ταυτόχρονη έρευνα από δύο υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, από τις δικαστικές αρχές, ενώ ενημερώνεται κλιμάκιο της OLAF που έρχεται κυρίως γι' αυτόν τον λόγο στην Ελλάδα. Εξετάζουμε τις τυχόν διασυνδέσεις των ίδιων των προσώπων που έπαιρναν τα κονδύλια με υπαλλήλους της ΚτΠ. Έχουμε ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ψάχνουμε και άλλες πτυχές παράτυπων ενεργειών από στελέχη του εν λόγω φορέα». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λεωνίδας Κουμπούρας που εκπροσωπεί νομικά τους εκπροσώπους των εταιρειών σημείωσε: «Τα έργα από τις βρετανικές εταιρείες εκτελέστηκαν κανονικά. Τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν από τους ίδιους δικαιούχους της επιδότησης στις αγγλικές προμηθεύτριες εταιρείες για λόγους συντόμευσης της σχετικής διαδικασίας. Όλα αυτά προέρχονται από τη συνεργασία Ελλήνων ιδιωτών με έναν γνωστό ιρλανδό "μετρ" της πληροφορικής. Όλα έχουν γίνει νομίμως. Πίσω από τις κατηγορίες κρύβονται άλλες σκοπιμότητες και παρα- νομίες στην ΚτΠ».

Το μεγάλο σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχει απασχολήσει και την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ λόγω των εγκληματικών ενεργειών που φέρεται να το συνοδεύουν. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Μαΐου 2013 ο πρόεδρος της ΚτΠ κ. Αντώνης Ιωαννίδης στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια σημείωνε: «Δέχομαι έμμεσα και άμεσα απειλές που αφορούν την προσωπική μου ασφάλεια και της οικογενείας μου προκειμένου να πεισθώ να διακόψω τη διερεύνηση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων». Ο κ. Ιωαννίδης ζητούσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2012 έξω από τα γραφεία της ΚτΠ στο Μοσχάτο συνέβη- σαν δύο διαδοχικές επιθέσεις με μαχαίρι, στη δε δεύτερη εξ αυτών τραυματίστηκε εξαιρετικά σοβαρά ο διευθυντής Κρατικών Ενισχύσεων της ΚτΠ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 εντοπίστηκε μηχανισμός παρακολούθησης στο αυτοκίνητο του κ. Ιωαννίδη.”

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Είναι εν γνώση σας τα όσα αποκαλυπτικά αναφέρονται στο εν λόγω ρεπορτάζ; Και εάν ναι σε τι ενέργειες έχετε προβεί και με ποιο αποτέλεσμα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες, καθώς το συγκεκριμένο θέμα διαιωνίζεται καιρό, προτίθεστε να προβείτε, έτσι ώστε και να βγουν όλα στο φως και να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα που τυχόν έχουν εισπράξει παρανόμως;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος