Loading...
 Start Page

Αρ. πρ. 35/2/11-2-2015

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Οικονομικό Εισαγγελέα

Γ. Γρ. Εσόδων

ΣΔΟΕ

 

 

Έχοντας στηλιτεύσει και εγκαλέσει πολλές φορές ως Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (ΧΡΙΚΕ) σε Ερωτήσεις μας, μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για επιζήμιους κατά τη γνώμη μας χειρισμούς στο θέμα της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ» (βλ. 6 επισυναπτόμενες), διαπιστώσαμε με ικανοποίηση, ότι σε παρόμοιο έλεγχο είχαν προβεί και άλλοι βουλευτές. Κάνοντας μια σύνοψη των όσων είχαν διατυπωθεί σε κείμενα σχετικών ερωτήσεων, θέτουμε υπόψη σας μια σειρά από κοινής αποδοχής προβλήματα και παραδοχές στο θέμα/σκάνδαλο, κατά τη γνώμη μας, της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ», ως εξής:

 

Στις 3/7/2013, ο βουλευτής, Αθ. Αθανασίου, είχε αναφερθεί σε εξευτελιστικές για τη χώρα μας δημοσιεύσεις του ξένου τύπου, κατά τις οποίες, μεγάλης οικονομικής επιφάνειας παράγοντες του αθλητισμού εξέφραζαν απειλές με χυδαίο ύφος προς του υπεύθυνους για την πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ». Οι ερωτήσεις που απευθύνθηκαν από τον βουλευτή στον αρμόδιο Υπουργό, αναζητούσαν απάντηση στο περί νομιμοποίησης ή όχι της διαδικασίας της πώλησης, κατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ζητήθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, για το αν ασκήθηκαν ή όχι πιέσεις, γύρω από την πώληση του ΟΠΑΠ.

 

Στις 23/10/2012, κατέθεσαν σχετική με το θέμα της παρούσας Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου οι βουλευτές: Πέτρος Τατσόπουλος, Γεώργιος Πάντζας, Μαρία Κανελλοπούλου, Αναστάσιος Κουράκης, Παναγιώτα Δριτσέλη, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Τζένη Βαμβακά, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου, Μανώλης Γλέζος, Χρήστος Μαντάς, Στέφανος Σαμοϊλης, Ρένα Δούρου, Ευγενία Ουζουνίδου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, Γιάννης Σταθάς, Νίκος Συρμαλένιος, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Βασίλης Κυριακάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Χαρά Καφαντάρη, Σταύρος Κοντονής, Αφροδίτη Σταμπουλή, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Μπόλαρη, Δημήτρης Γάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Γιώργος Βαρεμένος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Βασιλική Κατριβάνου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ηρώ Διώτη, Σοφία Σακοράφα, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Βούτσης, Ιωάννα Γαϊτάνη & Παναγούλης Στάθης.

 

Στην εν λόγω Ερώτηση γίνεται κατανοητό, πως η πώληση των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην «ΟΠΑΠ ΑΕ» και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, θα στερήσει από το κράτος σημαντικά ποσά, που ήταν εφικτό με πολιτική πρωτοβουλία/Απόφαση να διοχετεύονταν στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

 

Επιπλέον, άσχετα από τις καταστατικές δεσμεύσεις του Οργανισμού και την παρέλευση της υποχρέωσης για κατεύθυνση μέρους των κερδών υπέρ της χρηματοδότησης κοινωνικών ή πολιτιστικών δράσεων (Ν.3697/2008), όπως δηλώνεται στην απάντηση που προέκυψε στην εν λόγω Ερώτηση, έστω το χορηγικό ανταποδοτικό πρόγραμμα του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως ισχυρίζονται οι ερωτώντες, ήταν δυνατόν να καλύψει σημαντικό μέρος δαπανών υπέρ της προαγωγής της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, καθώς, ειδικά στην περίπτωση του Πολιτισμού, οι εν λόγω χορηγίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Περαιτέρω, στις 13/03/2013 οι Βουλευτές, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Βούτσης Νίκος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Παπαδημούλης Δημήτρης, Δρίτσας Θεόδωρος, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος & Διώτη Ηρώ δηλώνουν σε επί τούτου Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του «ΟΠΑΠ ΑΕ», μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί, ίσως, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

Ο «ΟΠΑΠ ΑΕ» είναι, όπως ισχυρίζονται οι ως άνω, διαχρονικά, μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στα κρατικά έσοδα. Η πώληση του μεριδίου του Δημοσίου, με βάση την τότε επικαιρότητα, δεν μπορεί, κατά την κρίση των ερωτώντων, παρά να αποδειχθεί ζημιογόνα, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι προοπτικές κερδοφορίας του οργανισμού.

 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως διατυπώνεται στην εν λόγω Ερώτηση, τα επόμενα 10 χρόνια τα καθαρά κέρδη του οργανισμού αναμενόταν να πολλαπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα 3 δις €. Εκτιμάται, δε, από τους ερωτώντες, ότι τα κέρδη του Δημοσίου, πέραν της φορολογίας, μπορεί και να ξεπεράσουν το 1 δις €, ποσό πολύ υψηλότερο από το διαφαινόμενο τίμημα πώλησης. Επιπλέον, η ίδια η φύση της πωλούμενης δραστηριότητας καθιστά επιβεβλημένη τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.

 

Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ισχυρίζονται οι ερωτώντες, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, της ΕΕΕΠ, η οποία μάλιστα είναι υποστελεχωμένη και επί της ουσίας, δεν λειτουργεί. Τα τυχερά παίγνια αποτελούν μια μορφή «φορολογίας» και μάλιστα αντίστροφα προοδευτική, όπως επισημαίνουν οι ως άνω βουλευτές. Συνεπώς, η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του «ΟΠΑΠ ΑΕ» συνιστά, επί της ουσίας, πώληση του πελατολογίου του οργανισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα, καταλήγουν. Όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για νέες επενδύσεις, δηλώνουν οι ερωτώντες, αλλά και οι επενδύσεις αυτές δεν είναι θεμιτές από τη σκοπιά της προστασίας των καταναλωτών.

 

Πολλά ζητήματα, κρίνουν περαιτέρω οι ως άνω ερωτώντες, προκύπτουν σε σχέση με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης καθαυτή, την οποία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Έχει στηθεί μέσω του τελευταίου, κατά τους βουλευτές, ένα πεδίο σύγκρουσης ισχυρών εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν ορισμένες υποψήφιες αγοράστριες εταιρίες πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό κλπ.

Το κυρίαρχο ζήτημα, όπως το αναδεικνύουν οι ως άνω βουλευτές, ήταν το αν υφίστανται μηχανισμοί ελέγχου των πράξεων και των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

 

Στις 02/10/2012, οι βουλευτές Στ. Παναγούλης & Αθ. Αθανασίου κατέθεσαν επίσης σχετική με τον «ΟΠΑΠ ΑΕ» Ερώτηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου δηλώνουν ότι ο εν λόγω Οργανισμός αποτελεί μία από τις πλουτοφόρες πηγές του Ελληνικού Δημοσίου και είναι από εκείνες τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα, που έχουν τεράστια συνεισφορά του στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και γενικώς στη δημιουργία ουσιαστικών έργων υποδομής στους τομείς αυτούς, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση ποικιλόμορφων εκδηλώσεων Πολιτιστικού και Κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο στο εσωτερικό της Χώρας, όσο και στο χώρο του Ελληνισμού της Διασποράς.

 

Στις 8/7/2013, ο βουλευτής, Δ. Παπαδημούλης, σε σχετική με το θέμα της παρούσας Ερώτησή του, ανέφερε, ότι εφημερίδα έφερε στο φως email του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΠΑΠ, Κώστα Λουρόπουλου, που αποκαλύπτει, ότι δέχτηκε απειλές από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, στις 20 Μαΐου ("...με προσέβαλε, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν ... Εάν τολμήσεις να υπογράψεις τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία, θα σου πάρω το κεφάλι"). Ο εν λόγω βουλευτής αναφέρει περαιτέρω, ότι ο Δ. Μελισσανίδης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ κατά τους ισχυρισμούς του ίδιου βουλευτή, ο Κ. Λουρόπουλος, στις 28/06/2013 δήλωσε: «Οι αναφορές του άρθρου επώνυμης εφημερίδας, στις οποίες εμπλέκεται το όνομά μου, αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς». Στο μεταξύ, όπως δηλώνει ο βουλευτής, η «Emma Delta», με εξώδικο που έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ, κατηγορούσε τη διοίκησή του για «αυθαίρετες πρακτικές».

 

Εξ’ άλλου, στις 11/12/2013, ο βουλευτής, κ. Παππάς, κατέθεσε την υπ’ αρ. 4772/11-12-2013 Ερώτηση, όπου τονίζει την παταγώδη αποτυχία της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ», ενώ αποτιμά σε 455,8 εκατομμύρια ευρώ το χρηματικό ποσό που χάθηκε εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος, σε λιγότερο από δύο μήνες. Όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, στις 11 Οκτωβρίου 2013 πωλήθηκε το 33% του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) έναντι του τιμήματος των 622 εκατομμυρίων ευρώ, συν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλονται ακόμη στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε η εν λόγω Ερώτηση του ως άνω βουλευτή, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, η αγοράστρια κοινοπραξία «Emma Delta», όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής, είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την επένδυσή της, καθώς, τα κέρδη που της απέφερε ανέρχονται σε 455,8 εκατομμύρια ευρώ. Το κολοσσιαίο αυτό ποσό είναι η υπεραξία που προκύπτει από την τιμή αγοράς και την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

 

Συνεχίζει στο κείμενο της Ερώτησής του ο ως άνω βουλευτής, αναφέροντας, πως παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα μεγάλα οφέλη που θα προέκυπταν για τον Έλληνα φορολογούμενο, αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο: ότι η πώληση του οργανισμού σε τόσο χαμηλή τιμή ήταν παταγώδης αποτυχία. Μάλιστα, δηλώνει ο βουλευτής, την ώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και παρόλα αυτά συνεχίζουν να φορολογούνται ανελέητα, θεωρεί ο κ. Παππάς, τουλάχιστον προκλητική, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων με αυτό τον τρόπο.

 

Τα ερωτήματα που έθεσε στην ως άνω Ερώτηση ο βουλευτής δεν έτυχαν απάντησης...

 

Σε επόμενη Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που κατέθεσε για το θέμα της παρούσας ο βουλευτής της τότε συγκυβέρνησης, κ. Κώστας Κατσαφάδος, με αρ. «6223/23-1-2013», ζητήθηκαν εξηγήσεις σχετικά με την διασφάλιση των εργαζομένων της «ΟΠΑΠ Υπηρεσιών», εν όψει της ιδιωτικοποίησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ", καθώς, η τότε επικείμενη ιδιωτικοποίηση της «ΟΠΑΠ ΑΕ» είχε δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στους εργαζόμενους στη θυγατρική της εν λόγω εταιρείας με την επωνυμία «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ».

Ο ως άνω βουλευτής δήλωσε στην Ερώτησή του, ότι οι εργαζόμενοι στην «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ» εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας και με μέσο όρο μηνιαίων τακτικών αποδοχών, τα 850 ευρώ. Για να διασφαλιστούν πλήρως οι αποδοχές τους είχε, ως φαίνεται, συζητηθεί η πιθανότητα σύναψης Επιχειρησιακής Σύμβασης με την σύμφωνη γνώμη και του τότε Υπουργείου Εργασίας, που προέκρινε αυτή τη λύση για εταιρείες με κερδοφορία.

 

Τα ερωτήματα, όμως, που έθεσε στην ως άνω ο βουλευτής δεν έτυχαν απάντησης...

 

Τέλος, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε ένα ζεύγος Ερωτήσεων για τα θέματα του «ΟΠΑΠ ΑΕ», επίσης χωρίς να λάβει τις απαντήσεις που ανέμενε να δοθούν, σε σαφέστατα διατυπωμένα ερωτήματα που έθεσε, ως μη όφειλε. Συγκεκριμένα, στην υπ’ αρ. 4210/499/25-11-2013 Ερώτηση & ΑΚΕ, τέθηκε θέμα Αποτίμησης της Αξίας του 33% του «ΟΠΑΠ ΑΕ». Η βουλευτής, σχολιάζοντας ότι αποτυπώνει άριστα την πραγματικότητα το δημοσίευμα του περιοδικού «HOT DOC», στις 2 Μαϊου 2013, με τίτλο: «ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ», αποκάλυψε, ότι η προσφορά της «Emma Delta» για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ ανήλθε σε 622 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε, δε, την προσφορά αυτή πολύ χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, η οποία, κατά την εκτίμησή της, ανέρχεται σε 742 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε θέσει ως κατώτατο όριο αξιοποίησης τα 650 εκατ. ευρώ, που ήταν και η αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου «Duff & Phelps».

Η βουλευτής θεώρησε, ότι το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή καθαυτή την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, αλλά και με το τίμημά της. Εργαζόμενοι και πρώην στελέχη του οργανισμού «ΟΠΑΠ», περιγράφει η βουλευτής, ότι χαρακτήρισαν στο «Hot Doc» την όλη διαδικασία, ως ξεπούλημα, καθώς, το τίμημα της εξαγοράς φαίνεται ότι είναι κατά πολύ μικρότερο από την πραγματική αξία του οργανισμού. Σε αυτήν, κατά την κρίση της βουλευτού, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα, ο τρόπος που υπολογίστηκε η κερδοφορία του ΟΠΑΠ κατά την αποτίμηση της αξίας του ή οι υπεραξίες που θα καρπωθεί ο νέος ιδιοκτήτης.

 

Για την αποτίμηση της αξίας του «ΟΠΑΠ ΑΕ», αναφέρει η βουλευτής, λήφθηκε υπόψη η κερδοφορία του 2012, μία χρονιά κατά την οποία ο οργανισμός παρουσίασε κάμψη στα κέρδη του, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη και τα δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας. Με τον τρόπο αυτό, η αξία του οργανισμού αποτιμήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα πραγματικά, όπως ισχυρίστηκε η κ. Μακρή.

 

Πρώην στελέχη του οργανισμού αλλά και βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης, όπως αποτυπώνεται στην Ερώτηση της βουλευτού, υπογράμμισαν στο «Hot Doc», ότι για την αποτίμηση της αξίας του «ΟΠΑΠ ΑΕ» θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία της τελευταίας πενταετίας.

 

Η βουλευτής συνέχισε, αναφέροντας, πως σε πρόσφατο χρονικό διάστημα θεσπίστηκε φόρος 30% επί των μεικτών κερδών του οργανισμού, κάτι που έριξε κατακόρυφα τα καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα να αποτιμηθεί ο οργανισμός ακόμη χαμηλότερα από την πραγματική του αξία. Σημειώνει, δε, η κ. Μακρή, ότι στα μεικτά έξοδα μπήκε και η διαφημιστική καμπάνια του ΟΠΑΠ, με τη μόνη διαφορά, ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα δεσμευόταν για τη συνέχιση της ίδιας διαφημιστικής καμπάνιας. Ο νέος ιδιοκτήτης, όπως καταλήγει η κ. Μακρή, καθίσταται πολλαπλά κερδισμένος στο θέμα της κερδοφορίας, καθώς, επίσημη μελέτη του ΟΠΑΠ, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, φαίνεται να δείχνει, πως σε ορίζοντα δεκαετίας, τα καθαρά κέρδη του αναμένεται να πενταπλασιαστούν.

 

Η βουλευτής (και ως εκ τούτου η Εθνική Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής ο Ελληνικός λαός) δεν έλαβε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε, γεγονός που καταδεικνύει την προβληματικότητα της κυβερνητικής επιλογής για την πώληση ενός τόσο κερδοφόρου οργανισμού σε όλο το φάσμα των επικείμενων δράσεων: του σκεπτικού, του σχεδιασμού & των χειρισμών. Επιμένοντας, όμως, η κ. Μακρή επανήλθε στο όλο ζήτημα, αναζητώντας πιο επίμονα τα κρίσιμα στοιχεία που δεν έλαβε. Έτσι, προσπάθησε να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα θολά και ύποπτα σημεία της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ», που αποκαλύπτουν ολοφάνερα τις σαθρές προθέσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας στο όλο ζήτημα: Να πουληθεί ο «ΟΠΑΠ ΑΕ» όσο-όσο...

 

Η βουλευτής κατέθεσε, εκ νέου, Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το θέμα του ΟΠΑΠ, με αρ. κατάθεσης «6027/739/5-2-2014» και αποδέκτες τους πρώην Υπουργούς: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Δήλωσε, δε, στον τίτλο της νέας της Ερώτησης, ότι: «το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται να παράσχει στοιχεία για την πώληση του ΟΠΑΠ σε Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοτική νομοθεσία διερεύνησης για εμπλοκή των αγοραστών σε τυχόν εγκληματικές δράσεις ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος(!)».

 

Η βουλευτής άρχισε στη νέα της Ερώτηση να περιγράφει το ιστορικό της προηγούμενης κίνησής της, αναφέροντας, πως στις 25 Νοεμβρίου 2013 κατατέθηκε η με αρ. πρωτ. 4210/499 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με την διαδικασία και τους όρους ξεπουλήματος της εταιρίας «ΟΠΑΠ ΑΕ». Το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε με το υπ’ αρ. πρ. «11878/10-12-2013» έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων με το αρ. πρ. «ΓΚΕ 1004101 ΕΞ 2014/1534» έγγραφο, που υπέγραφε ο τότε Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας.

 

Στη συγκεκριμένη απάντηση, όπως δηλώνει η βουλευτής, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να παράσχει τα σχετικά με την εκποίηση του ΟΠΑΠ έγγραφα, σημειώνοντας, ότι ο πλήρης φάκελος έχει κατατεθεί στο Εκλεκτικό Συνέδριο.

 

Η κ. Μακρή κατήγγειλε, ότι οι εκλεκτοί του τότε Υπουργού, κ. Στουρνάρα, που έχουν διοριστεί στο συγκεκριμένο φορέα «διασπάθισης», κατά τη γνώμη της, της περιουσίας του Δημοσίου, φαίνεται να μην γνωρίζουν, ότι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος της Βουλής των Ελλήνων διαφέρει από τον Έλεγχο του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Παρουσιάζονται, όπως συνέχισε η βουλευτής, (δήθεν) να μην κατανοούν τον βασικό διαχωρισμό νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και στην ουσία, αδιαφορούν για την ακρίβεια των σχετικών επιχειρημάτων, καθώς, ο κ. Στουρνάρας έχει φροντίσει να τους απαλλάξει προηγούμενα από οποιεσδήποτε ποινικές και αστικές ευθύνες.

 

Εν ολίγοις, δήλωσε η κ. Μακρή, πως το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε καταχρηστικά να δώσει τα στοιχεία ξεπουλήματος του «ΟΠΑΠ ΑΕ» στους εκπροσώπους του Ελληνικού Λαού. Συνέχισε η βουλευτής, αναφέροντας, πως δημοσίευμα των «Financial Times», της 4 Φεβρουάριου 2014, φαίνεται να αποκαλύπτει τον λόγο της απόκρυψης των στοιχείων της υποτιθέμενης επιτυχούς ιδιωτικοποίησης.

 

Περαιτέρω, αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και «Emma Delta», καθώς, σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του «ΟΠΑΠ ΑΕ» δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος.

 

Περιέργως, αναφέρει η βουλευτής, ότι μια «αλεξιπτωτιστική» τροπολογία είχε «παγώσει» μόλις από τον προηγούμενο μήνα της πώλησης, την υποχρέωση της Ρυθμιστικής Αρχής Παιγνίων να διενεργεί έλεγχο σε πιθανούς αγοραστές του «ΟΠΑΠ ΑΕ», για να διασφαλίσει, ότι οι εν λόγω δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. “Για τη διεξαγωγή της έρευνας βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ”, φαίνεται να δήλωσε σε έντυπο ΜΜΕ ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, εκτελεστικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σημειώνοντας, πως: "η (καθ’ ύλην αρμόδια) Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές.”

 

Με τις μεθοδεύσεις αυτές, όπως αποφάνθηκε η κ. Μακρή, δικαιώθηκε και η πάγια θέση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», που στηλιτεύει το πλήθος των «Ανεξάρτητων Αρχών», που διαρρηγνύουν τον κρατικό μηχανισμό, δυσχεραίνουν τον έλεγχο, αποστασιοποιούν τους διαχειριστές τους από κάθε λογοδοσία στους πολίτες και νοθεύουν, εν τέλει, την Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να προσφέρουν, ουσιαστικά, κάτι σημαντικό στον Έλληνα φορολογούμενο.

 

Η απάντηση που έλαβε στην άνω Ερώτησή της, η βουλευτής, κ. Μακρή, ήταν άκρως προσχηματική, καθώς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το από 28/2/2014 έγγραφο υπ’ αρ. πρ. «104», τελικά, «κουκούλωσε» επί της ουσίας το όλο ζήτημα, δηλώνοντας ότι δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να προκαλέσουν επέμβαση της Δικαιοσύνης στη διαδικασία της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ», ενώ καλούσε ο Υπουργός, όποιον ...τα βρει(!), να καταφύγει ο ίδιος στον εισαγγελέα...

 

 

Επειδή σε απάντηση της ως άνω Κοινοβουλευτικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας το αναμενόμενο πόρισμα του Ελεγκτικού συνεδρίου.

 

Επειδή τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου στα πλαίσια της ως άνω Ερώτησής του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και εμφανίζουν ανά την υφήλιο την Ελλάδα ως «χώρα συμμοριών», δεν διαψεύσθηκαν επισήμως.

 

Επειδή με τη μεταβίβαση των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στο «ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ» το Ελληνικό Δημόσιο στερήθηκε σημαντικών εσόδων, ενώ το όποιο όφελος, αντί να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς ή για χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής, προορίστηκε να δρομολογηθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

 

Επειδή σε Απάντηση που προώθησε το τότε αρμόδιο Υπουργείο στην από 02/10/2012 Ερώτηση των βουλευτών, Στ. Παναγούλη & Αθ. Αθανασίου, διαφαίνεται, ότι τα ποσά τα οποία διετέθησαν από τον Οργανισμό για Κοινωφελείς σκοπούς κατά την περασμένη επταετία δεν υπερέβαιναν κατά πολύ το 5% των κερδών του Οργανισμού, όπερ σημαίνει, ότι αν υπήρχε η αναμενόμενη πολιτική βούληση, πολύ περισσότερες δράσεις κοινωνικής πολιτικής θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί προς όφελος των ελλήνων πολιτών.

 

Επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση της συμφοράς απλά αρνήθηκε να λογοδοτήσει στον Ελληνικό Λαό, όταν ερωτήθηκε για το αναλυτικό ύφος των αμοιβών των βασικών στελεχών του «ΟΠΑΠ ΑΕ», προσποιούμενη, ότι δήθεν δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα απορρήτου της ως άνω Ανώνυμης Εταιρείας, την ώρα, που λόγω του μετοχικού της ποσοστού στην εν λόγω, οφείλει να μεταφέρει στους εκπροσώπους βουλευτές του Ελληνικού λαού κάθε πληροφορία που είναι δυνατόν να αποκαλύψει κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας.

 

Επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση των μνημονιακών βαστάζων απλά αρνήθηκε να λογοδοτήσει στον Ελληνικό Λαό, όταν ερωτήθηκε για το αναλυτικό ύψος της διαφημιστικής δαπάνης του «ΟΠΑΠ ΑΕ» στα MME, ηλεκτρονικά και έντυπα, προσποιούμενη, ότι δήθεν δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα απορρήτου της ως άνω Ανώνυμης Εταιρείας, την ώρα που λόγω του μετοχικού της ποσοστού στην εν λόγω, οφείλει να μεταφέρει στους εκπροσώπους βουλευτές του Ελληνικού λαού κάθε πληροφορία που είναι δυνατόν να αποκαλύψει κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας.

 

Επειδή έχει μείνει αναπάντητο, κατόπιν των παραπάνω, το κατά πόσον η πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ» εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, αλλά και κατά πόσο απλά ικανοποιεί κάποια αλλότρια συμφέροντα, που επιθυμούν να οικειοποιηθούν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας με πρόφαση κάποια αβέβαιη και γενικόλογη μελλοντική υπόσχεση προόδου.

 

Επειδή τα παρακάτω ερωτήματα, όπως αναδείχθηκαν ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών με σχετικές Ερωτήσεις ελλήνων βουλευτών στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, εντός της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, είτε δεν έτυχαν απάντησης, είτε όπου εκδόθηκαν «απαντητικά κείμενα», τα όποια δηλούμενα ήταν επίφαση απάντησης και όχι σαφής απάντηση στα εκάστοτε ερωτώμενα.

Επειδή σε πρόσφατη δημόσια δήλωσή του, ο σημερινός Πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας, δήλωσε, πως αποτελεί «Εθνικό έγκλημα» η πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ» και δεν είναι τετελεσμένο γεγονός.

Επειδή στις 09/01/2015, διαβάσαμε σε ανάρτηση διαδικτύου τις παρακάτω δηλώσεις:

( http://www.protothema.gr/politics/article/441061/tsipras-ethniko-eglima-i-polisi-tou-opap-den-einai-tetelegmeno-gegonos/)

«Όχι στην καζινοποίηση της Ελλάδας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης.

 

Μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε, εκ μέρους της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π, τον πρόεδρο του ΔΣ, Κυριάκο Τοπτσίδη, το μέλος του ΔΣ και πρόεδρο του Σωματείου Αθήνας, κ. Πουλημά, και το γραμματέα του Σωματείου Αθήνας κ. Λεοντίδη.

 

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Για μας το εθνικό έγκλημα της εκχώρησης του ΟΠΑΠ και μάλιστα με σκανδαλώδεις χαριστικούς όρους δεν είναι καθόλου τετελεσμένο γεγονός.

Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πει "ο γέγονε γέγονε".

Τόνισα στους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει την καζινοποίηση της χώρας. ( . . . )

 

 

Επειδή στις 14 Ιανουαρίου 2015, επίσης διαβάσαμε σε ανάρτηση διαδικτύου τις παρακάτω δηλώσεις:

( www.parapolitika.gr )

Τσίπρας: "Ο ΟΠΑΠ δόθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος"

Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Στην εξαγορά του ΟΠΑΠ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δίνει στην Αυγή με ερωτήματα από το twitter. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι ο ΟΠΑΠ δόθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι με τα κέρδη του ΟΠΑΠ θα μπορούσε το Δημόσιο αντί να χορηγεί ομάδες να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια προανήγγειλε ότι όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο θα έχει δεσπόζουσα θέση στον ΟΠΑΠ.

 

 

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

1. Θα ελέγξετε αν ασκήθηκαν, πράγματι, πιέσεις ή απειλές, που περιγράφονται σε ανωτέρω δημοσιεύματα, κατά την προ της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ» χρονική φάση; Αν «ναι», από ποιους προς ποιους;

 

2. Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση μειοδότη-αγοραστή του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως διεξήχθη κατά την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο, υπήρξε σύμφωνη με την ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;

 

3. Τηρήθηκαν οι συμφωνημένες, καταγεγραμμένες και υπογεγραμμένες υποχρεώσεις, που συνόδεψαν τη σύμβαση της πώλησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ»;

 

4. Έχουν αποδοθεί τα προβλεπόμενα από τον τότε επίκαιρο ισχύοντα νόμο έσοδα των κερδών του «ΟΠΑΠ ΑΕ» για όλη τη χρήση 2011 και το α’ εξάμηνο του 2012 στον ειδικό κωδικό του τότε Υπ. Πολιτισμού;

 

5. Έχει προβλέψει η προηγούμενη συγκυβέρνηση με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα που προκύπτει στον προϋπολογισμό σχετικά με τον Πολιτισμό λόγω της απώλειας των εσόδων από τον «ΟΠΑΠ ΑΕ»;

 

6. Έχετε διαπιστώσει, αν η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε θεσμοθετήσει μηχανισμό ελέγχου και λογοδοσίας της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τις πράξεις και τις αποφάσεις της, όπου αφορά στη διαδικασία πώλησης των μετοχών της «ΟΠΑΠ ΑΕ» και των λοιπών επιχειρήσεων, όπως έχουν μεταβιβαστεί στο εν λόγω Ταμείο;

 

7. Ποιο ήταν το ύψος αμοιβής (αναλυτικά) των βασικών υψηλόβαθμων στη διοικητική ιεραρχία στελεχών του «ΟΠΑΠ ΑΕ», κατά την ετήσια οικονομική χρήση προ της πώλησης του;

 

8. Ποιο ήταν το μέγεθος της διαφημιστικής δαπάνης του «ΟΠΑΠ ΑΕ» κατά την ετήσια οικονομική χρήση προ της πώλησης του (αναλυτικά) προς τα MME, ηλεκτρονικά και έντυπα;

 

9. Αληθεύει, ότι με πρόσχημα τις εμπλοκές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές μας ζήτησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση την αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους τεχνοκράτες;

 

10. Με ποια τεχνοκρατικής φύσης αιτιολογία πωλήθηκε ο «ΟΠΑΠ ΑΕ» σε τόσο χαμηλή τιμή, δεδομένου, ότι τα κέρδη που πάγια αποφέρει είναι τεράστια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να έχουν χάσει ήδη περί τα 455,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως ισχυρίστηκε σε Ερώτησή του, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής, κ. Παππάς;

 

11. Υφίσταται θέμα είσπραξης υπολειπόμενου χρηματικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται στο ελληνικό δημόσιο από την αγοράστρια κοινοπραξία «Emma Delta», όπως ανέφερε σε Ερώτησή του, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής, κ. Παππάς;

 

12. Ήταν ορατές οι προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εν όψει της ιδιωτικοποίησης του «ΟΠΑΠ ΑΕ», για διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στη θυγατρική του οργανισμού «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ», με ενδεχόμενες κατάλληλα αποτυπωμένες σχετικές ρήτρες στο συμφωνητικό της πώλησης του οργανισμού, όπως ανέφερε σε Ερώτησή του, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής, κ. Κατσαφάδος;

 

13. Είχε ληφθεί η σχετική πρόνοια από την προηγούμενη κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των Επιχειρησιακών συμβάσεων για τη διασφάλιση των αμοιβών των εργαζομένων, όπως ανέφερε σε Ερώτησή του, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής, κ. Κατσαφάδος;

 

14. Ποια ήταν η προσφορά της «Emma Delta» για την απόκτηση του 33% του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

15. Ποια ήταν η χρηματιστηριακή αξία του 33% του «ΟΠΑΠ ΑΕ» κατά τη χρονική στιγμή της πώλησής του, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

16. Ποιο ήταν το κατώτατο όριο που είχε θέσει ως πλαφόν το «ΤΑΙΠΕΔ», προκειμένου για την πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

17. Αληθεύει ότι η εκτίμηση της αξίας του 33% του «ΟΠΑΠ ΑΕ» είχε γίνει από τον ανεξάρτητο οίκο: «DUFF & PHELPS» για λογαριασμό του «ΤΑΙΠΕΔ», στο οποίο είχε μεταβιβαστεί το 33% του ΟΠΑΠ, προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

18. Αποτελεί πεποίθηση της νέας Κυβέρνησης και των Υπουργών αυτής ότι η τότε επικαλούμενη κατάθεση φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο απάλλαξε νομότυπα το ΤΑΙΠΕΔ από την υποχρέωση παροχής των αιτούμενων εγγράφων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου;

 

19. Σκοπεύετε να δρομολογήσετε δικαστική έρευνα για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και «Emma Delta», όσον αφορά στην πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ» όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

20. Υφίστατο κατά την επίμαχη περίοδο της ως άνω πώλησης υποχρέωση συμμόρφωσης της Ελληνικής Πολιτείας σε διάταξη της Κοινοτικής Νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές του «ΟΠΑΠ ΑΕ» δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται σε τυχόν διαπραγμένες εγκληματικές δράσεις ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

21. Υπήρξε τροπολογία, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας, η οποία είχε «παγώσει» κατά τον προηγούμενο μήνα από την πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ» την υποχρέωση της Ρυθμιστικής Αρχής Παιγνίων να διενεργεί έλεγχο σε πιθανούς αγοραστές του οργανισμού, για να διασφαλίσει ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

22. Διεξήχθη η οποιαδήποτε έρευνα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής θητείας, για το εάν οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος; Εάν «ναι», από ποιόν φορέα και ποιά ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής; Εάν «όχι», γιατί;

 

23. Αληθεύει ότι η ως άνω Ανεξάρτητη Αρχή δεν είχε τα μέσα να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές; Εάν ναι γιατί;

 

24. Τελεσφόρησε η άνω αναφερθείσα στην Ερώτηση της βουλευτού, κ. Ραχήλ Μακρή, διεξαγωγή έρευνας από τον αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννη Σέβη, για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και «Emma Delta», καθώς, σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του «ΟΠΑΠ ΑΕ» δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος;

- Να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα

 

25. Ποιος ήταν, κατά τη γνώμη σας, ο επαρκής με βάση την κοινή λογική λόγος καταστατικής ύπαρξης της «Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων», όταν η εν λόγω δεν κατέστη δυνατόν να επιτελέσει το σοβαρότατο έργο του ελέγχου για εμπλοκή των αγοραστών ενός οργανισμού, όπως ο «ΟΠΑΠ ΑΕ», σε τυχόν εγκληματικές δράσεις ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

26. Πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο η λειτουργία της ανωτέρω Επιτροπής, όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

27. Γιατί τα καθήκοντα της ως άνω Επιτροπής δεν τα ασκεί υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα, η οποία δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθούς Προέδρων και άλλων μελών διοικητικού συμβουλίου, καθώς και των άλλων εξόδων της συγκεκριμένης αρχής όπως ανέφερε σε Ερώτησή της, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής, κ. Ραχήλ Μακρή;

 

28. Θα φροντίσετε να λάβει χώρα, έστω και εκ των υστέρων, η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία αλλά και προς την αιτούσα, όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν την πώληση του «ΟΠΑΠ ΑΕ», όπως τα αιτήθηκε στις 05/02/2014 η Βουλευτής, κ. Μακρή Ραχήλ;

 

29. Θα δρομολογήσετε Εξεταστική Επιτροπή προς επιβολή των αναγκαίων κυρώσεων στους υπευθύνους για το αδίκημα της απιστίας αλλά και τη σκανδαλώδη απόκρυψη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των ως άνω μη παραδοθέντων και επιβλαβών για το Δημόσιο Συμφέρον τεκμηρίων αδικοπραξίας, που ενδεχόμενα προκύψουν από την αρμόδια απάντηση όλων των άνω ερωτημάτων;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του

Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος