Λίστα αντικειμένων
Αρ. πρ. 58/12-2-2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πολλοί συνάδελφοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της περασμένης Κοινοβουλευτικής θητείας ανάλωσαν πολλή φαιά ουσία, είτε κάνοντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, είτε παροτρύνοντας και ενισχύοντας τους αρμόδιους Κυβερνητικούς και κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να προχωρήσουν σε βάθος οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ αλλά και των υπολοίπων που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί, έτσι ώστε να γυρίσει στα κρατικά ταμεία μέρος της πραγματοποιημένης φοροκλοπής από τους έχοντες και κατέχοντες προ και μετά την εμφάνιση της τρέχουσας κρίσης στη χώρα μας. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή, κατέθεσα έναν αριθμό από Ερωτήσεις, σχετικές με το ζήτημα της παρούσας, οι οποίες επισυνάπτονται στο τέλος της παρούσας...
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 5434/505/24-12-2012 Ερώτησε & ΑΚΕ, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που κατέθεσαν οι βουλευτές, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης & Παναγιώτης Κουρουμπλήςτέθηκαν υπόψη του τότε αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την αξιοποίηση των δεδομένων της λίστας, έχοντας δεδομένο το ότι είχε προηγηθεί η επίκληση πολλών τεχνικής φύσης προβλημάτων σχετικά με την εγκυρότητα της μεθόδου αρχικής απόκτησής της. Περαιτέρω, οι ως άνω ζήτησαν να πληροφορηθούν επί τούτου λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες αναζήτησης & κτήσης των πληροφοριών της λίστας. Η δρομολογηθείσα απάντηση στους άνω βουλευτές από το Υπ. Οικονομικών, ως: «ΓΚΕ 1013724 ΕΞ 2013/2162/24-1-2013» ανέδειξε τη λήψη πρόνοιας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να παραληφθούν τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ, έπειτα από ανάλογη παραγγελία του Εισαγγελέα, κ. Πεπόνη, ενώ σημειωτέο, το γεγονός και μόνο ότι η Ελληνική κυβέρνηση προέβη μέχρι και σε δαπάνες μετάβασης κλιμακίου αρμοδίων υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου για την αρμόδια και ασφαλή παραλαβή του αντιγράφου της εν λόγω λίστας, αποδεικνύει το μέγεθος της σημασίας των ωφελημάτων που μπορεί να προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο από την αξιοποίησή της.
Περαιτέρω, με την υπ’ αρ. 7361/31-3-2014 Ερώτηση της βουλευτού, κ. Γιαταγάνα προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, στηλιτεύεται ο αργός ρυθμός αξιοποίησης των δεδομένων της ως άνω λίστας (179 αναζητήσεις ευθυνών από 2062 περιπτώσεις), γίνεται αναφορά στην τραγική υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για την τεκμηριωμένη διεκδίκηση και επαναπατρισμό των όποιων προϊόντων φοροδιαφυγής υποκρύπτει η λίστα και σχολιάζεται αρνητικά η γενικόλογη και αόριστη θέση του τότε εκπροσώπου της Γ. Γραμματείας Εσόδων, περί του ότι: «γίνεται κάποιος έλεγχος» για μερικές εκ των υποθέσεων της λίστας... Στη συνέχεια, η βουλευτής απευθύνει ερωτήματα απόδοσης εξηγήσεων για τους αργοπορημένους χειρισμούς, την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας ΣΔΟΕ και τη μη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για τον καταλογισμό προστίμων στα υπόλοιπα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα.
Η απάντηση που κοινοποιήθηκε στην ερωτώσα βουλευτή από το Υπουργείο Οικονομικών, ως: «ΓΚΕ 1066683 ΕΞ 20142851/25-4-2014» ήταν ένα μνημείο αοριστολογίας και γενικολογίας, όπου εκλείπει κάθε σοβαρή αντιμετώπιση των ερωτημάτων που τέθηκαν υπόψη του αρμόδιου Υπουργού.
Ακόμα, με την Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, υπ’ αρ. 2376/9-9-2014 ο βουλευτής, κ. Στ. Κοντονής, αναζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης τους λόγους για τους οποίους δεν λήφθηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα τα απαραίτητα μέτρα ποινικής δίωξης κατά του κομβικής σημασίας Μάρτυρα, που εξετάστηκε στα πλαίσια της τότε σχηματισθείσας προανακριτικής Επιτροπής, κ. Πλασκοβίτη, ο οποίος, κατέχοντας θέση Γεν. Γραμματέα, του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την επίμαχη περίοδο της διαχείρισης της λίστας στην ελληνική κυβέρνηση, υπέπεσε σε σωρεία ψευδών, αντιφάσεων και ανακριβειών. Ο εν λόγω, κατά τους ισχυρισμούς του βουλευτή,απάντησε με απαράδεκτη προχειρότητα και ανακρίβεια σε ένα σύνολο ερωτημάτων σχετικά με τα διαλαμβανόμενα γύρω από την αρμόδια έγκυρη αίτηση και διαμετακομιδή της λίστας Λαγκάρντ στην τότε Ελληνική κυβέρνηση, παρά την υψηλή θέση ευθύνης που κατείχε στον ειδικό για το ζήτημα μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν δικαιολογεί την ποιότητα κατάθεσης, στην οποία προέβη. Ο βουλευτής αναζήτησε εξηγήσεις για το αν έχουν παραδοθεί τα πρακτικά με την προβληματική κατάθεση του ως άνω στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για το χρόνο παράδοσης και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αναμενόμενη διαδικασία απόδοσης ευθυνών στον τότε Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαντώντας με το υπ’ αρ. πρ. «647/2-10-2014» έγγραφό του, ανέφερε, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών κατά του ως άνω πρώην Γενικού Γραμματέα, του Υπουργείου Οικονομικών, για το ποινικό αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα, γεγονός που αποκαλύπτει, ότι έχει γίνει ευρέως προφανές, πως λήφθηκαν ποικίλης προέλευσης πρωτοβουλίες για απόκρυψη των αποκαλυπτικών πληροφοριών της λίσταςΛαγκάρντ, άγνωστο από ποιους, είτε υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση, είτε άλλους ενδεχόμενα διαπλεκόμενους με την ελληνική πολιτική ηγεσία εξωγενείς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης Κυβερνητικής θητείας, εξ’ άλλου, ο Γ. Γρ. Διαφάνειας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γ. Σούρλας, δημοσιοποίησε με Δελτίο Τύπου επιστολή, που απέστειλε στον τότε και νυν διοικητή της ΤτΕ, Ι. Στουρνάρα, με την οποία τον καλεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, αναφορικά με τα ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια. Υποστηρίζει, ότι μεγάλο μέρος από αυτά τα ανεξόφλητα στις τράπεζες δάνεια (περί τα 23 δις ευρώ) είναι αναμενόμενο να περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Νικολούδη (Λουξεμβούργου) και σε όλες τις άλλες λίστες, όπου αναφέρονται καταθέσεις Ελλήνων.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, δε, ότι ο κ. Σούρλας, μιλώντας τότε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι έχει δεχθεί απειλές και ότι αισθάνεται αβοήθητος, όπως επίσης, ότι έχει διαπιστώσει απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει σε αίτημα του ιδίου και για το λόγο αυτό, προέβη στην έκδοση σχετικού δελτίου τύπου.
Επειδή τα παρακάτω ερωτήματα, όπως τα ανέδειξα ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών με σχετικές Ερωτήσεις μου στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, εντός της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, είτε δεν έτυχαν απάντησης, είτε όπου έλαβα «απαντητικό κείμενο», τα όποια γραφόμενα ήταν επίφαση απάντησης και όχι σαφής απάντηση στα εκάστοτε ερωτώμενα.
Επειδή ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, είχε αποφανθεί ότι μπορεί η λίστα Λαγκάρντ, εν προκειμένω, να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, αλλά οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, περιέργως, αποφάσισαν(!)ενίοτε να χρησιμοποιήσουν ελάχιστες φορές πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, χωρίς να τις θεωρούν αποδείξεις.
Επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν έχουν ελεγχθεί (και πόσοι) εν ενεργεία και πρώην βουλευτές, δήμαρχοι, υπουργοί κλπ από το ΣΔΟΕ, ξεκινώντας από το 2009 (οπότε και ξεκίνησε η σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία) ως σήμερα, ενώ κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι επώνυμοι πολιτικοί πρωταγωνιστές της εφαρμογής των πολιτικών του μνημονίου περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Επειδή είναι καιρός να μάθει επιτέλους η εθνική αντιπροσωπεία, εάν το Ελληνικό Δημόσιο και όλος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός (εφορίες και ΣΔΟΕ) έχει αξιοποιήσει στην πράξη το πληροφοριακό υλικό της Λίστας Λαγκάρντ.
Επειδή όλατα 2.062 ονόματα, ειδικά της λίστας Λαγκάρντ, είναι δυνατόν, με δεδομένη την ύπαρξη σχετικής πολιτικής βούλησης, να αποσταλούν τάχιστα στις αρμόδιες κατά τόπους ΔΟΥ, όπου ο κάθε ελεγχόμενος υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή του, προς περαιτέρω διερεύνηση και καταλογισμό προστίμων.
Επειδή οι μη δικαιολογημένες από νόμιμα εισοδήματα καταθέσεις των υπόλογων συμμετεχόντων στις ως άνω λίστες επισείουν την ποινική δίωξη των εν λόγω σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), πέραν των προστίμων λόγω μη καταβολής του διαφυγόντα φόρου εισοδήματος κλπ, τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν με έκτακτου χαρακτήρα διαδικασίες δέσμευσης περιουσιακών ή άλλων στοιχείων.
Επειδή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας έφθασαν καταγγελίες στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος για το ότι στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και πανίσχυρος και μεγαλοτραπεζίτης-συνομιλητής της προηγούμενης συγκυβέρνησης με τα μέλη της οικογένειάς του, ο οποίος, από κοινού με τη σύζυγό του και τα παιδιά του,φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες έχουν βγάλει εκατομμύρια μέσα από τη συνεργασία με την τράπεζα που διοικεί, ακόμα και μέσω κρυφών «συμφωνιών», που δεν γνώριζαν οι άλλοι μέτοχοι.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Τελικά, πόσοι ελέγχθηκαν από τη "λίστα Λαγκάρντ" ή τη «λίστα Λουξεμβούργου» και ποιά ποσά απεκόμισε συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο από τον παραπάνω έλεγχο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας;
2. Πόσοι πολιτικοί (εν ενεργεία και πρώην: βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ) ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για συμμετοχή στις λίστες Λαγκάρντ& Λουξεμβούργου και για πόσους καθυστερεί ο έλεγχος;
3. Υπάρχει η πρόθεση και πολιτική βούληση από μέρους της συγκυβέρνησης να αξιοποιηθούν τα πορίσματα των διαπιστώσεων και διασταυρώσεων με ξένες πηγές αλλά και οι φυσικές μαρτυρίες προς τεκμηρίωση των υποθέσεων φοροδιαφυγής από περιπτώσεις προσώπων, που συμμετέχουν σε λίστες τύπου «Λαγκάρντ» ή «Λουξεμβούργου»;
4. Υπάρχουν κωλύματα για την αξιοποίηση των στοιχείων, που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία, εντός και εκτός Ελλάδος; Αν «ναι», ποια είναι αυτά;
5. Πόσες μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ, βασιζόμενες σε δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ ή του Λουξεμβούργου;
6. Έχει κάποιος νομικός παραστάτης ελεγχόμενου από τις λίστες που θίγει η παρούσα, που να προβάλει τον ισχυρισμό, ότι οι ελεγκτές χρησιμοποιούν παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα;
7. Έχουν οποιαδήποτε κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας ή υπηρεσιακοί παράγοντες εγείρει ενστάσεις για τη χρήση της λίστας ως αποδεικτικού μέσου; Αν «ναι», ποια είναι τα ονόματά τους;
8. Οι περιπτώσεις ελέγχου επεκτείνονται και στους μηδενικούς λογαριασμούς των ονομάτων που συμμετέχουν στη λίστα; Θα επεκταθεί ο έλεγχος στις κινήσεις προ του όποιου πιθανού τεχνικού «μηδενισμού» των εν λόγωλογαριασμών των υπόλογων;
9. Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στις ελβετικές για παροχή πληροφοριών σχετικά με καταθέτες της λίστας, που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες ελβετικές τράπεζες;
10. Έχει δρομολογηθεί η εκδίκαση της ποινικής δίωξης για ψευδορκία κατά του πρώην Γ. Γραμματέα, του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Πλασκοβίτη, για τοςυ ως άνω αναφερθέντες λόγους; Αν «ναι», σε ποια πορίσματα κατέληξε η εισαγγελική έρευνα και ποιοι αποκαλύπτεται ότι κρύβονται πίσω την πρόκληση καθυστερήσεων & εμπλοκών στη διαδικασία της αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ;
11. Παρενέβη ο Οικονομικός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά από τις γραπτές συγκλονιστικές καταγγελίες του ως άνω αναφερόμενου στελέχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Διαφάνειας της προηγούμενης κυβέρνησης, κ. Σούρλα; Αν «όχι», για ποιο λόγο;
12. Σε περίπτωση που η κυβέρνησή σας διαπιστώσει πλήρη αδράνεια και κωλυσιεργεία των αρμοδίων Υπηρεσιών ή των οργάνων της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας στο θέμα της παρούσας, σκοπεύετε να καλέσετε σε λογοδοσία μέσω ΕΔΕ, τόσο τους τότε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενδεχόμενα παρέλειψαν το καθήκον τους, όσο και τους πρώην κυβερνητικούς για τον ίδιο λόγο, με τη σύγκληση σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή;
Ο ερωτών βουλευτής
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |